Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Legeforeningen krever etisk utstyr

Legeforeningen ber myndighetene sørge for at offentlige anskaffelser av medisinsk utstyr underlegges krav om etisk handel. En rekke produkter som brukes i helsetjenesten produseres i dag under elendige vilkår i utviklingsland.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Legeforeningen ber myndighetene sørge for at offentlige anskaffelser av medisinsk utstyr underlegges krav om etisk handel. En rekke produkter som brukes i helsetjenesten produseres i dag under elendige vilkår i utviklingsland.

I slutten av juli sendte Legeforeningen et brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de ber myndighetene sikre at offentlige institusjoner som kjøper inn medisinsk utstyr, utarbeider og iverksetter handlingsplaner for etisk handel. Den europeiske legeforening (CPME) oppfordret i juni i år medlemsforeningene til å legge press på sine respektive helsemyndigheter til å prioritere dette arbeidet.

- Disse bør være i samsvar med den nye veilederen fra Barne- og likestillingsdepartementet som blant annet inkluderer ILOs konvensjoner om å avskaffe barnearbeid og bedre arbeidsforholdene for arbeidstakere. Men bruk av veilederen kan ikke være en frivillig ordning, slik det legges opp til, men den må gjøres obligatorisk, sier Torunn Janbu, president i Legeforeningen i en pressemelding.

Hun legger til at Helsevesenet ikke kan vedkjenne seg at det brukes utstyr som er produsert under uverdige forhold av arbeidstakere uten rettigheter og på helsefarlige arbeidsplasser

Mye av det kirurgiske utstyret i verden blir produsert i Sialkot i Pakistan under dårlige arbeidsforhold. Men ofte står det helt andre land som produsent av produktene. Kvalitetskontroll, pakking og distribusjon av produktene foregår i Europa og USA, og instrumentene får ofte opprinnelsesstempel herfra (Les mer i Norwatch-artikkelen "Pinsetter og sakser uten etikk").

I 2007 avslørte svenske organisasjonen SwedWatch menneskerettighetsbrudd for pakistanske og indiske arbeidere som produserer klær, tekstiler og kirurgiske instrumenter som blir brukt i svensk helsetjeneste. Saken skapte voldsomme reaksjoner i Sverige, og førte til økt fokus på etikk i offentlige innkjøp.

NRK Lørdagsrevyen tok nylig opp saken.

Legeforeningens pressemelding og brev til Helse- og omsorgsdepartementet finnes på legeforeningens hjemmeside.

(Pia A. Gaarder, Norwatch)

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!