Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske sparepenger ut av Vestbredden

Norske småsparere har plassert penger i folkerettsstridige byggeprosjekter på Vestbredden. Nå har den britiske forvalteren solgt seg ut av den omstridte investeringen – etter press fra Norge.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Norske småsparere har plassert penger i folkerettsstridige byggeprosjekter på Vestbredden. Nå har den britiske forvalteren solgt seg ut av den omstridte investeringen – etter press fra Norge.

palestinabosetning_vestbredden_520-330.jpgFoto: Ammar Awad / Reuters

Av Erik Hagen
Norwatch

Da den britiske ambassaden i Tel Aviv lette etter nye lokaler, og fikk tilbud om å slå seg ned i en bygning eid av investeringsselskapet Africa-Israel Investments, skygget ambassadøren unna. Grunnen var at selskapet også står bak bosetninger på okkuperte Vestbredden.

Nå har den britiske banken BlackRock fulgt i ambassadørens fotspor.

BlackRock var i en periode nest største aksjonær i det israelske investeringsselskapet. Africa-Israel Investments er blant annet med på å bygge ut bosetningen Ma'aleh Adumim (ovenfor). Utbyggingen av bosetninger på okkupert palestinsk land er i strid med folkeretten.

Det var Norwatch som i våres avslørte BlackRocks investeringer i det omstridte selskapet, og hvordan norske privatpersoner kunne investere på Vestbredden gjennom fondet BlackRock Emerging Europe.

Dette kunne de gjøre via Storebrand, Skandiabanken og Danica Pensjon.

Men etter at alle de tre bankene har tatt affære, har den britiske banken nå meldt at de har solgt seg av det israelske selskapet. Det må ha skjedd en gang mellom juni og august, muligens så sent som denne uken.

– Vi har fått en bekreftelse fra BlackRock om at Africa-Israel Investments ikke lenger er en del av deres portefølje, bekrefter informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til Norwatch.

Bekreftelsen om utsalget ble sendt til Skandiabanken i forgårs, 18. august.

– Slik jeg tolker mailen jeg har fått, finnes ikke lenger Africa-Israel i noen av BlackRocks fond, sier Anderson.

Mailen fra BlackRock til Skandiabanken ble sendt etter at den svensk-norske banken hadde henvendt seg til BlackRock om den omstridte Israel-involveringen. Dette var første gang Skandiabanken tok kontakt med BlackRock om tilfellet. Også Danica Pensjon tok kontakt med BlackRock i slutten av forrige uke - etter at Norwatch begynte på en artikkel om de norske investeringene på Vestbredden.

Møtte BlackRock
Det var imidlertid Storebrand som var den første banken til å ta virkelig affære.

I april og mai – få uker etter at Norwatch skrev om BlackRocks involvering – hadde Storebrand møter med den britiske banken om investeringen.

– Vi tok opp våre bekymringer knyttet til Africa-Israel Investments. Så langt har deres respons vært tilfredsstillende, skrev Christine Tørklep Meisingset , leder for samfunnsansvarlige investeringer i Storebrand Kapitalforvaltning, til Norwatch i forrige uke.

At Storebrand har vært tilfreds med møtene med BlackRock allerede før sommeren, kan tyde på at den britiske banken må ha kommet med løfter om enten salg eller aktivt eierskap.

– Vi utfører kvartalsvis kontroll av de eksterne fondene Storebrand tilbyr sine kunder, inkludert dette BlackRock-fondet. Dersom et fond er i brudd med våre etiske retningslinjer gjør vi hva vi kan for å få forvalteren til å endre kurs. Vi ber dem om å: A) kontakte det aktuelle selskapet for å drive aktivt eierskap eller B) selge seg ut av det aktuelle selskapet. Dersom vi ikke når fram med våre krav, kan det bli aktuelt å slutte å tilby det aktuelle fondet, skrev Tørklep.

Så sent som i slutten av forrige uke, forklarte Christine Tørklep Meisingset at de ikke kjenner til om BlackRock hadde tatt opp problematikken med Africa-Israel Investments.

Stille bank
BlackRock er svært lite åpne om sine plasseringer.

Norwatch har prøvd en rekke ganger å få svar fra BlackRock om omfanget av investeringen i Africa-Israel Investments, og spurt om banken har vært i dialog med den kontroversielle utbyggeren. Siste mail fikk vi fra informasjonsansvarlig Karen Hazlewood torsdag i forrige uke.

– Vi kommenterer ikke enkeltinvesteringer. Jeg kan derfor ikke hjelpe deg med svar på spørsmålene dine, lød svaret.

Det tvetydige svaret lar det forbli uklart om BlackRock på det tidspunktet hadde investert i Africa-Israel eller ikke.

Det er imidlertid ikke kjent om BlackRock dumpet investeringen på grunn av økonomi eller etikk.

Ifølge informasjon som nettstedet Electronic Intifada har fått tak i, var BlackRock den nest største aksjonæren i Africa-Israel Investments i midten av juni.

Oljefondet neste?
Også Statens Pensjonsfond har investert midler i selskapet som bygger bosetninger på Vestbredden. Investeringene i Africa-Israel Investments og i det tilknyttede selskapet Africa-Israel Properties er på til sammen 6,6 millioner kroner. Ifølge tallene fra Electronic Intifada, er den norske regjeringen dermed femte største aksjonær i selskapet.

Mange israelske og palestinske organisasjoner og landsbyer har i løpet av sommeren skrevet til Finansminister Kristin Halvorsen og bedt om at den norske regjeringen selger investeringene.

Regjeringens beslutning er ennå ikke tatt.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!