Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefond-banker bak Burmajunta-konti

Burma-regimets forsvunne oljemilliarder forvaltes av to Oljefond-banker i Singapore. – Skandale, sier Burmakomiteen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Burma-regimets forsvunne oljemilliarder forvaltes av to Oljefond-banker i Singapore. – Skandale, sier Burmakomiteen.
dbs_group_sinagpore_520-330Sikkerhetsvakter ber fotograf stanse å ta bilder av DBS-bygningen i Singapore. DBS er en av de to bankene som gjengis i EarthRights nye rapport, som en forvalter av Burma-regimets gassinntekter. Foto: REUTERS/Vivek Prakash

Av Erik Hagen
Norwatch

At Oljefondets investeringsyndlinger Total, Chevron og Daewoo er blant Burma-regimets viktigste støttespillere har vært kjent i flere år.

Nå kan Norwatch kan fortelle at også to banker i Singapore – som ifølge en ny rapport forvalter de burmesiske generalenes konti, er deleid av det norske Oljefondet.

Ifølge en fersk rapport fra organisasjonen EarthRights (ERI), finner Burmas oljepenger aldri veien til landets statsbudsjetter, men går rett inn i hemmelige konti i to banker i Singapore.

De to bankene som gjengis i ERI-rapporten er Overseas-Chinese Banking Corporation (OCBC), hvor Oljefondet har investert 376 millioner kroner i aksjer og obligasjoner, og DBS Group, hvor Oljefondet har investert 353 millioner i aksjer.

– Skandale
– Hvis dette er riktig, er det en skandale. Dette må Kristian Halvorsen raskt ta opp med Singapore-bankene slik at vi kan få fakta på bordet. Bankene må etterforske alle mistenkelige kontoer som kan spores tilbake til militærregimet i Burma, sier daglig leder i Den norske Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, til Norwatch.

– Dette er penger som er stjålet fra det burmesiske folk. Kontoene må fryses, og pengene tilbakeføres til folket på et egnet tidspunkt, sier Husøy.

Storsvindel
Det er ved å bruke 30 år gamle valutakurser at juntaen sniker unna gassinntekter, ifølge ERI. Mens den egentlige kursen er rundt 1 amerikansk dollar for 1000 burmesiske kyat, bruker juntaen kursen 1 dollar mot seks kyat når de rapporterer inntektene sine. Myndighetene bruker altså en kurs som er 166 ganger for lav.

Dermed har hele 4,8 milliarder dollar av regimets 4,83 gass-milliarder tilsynelatende forduftet. Ifølge en konfidensiell IMF-rapport som ERI har fått tak i, har gassinntektene i Burma ”bidratt til mindre enn 1 prosent av de totale budsjettinntektene i 2007/8, men ville ha bidratt med 57 prosent om man hadde brukt markedets valutakurser”.

– Disse gassinntektene er den viktigste inntektskilden for det brutale regimet, og gjør at de kan motstå presset for demokratisk reform, sier Naing Htoo i EarthRights til Norwatch.

Han sier at gass-inntektene er en enda viktigere for å bevare regimet, enn det den politiske støtten er fra land som Kina og Russland. ERI var ikke kjent med den norske vinklingen til de to singaporske bankene.

Begge de to bankene har benektet at de forvalter generalenes penger, ifølge avisen The Irrawaddy.

På sine hjemmesider skryter det franske oljeselskapet Total av å bidra til utvikling i Burma. Hovedanbefalingen i ERIs rapport, er at Total offentliggjør hvor mye de har betalt til den burmesiske militærjuntaen siden 1992.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!