Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Kommunene blanke på etikk

Ingen spør om kumlokket på kommunetorget er produsert under forsvarlige forhold. Det offentlige setter høye krav til støperier i Norge, og kjøper deretter billige stålprodukter fra lavkostland.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ingen spør om kumlokket på kommunetorget er produsert under forsvarlige forhold. Det offentlige setter høye krav til støperier i Norge, og kjøper deretter billige stålprodukter fra lavkostland.

kumlokk_520-330.jpgIllustrasjonsbilde: Alan Voorhees

Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: Kummerlig arbeid

De to norske leverandørene av kumlokk som importerer fra Asia, forteller at de aldri får spørsmål om produksjonsforhold fra sine kunder i kommuner og veivesen. Dermed åpner det seg for et regelrett rally i retning av stadig lavere priser og utflytting av produksjon til støperier med dårlige arbeidsforhold i lavkostland.

– Nei, vi har ikke opplevd at de stiller slike spørsmål. Men det ville jo vært naturlig om de gjorde det, sier Harald R. Øyhovden i Furnes-Hamjern på Hamar om kundene. Bedriften hans kjøper inn store mengder gategods fra India, som de forklarer blir solgt til de andre nordiske landene.

Norwatch omtalte i dag en finsk rapport som avslører elendige arbeidsforhold ved kumlokk-støperier i India. Deler av dette materialet finner veien til Norge.

– Vi vil mye heller selge gods i Norge som er laget under bra arbeidsforhold og med bra renseanlegg. For vår del, ville det vært en mye større fordel om vi ikke hadde hatt denne importen fra den tredje verden. Så lenge andre selskaper importerer derfra er man nødt til å konkurrere med dem. Og da må vi kjøpe derfra vi også, for vi klarer ikke lage like billig i Norge, sier Øyhovden.

Konkurrenten Ulefos er enig. De reagerer på situasjonen som stat og kommune setter dem i.

– Først stiller det offentlige strenge krav til produksjonen vår i Norge, og deretter går det offentlige ut og kjøper billige produkter fra lavkostland hvor reglene ikke overholdes, sier administrerende direktør i Ulefos, Egil Stokken.

Heller ikke ’BB Produkter’ – som får alle produktene sine fra Kina – sier de får etikkspørsmål fra kunder i Norge.

Andre leverandører enn Furnes-Hamjern, Ulefos og ’BB Produkter’ finnes ikke på det norske markedet.

Titter man dypere ned i kummene, er også avløpsrør og ventiler ofte laget i lavkostland. Her er det enda flere leverandører på det norske markedet. 

De etiske kravene ved produksjonen i Sør, ser ut til å ha blitt tatt lite opp i denne bransjen. Kumlokk-spesialistene Ulefos og Furnes-Hamjern er sammen med 35 andre norske bedrifter medlem av Støperienes Bransjeforening. Bransjen omfatter bedrifter involvert i alt fra offshoreinstallasjoner og hytteovner, til vindmøller og skipsutstyr. Enkelte av disse bedriftene eier egne anlegg i lavkostland. Bransjesjef Kari Rømcke kjenner ikke til om foreningen noen gang har diskutert etiske minstekrav ved outsourcing av produksjon.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!