Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet må ut av gruvesektoren

- Gruveindustrien er en internasjonal versting. Statens Pensjonsfond Utland må selge seg ut av alle selskaper som driver gruvevirksomhet i u-land, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
- Gruveindustrien er en internasjonal versting. Statens Pensjonsfond Utland må selge seg ut av alle selskaper som driver gruvevirksomhet i u-land, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. 
barrickgold.gif
Oljefondselskapet Barrick Gold tjente milliarder av kroner på utvinning av kopper, sølv og gull på øya Marinduque. Den fattige lokalbefolkningen satt igjen med en miljø- og helsekatastrofe. Foto: Framtiden i våre hender /Knut Erik Helle


Framtiden i våre hender mener dagens forvaltningsstrategi for Statens Pensjonsfond Utland (SPU) er uholdbar.

- Fondet ligger alltid etter. Det selger seg ut av gruveselskapene som følge av stadig nye skandaleavsløringer.  I den grad fondet skal være inne i gruveselskaper må det velge selskaper som kan dokumentere at de driver på en miljøforsvarlig måte. I tillegg må selskapene samarbeide med lokalbefolkning og ivareta urfolks rettigheter, sier Arild Hermstad.

Avsløringen i Aftenposten om hvordan norske oljepenger er investert i selskapet Goldcorps virksomhet i Guatemala, er bare en i rekken av mange skandaler.

- De eksemplene som vi har sett på gjennom Norwatch og Framtiden i våre henders arbeid, tyder på at det knapt finnes aktører som driver gruveprosjekter på en seriøs måte i u-land. Det er ikke greit å tjene penger på uetisk virksomhet bare fordi ingen vet om det. Framtiden i våre hender vil derfor ha et føre-var-prinsipp som hindrer Norge fra å være delaktig i overgrep mens de finner sted, sier Hermstad

Gruveindustrien forbruker bortimot ti prosent av verdens energi, den bruker en rekke kjemikalier som arsenikk og blåsyre, og produserer vanvittige mengder med avfall. Gullindustrien er igjen en versting innenfor gruvesektoren. Oljefondet er tungt inne i denne bransjen.

Noen eksempler på gruveselskaper vi har satt søkelys på:

  • Beboerne i landsbyen Nyakabale i Tanzania er redde for hva de spiser, drikker og vasker seg i. De er nærmeste naboer til Øst-Afrikas største gullgruve, oljefondselskapet AngloGold Ashanti. Les mer her.
  • Norske Intex resources er for øyeblikket innklagd for det norske OECD-kontaktpunktet i tilknytning til et nikkelprosjekt på Filippinene.  Oljefondet er ikke inne som eier, siden det er et norsk selskap.
  • Barrick Gold er utestengt av oljefondet for sin befatning med Porgera gruven på Papua Ny Guinea. Men deres liste over synder er lang: På Filippinene satt den fattige lokalbefolkningen igjen med en miljø- og helsekatastrofe etter at oljefondselskapet Barrick Gold tjente milliarder av kroner på utvinning av kopper, sølv og gull. I Tanzania skal 52 mennesker ha blitt levende begravet for å rydde vei til gruveindustri.
  • Det er i seg selv oppsiktsvekkende mange gruveselskaper som enten er utestengt eller i Etikkrådets søkelyset. Det er likevel underlig at Etikkrådet brukte to år på å kaste ut Rio Tinto. Freeport McMoran ble utestengt i 2006, først to år senere kom uttrekket fra Rio Tinto som er involvert i samme prosjektet.
Bare i Canada fins det mer enn 20 større gullselskaper. Oljefondet er inne i flesteparten av disse. Noen opererer bare i Nord-Amerika. Men selv disse har skapt miljøproblemer og har fått mye miljøkritikk fra myndighetene i USA og Canada.

Når Statens Pensjonsfond Utland (SPU) nå går inn i nye markeder, og investerer mer i India, Kina, Indonesia, osv, er det svært sannsynlig at det vil være tvilsomme etiske standarder på de selskapene som driver innenfor gruvesektoren.


Du kan lese mer om gullgruver her
Og om spesifikke problemer knyttet til gruveindustrien og miljø i tilrådingen om uttrekk fra Freeport McMoran, se faktaboks på side 11-12 . 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!