Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Frp pinlig dårlig, ros til resten

I samarbeid med P4 har Framtiden i våre hender sett nærmere på de politiske partienes innkjøp av materiell til valgkampen. Partiene besvarte spørsmål som var sendt ut fra radiokanalen i god tid før valgkampen, og vi har fått tilgang til disse svarene.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I samarbeid med P4 har Framtiden i våre hender sett nærmere på de politiske partienes innkjøp av materiell til valgkampen. Partiene besvarte spørsmål som var sendt ut fra radiokanalen i god tid før valgkampen, og vi har fått tilgang til disse svarene.

jens-stoltenberg.jpg
Ap fører ikke den beste miljøpolitikken, men er best i klassen når det gjelder miljøkrav og etikk ved innkjøp av valgmateriell. (Foto:Ap)
Basert på partienes svar i forhold til hvordan de jobber med miljøkrav og krav til sosiale standarder for innkjøp til valgmateriell mener Framtiden i våre hender at det har skjedd mange positive forbedringer siden forrige valgkamp, og de fleste partiene tar dette på alvor.

Vi mener at Ap fortjener ros, først og fremst fordi de kjøper inn store mengder roser som er Fairtrade sertifiserte. Et godt symbol både for Ap og Fairtrade, da dette er den beste sertifiseringen på markedet. Men Ap praktiserer også full åpenhet om sine leverandører i Kina på andre innkjøp, og de stiller krav. De skal også ha ros for å bruke resirkulert papir, og for å ha et svært systematisk  tilnærming i miljø- og etikkarbeidet sitt.

Frps innsats svært skuffende, ikke minst fordi alle de andre partiene har kommet et langt stykke på vei i riktig retning.
siv.jpgFrp stiller ingen krav, og ser ikke ut til ha miljø og etikk på dagsorden overhodet. (Foto:Frp)

Frp skiller klart ut negativt. De stiller ingen krav, og ser ikke ut til ha miljø og etikk  på dagsorden overhodet. Et parti som vegrer seg mot statlig styring og reguleringer, burde selvsagt vist at de tenker miljø og etikk når de har forbrukermakt. Derfor er Frps innsats svært skuffende, ikke minst fordi alle de andre partiene har kommet et langt stykke på vei i riktig retning.

I tillegg til Ap, er det verdt å nevne V og SV, begge partiene svarer systematisk  om sine miljøtiltak, og tar med de viktigste punktene mht. etiske krav. SV bruker resirkulert papir, benytter videokonferanse flittig, og har en langsiktig partner for innkjøp som stiller krav. Venstre har partnere som følger miljøsertifiseringer, og som har en høy standard på etikk og åpenhet ved sine fabrikker.

KrF er sertifisert som Miljøfyrtårn, og dette krever systematisk og grundig arbeid med miljø. Vi har ikke fått oppgitt om de stiller krav til samarbeidspartnere om arbeidsforhold hos underleverandører, dette bør partiet selvsagt ha på plass.

Framtiden i våre hender tror også at partiene vil tjene på å være enda mer aktive overfor sine leverandører, og kreve en lønn å leve av for arbeiderne, organisasjonsfrihet og åpenhet om produksjonssteder, blant annet for å kunne gjøre ikke-varslede inspeksjoner.

Sp stiller krav om arbeidsforhold i innkjøp, men synes å ha en del å gå på med hensyn til miljø.
kristin.jpg
Kristin Halvorsen har all grunn til å være fornøyd med SVs miljø- og etikkarbeid. (Foto:SV)
De bruker ikke svanemerket papir, og selv om de fokuserer på gjenbruk av valgkampmateriell burde de gå mer systematisk til verks.

Høyre stiller i likhet med SP krav om etikk i leverandørkjeden, og det er en god begynnelse. De benytter seg av et svanemerket trykkeri, men ellers ser de ikke ut til å ha andre miljøtiltak på dagsorden. Det ser derfor ut som om også Høyre har litt å gå på.

Generelt er partiene kommet et godt stykke på vei. De fleste kan fortsatt bedre sitt miljøarbeid på enkeltpunkter, for eksempel om å stille krav om økologiske produksjon for mat og bomullsprodukter. Vi skulle også ønske at flere fulgte Aps eksempel og kjøpte Fairtrade produkter, for eksempel tekstiler med Fairtrade-merke ville vært positivt. Framtiden i våre hender tror også at partiene vil tjene på å være enda mer aktive overfor sine leverandører, og kreve en lønn å leve av for arbeiderne, organisasjonsfrihet og åpenhet om produksjonssteder, blant annet for å kunne gjøre ikke-varslede inspeksjoner.

Hør innslaget  Ap best, FrP dårligst på P4.

Andre saker om Stortingsvalget 2009:


Video:Politikerne om oljeboring i Lofoten og Vesterålen, om fremtidig oljeutvinning og om høyhastighetstog.

Framtiden i våre henders velgerguide

Hvem er best på fornybar energi

Video: Valgdebatt om klima

Uten klimatroverdighet
Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!