Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rolls-Royce ute av Sudan

Den norske motorprodusenten har avsluttet sine omstridte vedlikeholdskontrakter med kinesisk oljeindustri i Sudan. Engasjementet har latt oljekranene til landets diktator strømme i en årrekke.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den norske motorprodusenten har avsluttet sine omstridte vedlikeholdskontrakter med kinesisk oljeindustri i Sudan. Engasjementet har latt oljekranene til landets diktator strømme i en årrekke.

sudan_rorledning_520-330
Sudanesiske oljearbeidere vedlikeholder en rørledning ved Rødehavet. Sudan begynte eksport av olje fra konfliktfylte Sør-Sudan i 1999. Omtrent samtidig startet Rolls-Royce sitt engasjement i landet. Foto: Reuters/Str New


Av Erik Hagen
Norwatch

Det norske selskapet Rolls Royce Marine har i mange år levert motorer til oljeindustrien i Sudan. Motorene brukes til å pumpe oljen fra onshorefeltene ut til landets havneanlegg og raffinerier.

Norwatch har lenge fulgt involveringen som flere organisasjoner finner kontroversiell. Regimet i landet er svært lite demokratisk og inntektene fra oljeindustrien har blitt brukt til krigføring. I tillegg har det vært hemmeligholdt hvor mye olje som egentlig produseres, noe som har skapt grobunn for korrupsjon og disputter med den sørsudanesiske regjeringen.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag startet i går de første høringene mot en sudanesisk opprørsleder, for angrep på en fredsbevarende styrke fra Den afrikanske union i 2007. Også den sudanesiske presidenten Omar al-Bashir er krevd utlevert til straffedomstolen, noe regjeringen i Khartoum avslår å samarbeide om.

Oppmerksomheten rundt det norske engasjementet ble stor da Norwatch i 2006 kunne avdekke at Rolls Royce Marine hadde levert utstyr for oljeproduksjon på grensen til borgerkrigs-rammede Darfur. Året etter meldte Rolls Royce fra sitt hovedkontor i England, at de ville trekke seg ut av landet når kontraktsperioden for vedlikehold tar slutt.

– Vi vil gradvis avslutte våre supportaktiviteter. Grunnen til dette er de vanskelige politiske og humanitære omstendighetene i Sudan, sa en talsmann for Rolls-Royce til Reuters.

Selskapets engasjement i Sudan har nemlig bestått av to deler; leveranser av motorer, og vedlikehold. Både motorene og reservedelene ble produsert ved konsernets anlegg i Norge.

Endelig helt ute
En gang før juli i år ble det lagt ut en egen liten sak på hjemmesidene til www.rolls-royce.com, under overskriften ”Sudan update”. Der ble det publisert en nyhet som hittil ikke har vært omtalt i mediene.

”Rolls-Royce planlegger ingen ytterligere engasjementer, og har avsluttet alle vedlikeholdsaktiviteter i Sudan”, står det på hjemmesidene.

Norwatch har i august, september og oktober forsøkt å få svar fra Rolls-Royce på hvorfor de verdifulle vedlikeholdsaktivitetene har blitt avsluttet, og om Rolls-Royce eventuelt har brutt sine avtaler med de sudanesisk-kinesiske partnerne. Ingen av spørsmålene Norwatch har stilt om detaljene rundt det endelige uttrekket, har blitt besvart.

– Det er ingen forandring i Rolls-Royce sin policy slik den ble definert i uttalelsen fra 2007, skriver selskapets informasjonsdirektør Ellen Kvalsund til slutt i en epost til Norwatch.

Vedlikeholdsavtalene har sannsynligvis vært sentrale for Sudans regjering. Den sudanesiske råoljen som de norske motorene pumper, skal være av en svært vanskelig kvalitet, som sliter stort på utstyret. Dermed må det hele tiden lages nye reservedeler for at motorene skal holdes i gang. Det er ukjent hvordan de kinesiske partnerne til Rolls-Royce nå har fått kompetanse til å vedlikeholde det avanserte norske utstyret, eller hvordan de nå får tak i og produserer egne erstatninger for det norske materiellet

Da Norwatch skrev om Rolls-Royce i Sudan i 2007, hadde selskapet levert 70 motorer siden 1998.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!