Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Førti skitne år med olje og gass

Norge markerer i år 40 års olje- og gassproduksjon. I løpet av den norske oljealderen har vi bidratt til utslipp som tilsvarer nesten halvparten av verdens totale CO2-utslipp i løpet av ett år. Framtiden i våre hender mener at Norge nå må slutte å lete etter mer olje og gass.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norge markerer i år 40 års olje- og gassproduksjon. I løpet av den norske oljealderen har vi bidratt til utslipp som tilsvarer nesten halvparten av verdens totale CO2-utslipp i løpet av ett år. Framtiden i våre hender mener at Norge nå må slutte å lete etter mer olje og gass.


statoil.jpg

De samlede CO2-utslippene fra produksjon og forbruk av petroleum fra norsk sokkel i perioden 1971 til 2008 utgjør 12,8 milliarder tonn. Verdens samlede CO2-utslipp fra brenning av fossil energi (olje, gass og kull) var i 2006 på 30,8 milliarder tonn CO2. Dermed har vi i løpet av den norske oljealderen bidratt til utslipp som tilsvarer 42 prosent av verdens totale CO2-utslipp i løpet av ett år. Det viser en ny utredning fra Framtiden i våre hender. Her fremkommer det også at  Norges totale CO2-bidrag gjennom førti års olje- og gassproduksjon tilsvarer utslippene fra 53 milliarder biler i ett år. Gassproduksjonen alene tilsvarer ett års utslipp fra 2554 Kårstø-gasskraftverk.

Regjeringen argumenterer for høy olje- og gassproduksjon, fordi norsk produksjon av olje og gass er CO2-effektiv og dermed mye renere enn annen olje og gassproduksjon.

– Denne argumentasjonen fungerer som en avledningsmanøver fordi den tilslører det faktum at utslippene fra utvinning bare utgjør to små prosent av de totale utslippene fra norsk olje og gass. De resterende 98 prosentene av kommer når oljen og gassen forbrennes, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Når Norge sender mer olje og gass ut på verdensmarkedet, bidrar det selvsagt til at mer karbon havner i atmosfæren, påpeker Hermstad.

Framtiden i våre hender mener at Norge nå må slutte å lete etter mer olje og gass. Utvinningstempoet på de brønnene som er åpnet, må dessuten trappes betydelig ned.

– Dette er nødvendig for å kutte utslippene av klimagasser hjemme med 40 prosent innen 2020, men også for å fjerne oss fra det fossile sporet og heller bidra til at Norge forsyner verden med ren energi, avslutter Hermstad.


Kontaktperson: Arild Hermstad, leder. Tlf 9803 6762

pdf  Les arbeidsnotat fra Framtiden i våre hender: "Førti skitne år med norsk olje og gass" 83.87 Kb


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!