Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Overvåkningsselskap kastet ut av oljefondet

Elbit Systems som overvåker Israels mur på okkupert palestinsk land, er kastet ut av oljefondet. - God avgjørelse. Folk lider på grunn av barrieren, sier Kirkens Nødhjelp.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Elbit Systems som overvåker Israels mur på okkupert palestinsk land, er kastet ut av oljefondet. - God avgjørelse. Folk lider på grunn av barrieren, sier Kirkens Nødhjelp.

palestina_mur_exit_520-330Photo: Joel Carillet

Av Erik Hagen
Norwatch

Det israelske selskapet Elbit Systems Ltd er blitt kastet ut av Oljefondet. Det meldte Finansminister Kristin Halvorsen under en pressekonferanse i dag.

Oljefondets etikkråd kaller aktivitetene deres et ”særlig grovt på grunnleggende etiske normer”, ettersom de leverer et sentralt bidrag til Israels bygging av separasjonsbarrieren som går over okkupert område.

– Vi ønsker ikke å finansiere selskaper som på en slik direkte måte bidrar til brudd med den internasjonale humanitærretten, sa finansminister Kristin Halvorsen.

Kirkens Nødhjelp er glade for salget, og sier Finansdepartementet her har gjort en god vurdering.

– Vi kan ikke godta investeringer i selskaper som opererer på det som FN definerer som okkuperte områder. Våre kirkelige partnere i området bekrefter at separasjonsbarrieren er satt opp på palestinsk land, og mange bønder og vanlige folk lider på grunn av dette, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, til Norwatch.

Kirkens Nødhjelp, som har mange prosjekter og et stort nettverk i området, understreker at de ikke er imot investeringer i selskaper som opererer i Israel, men at grensen går ved de okkuperte områdene. Kirkens Nødhjelps politikk på dette er fundert på anbefalinger fra Kirkenes Verdensråd og Den Norske Kirke.

Stille selskap
I sin beslutning har fondets etikkråd særlig trukket på uttalelsen til den Internasjonale Domstolen i Haag fra 2004, som fant at den israelske muren på okkupert land er folkerettsstridig.

Overvåkningssystemet som Elbit leverer til israelske myndigheter utgjør en hovedkomponent av muren. 90 prosent av muren går over okkupert område. Systemet er spesielt utviklet for formålet i nært samarbeid med kjøper og har ikke andre aktuelle anvendelser, poengterer Finansdepartementet.

Selskapet er åpenbart kjent med nøyaktig hvor og hvorledes systemet er ment brukt. De har likevel ikke ønsket å svare på henvendelser fra Norges Bank om saken.

Verdien på aksjeposten var ved nyttår på 35,8 millioner kroner.

Glad Palestinaorganisasjon
Jamal Jumah, koordinator av den Ramallah-baserte Stop the Wall-kampanjen, sier til Norwatch at dette er gode nyheter. De har hatt møter med Finansdepartementet om saken, og har bistått norske delegasjoner til de okkuperte områdene.

– Vi håper dette kan bli et eksempel for andre europeiske selskaper, regjeringer og investorer. Slik det er i dag, styrker de utenlandske selskapene okkupasjonen gjennom sitt nærvær, sier Jumah til Norwatch.

– Nå håper vi at fondet også vil fatte samme beslutning for alle de andre selskapene de har investert i på okkupert land, sier han.

Les vurderingen fra oljefondets Etikkråd her.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!