Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Benekter å ha blitt lurt

Etikkrådets leder, Gro Nystuen, benekter i Morgenbladet Norwatchs påstand om at rådet er blitt ført bak lyset av oljeselskapet Total. Men Nystuen går ikke inn på essensen i Norwatchs kritikk.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etikkrådets leder, Gro Nystuen, benekter i Morgenbladet Norwatchs påstand om at rådet er blitt ført bak lyset av oljeselskapet Total. Men Nystuen går ikke inn på essensen i Norwatchs kritikk.

Pia A. Gaarder
Norwatch

I en liten artikkel i Morgenbladet 2.oktober, forsvarer Etikkrådets leder konklusjonen om å beholde Total i Oljefondets portefølje.

– Total er det tredje største selskapet i fondets portefølje, og anklages for å ha vært medansvarlig for tvangsarbeid i Burma. Norwatch mener etikkrådets avgjørelse om ikke å anbefale uttrekk fra Total ble tatt på feil grunnlag. Ble dere ført bak lyset?, spør Morgenbladet.

– Nei. I den grad den frivillige organisasjonen CDA, som nå kritiseres, tok feil i sine rapporter, kan man vel diskutere det, men det viktige her er at vi brukte en lang rekke andre kilder enn CDA. Vi gjorde selv intervjuer og henviser til en rekke frivillige organisasjoner, svarer Gro Nystuen på Morgenbladets spørsmål.

Og mer blir det ikke sagt om den siden av saken. Les Morgenbladets artikkel her.

Det er helt riktig at rådet brukte "en lang rekke kilder enn CDA" i sin tilrådning. Men som Norwatch har vist tidligere i artikkelen "Skandalerapport Etikkrådets hovedkilde" understøtter ikke de andre kildene CDAs positive rapportering fra rørgateområdene hvor Total har kontrollen.

Norwatch har gått igjennom hele argumentasjonsstrukturen i tilrådningen om å beholde Total i oljefondets portefølje, og vist at alle argumentene for å beholde oljegiganten er basert på CDAs rapporter. Rapporteringen til CDA fra Burma er nylig er blitt sterkt kritisert. Ikke bare er rapportene blitt finansiert av Total, men undersøkelsene er også gjennomført med elementære brudd på metoden for å få frem troverdig informasjon. Les mer om kritikken i "Etikkrådet ført bak lyset".

Lederen for Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, viser til Norwatchs gjennomgang i sitt svar til Etikkrådets leder i "Total må vurderes på ny", i Morgenbladet 9. oktober 2009.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!