Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Internasjonal klimamobilisering

Lørdag 24. oktober mobiliserer folk over hele kloden i felles krav om drastiske kutt i verdens klimagassutslipp. Målsetning er å få internasjonal enighet om å senke nivået av klimagasser i atmosfæren til 350 ppm*.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lørdag 24. oktober mobiliserer folk over hele kloden i felles krav om drastiske kutt i verdens klimagassutslipp. Målsetning er å få internasjonal enighet om å senke nivået av klimagasser i atmosfæren til 350 ppm*.
Den 24. oktober er det 50 dager igjen til klimatoppmøtet i København. Over hele verden mobiliseres det til en internasjonal aksjonsdag hvor man går sammen om å kreve en streng og omfattende klimaavtale. Beveglsen ble startet av klimaaktivisten Bill Mc Kibben og har tatt sitt navn, 350, fra nyere vitenskapelig klimaforskning. Det er varslet aksjoner i flere norske byer og tettsteder, og bilder fra aksjonene vil blant annet overføres og vises på skjerm på Times Square i London.

Vil du delta?
I Oslo blir det markering med appeller på Universitetsplassen kl. 15.50.
Fakkeltog nedover Karl Johan mot Rådhusplassen kl. 18.00.

Hvis du lurer på om det er en aksjon i nærheten av deg kan du gå inn på den offisielle internasjone hjemmesiden til 350.org og søke det opp på aksjonskartet .

350_aksjon.jpg

*Hva er 350?

Drivhuseffekten er en mekanisme i klodens atmosfære som gjør at varmen vi mottar fra sola ikke forsvinner direkte ut i verdensrommet igjen, men reflekteres tilbake som i et drivhus. Det er helt nødvendig for det nåværende livet på jorda at denne mekanismen fungerer som den har gjort de siste millioner av år. Drivhuseffekten påvirkes av mengden klimagasser som er i atmosfæren til enhver tid. De siste hundretusener av år har denne mengden ligget stabilt på rundt 270-280 partikler per million (ppm). På grunn av CO2 utslipp fra forbrenning av olje, gass og kull, har vi forskjøvet denne balansen. Nivået på klimagasser i atmosfæren i dag ligger på 387 ppm og det øker med 2 ppm per år.

Erkjennelsen av at disse mekanismene og våre menneskelige aktiviteter direkte påvirker klimaet på jorden har de siste tiårene fått internasjonal politisk oppmerksomhet. Kyoto-avtalen er basert på forståelsen av klodens eksisterende økosystemer ikke vil tåle mer enn to graders temperaturendring uten at vi vil oppleve katastrofale endringer i livsvilkårene våre.  Dette regner man med at vi vil klare om nivået av klimagasser i atmosfæren maksimalt når 450 ppm. 

Dessverre viser nyere forskning at klimaendringene ser ut til å skje raskere enn antatt da Kyoto-avtalen ble inngått. Flere fremtredene klimaforskere, blandt dem James Hanson, hevder nå at det kritiske punktet for å stabilisere eskaleringen av temperaturstigning er på kun 350 ppm i atmosfæren. I og med at vi allerede i dag ligger på 387 ppm må dette innebære en dramatisk strengere klimaavtale enn den vi har i dag.  Dette kravet støttes av gruppen av øystatssamfunn  vil rammes hardt av klimaendringene ved en økning på to grader.
Bevegelsen 350.org ble startet på initiativ av den amerikanske klimaktivisten Bill Mc Kibben.

Les mer på www.350.org

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!