Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet plyndrer Vest-Sahara

Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch har avdekket at Oljefondet har investert milliarder i åtte gjødselselskaper som kjøper plyndret fosfat fra det okkuperte landet Vest-Sahara.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch har avdekket at Oljefondet har investert milliarder i åtte gjødselselskaper som kjøper plyndret fosfat fra det okkuperte landet Vest-Sahara.
-Oljefondet må selge seg ut av selskapene. Dette må være en av de letteste sakene oljefondets etikkkråd har fått på bordet på lang tid, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Saken er nesten identisk med en tidligere sak fondets Etikkråd behandlet i 2005. Da solgte Oljefondet seg ut av det amerikanske selskapet Kerr-McGee, fordi selskapet sto for oljeleting i Vest-Sahara.

 -De åtte fosfatselskapenes involvering i plyndringen av naturressursene i landet er mer langvarig, og har langt viktigere betydning for det okkuperte landet,  enn det tilfellet var med oljeinvolveringen. Vi håper Etikkrådet vil klippe og lime i sin gamle vurdering fra 2005, sier Hermstad.

Selv om selskapene ikke selv utvinner fosfatet, men kjøper det fr det marokkanske statsselsapet OCP, er dette svært alvorlig. Oljefondets engasjement i disse selskapene må ses på som finansiering og legitimering av den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara – en okkupasjon som verken Norge eller noe annet land har anerkjent.

 -FN har dessuten sagt at handel med naturressurser fra Vest-Sahara er i strid med internasjonale lover hvis ikke lokalbefolkningen samtykker, avslutter Hermstad.

Les hele saken Steinrik på plyndring.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!