Oljefond-banker bak Burmajunta-konti


Av Erik Hagen
Norwatch
Nå kan Norwatch kan fortelle at også to banker i Singapore – som ifølge en ny rapport forvalter de burmesiske generalenes konti, er deleid av det norske Oljefondet.
Ifølge en fersk rapport fra organisasjonen EarthRights (ERI), finner Burmas oljepenger aldri veien til landets statsbudsjetter, men går rett inn i hemmelige konti i to banker i Singapore.
De to bankene som gjengis i ERI-rapporten er Overseas-Chinese Banking Corporation (OCBC), hvor Oljefondet har investert 376 millioner kroner i aksjer og obligasjoner, og DBS Group, hvor Oljefondet har investert 353 millioner i aksjer.
– Skandale
– Hvis dette er riktig, er det en skandale. Dette må Kristian Halvorsen raskt ta opp med Singapore-bankene slik at vi kan få fakta på bordet. Bankene må etterforske alle mistenkelige kontoer som kan spores tilbake til militærregimet i Burma, sier daglig leder i Den norske Burmakomiteen, Inger Lise Husøy, til Norwatch.
– Dette er penger som er stjålet fra det burmesiske folk. Kontoene må fryses, og pengene tilbakeføres til folket på et egnet tidspunkt, sier Husøy.
Storsvindel
Det er ved å bruke 30 år gamle valutakurser at juntaen sniker unna gassinntekter, ifølge ERI. Mens den egentlige kursen er rundt 1 amerikansk dollar for 1000 burmesiske kyat, bruker juntaen kursen 1 dollar mot seks kyat når de rapporterer inntektene sine. Myndighetene bruker altså en kurs som er 166 ganger for lav.
Dermed har hele 4,8 milliarder dollar av regimets 4,83 gass-milliarder tilsynelatende forduftet. Ifølge en konfidensiell IMF-rapport som ERI har fått tak i, har gassinntektene i Burma ”bidratt til mindre enn 1 prosent av de totale budsjettinntektene i 2007/8, men ville ha bidratt med 57 prosent om man hadde brukt markedets valutakurser”.
– Disse gassinntektene er den viktigste inntektskilden for det brutale regimet, og gjør at de kan motstå presset for demokratisk reform, sier Naing Htoo i EarthRights til Norwatch.
Han sier at gass-inntektene er en enda viktigere for å bevare regimet, enn det den politiske støtten er fra land som Kina og Russland. ERI var ikke kjent med den norske vinklingen til de to singaporske bankene.
Begge de to bankene har benektet at de forvalter generalenes penger, ifølge avisen The Irrawaddy.
På sine hjemmesider skryter det franske oljeselskapet Total av å bidra til utvikling i Burma. Hovedanbefalingen i ERIs rapport, er at Total offentliggjør hvor mye de har betalt til den burmesiske militærjuntaen siden 1992.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!