Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttprisene stuper, forbruket øker

Kjøtt har blitt billigere og billigere. Vi kjøper over dobbelt så mye kjøtt som for femti år siden, som er langt over det kloden tåler. Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøtt har blitt billigere og billigere. Vi kjøper over dobbelt så mye kjøtt som for femti år siden, som er langt over det kloden tåler. Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene.
Se hele notatet: pdf  Kjøttprisene stuper. Arbeidsnotat 7/2009 - 64.98 Kb

gris_kjottforbruk.jpg

I gjennomsnitt kjøpte hver nordmann under 40 kilo kjøtt i året for 50 år siden. I år vil vi kjøpe over 80 kilo hver. Kjøttforbruket i verden kan maksimalt ligge på 25-30 kilo per innbygger dersom vi skal kunne bevare skog, jord, vann og det biologiske mangfoldet – og i tillegg unngå store klimagassutslipp.

Framtiden i våre hender mener at en større del av miljøkostnadene må inkluderes i matprisene. Noe slikt vil føre til at kotelettene får en helt annen pris enn vi er vant til. Våre undersøkelser viser at butikker nå selger koteletter helt ned i 27,50 kroner per kilo.

Ifølge Statens institutt for forbruksforskning var normalprisen for ett kilo koteletter rundt 91 kroner i 1986. I dagens pengeverdi tilsvarer det 173 kroner per kilo, viser våre beregninger.

Legg ned Opplysningskontoret for kjøtt
– Bare i løpet av de to siste årene har det norske kjøttforbruket økt med nesten 10 prosent, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

I stortingsmeldingen om klima og landbruk skriver Landbruksdepartementet at det er ønskelig med et lavere kjøttkonsum. Samtidig er overvekt et økende problem. Da er det oppsiktsvekkende at staten driver Opplysningskontoret for kjøtt som har som oppgave å få oss til å spise enda mer kjøtt. Kontoret bør legges ned.

Se også: Fra luksusvare til hverdagskost - Dagsavisen

pdf
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -