Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttprisene stuper, forbruket øker

Kjøtt har blitt billigere og billigere. Vi kjøper over dobbelt så mye kjøtt som for femti år siden, som er langt over det kloden tåler. Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøtt har blitt billigere og billigere. Vi kjøper over dobbelt så mye kjøtt som for femti år siden, som er langt over det kloden tåler. Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene.
Se hele notatet: pdf  Kjøttprisene stuper. Arbeidsnotat 7/2009 - 64.98 Kb

gris_kjottforbruk.jpg

I gjennomsnitt kjøpte hver nordmann under 40 kilo kjøtt i året for 50 år siden. I år vil vi kjøpe over 80 kilo hver. Kjøttforbruket i verden kan maksimalt ligge på 25-30 kilo per innbygger dersom vi skal kunne bevare skog, jord, vann og det biologiske mangfoldet – og i tillegg unngå store klimagassutslipp.

Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene. Noe slikt vil føre til at kotelettene får en helt annen pris enn vi er vant til. Våre undersøkelser viser at butikker nå selger koteletter helt ned i 27,50 kroner per kilo.

Ifølge Statens institutt for forbruksforskning var normalprisen for ett kilo koteletter rundt 91 kroner i 1986. I dagens pengeverdi tilsvarer det 173 kroner per kilo, viser våre beregninger.

Legg ned Opplysningskontoret for kjøtt
– Bare i løpet av de to siste årene har det norske kjøttforbruket økt med nesten 10 prosent, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

I stortingsmeldingen om klima og landbruk skriver Landbruksdepartementet at det er ønskelig med et lavere kjøttkonsum. Samtidig er overvekt et økende problem. Da er det oppsiktsvekkende at staten driver Opplysningskontoret for kjøtt som har som oppgave å få oss til å spise enda mer kjøtt. Kontoret bør legges ned.

Se også: Fra luksusvare til hverdagskost - Dagsavisen

pdf

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!