Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønn skatt populært

En ny undersøkelse viser at et velgerne sier ja til et grønt skattesystem. – Vi har lenge arbeidet for å få nordmenn til akseptere at det skal koste å forurense, og får nå støtte, sier Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En ny undersøkelse viser at et velgerne sier ja til et grønt skattesystem. – Vi har lenge arbeidet for å få nordmenn til akseptere at det skal koste å forurense, og får nå støtte, sier Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender.
grøntskattesystem.jpg

Undersøkelsen som er gjennomført av InFact på oppdrag for Akademikerne, viser at blant personer med mastergrad eller høyere svarer hele 54,1 prosent ja på spørsmålet ”Er du villig til å akseptere kraftig økning av avgifter på miljøskadelig forbruk mot at skatt på inntekt reduseres?”. Kun 23,1 prosent i denne gruppen svarer nei.

Personer med lavere utdannelse enn mastergrad er ikke fullt så positive, men også her er det flere som svarer ja enn nei (40,6 prosent mot 33,1 prosent).

Personer med høy utdannelse i privat sektor er mer positive til en kraftig avgiftsøkning på miljøskadelig forbruk enn det høytutdannede i offentlig sektor er, henholdsvis 62,3 prosent mot 54,6 prosent.

Undersøkelsen viser at folk er positive til en kraftig avgiftsbelegging av miljøskadelig adferd, hvis det følges opp med en reduksjon av skatt på inntekt og formue. 
 
– Alle norske regjeringer har sviktet anbefalingene fra Grønn skattekommisjon i 1996, sier Arild Hermstad. Norge ligger for eksempel langt etter Danmark i å bruke skattesystemet for å fremme en miljøvennlig utvikling. Nå krever vi at den nye norske regjeringen iverksetter en storsatsing på grønne skatter i Norge.

Resultatene av spørreundersøkelsen kan leses her.

Se tidligere Framtiden i våre hender-notat: "Norge dårligst i Skandinavia på grønne skatter".
 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!