Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sjokkert over verftsforhold

– Forkastelig og useriøst, sier Fellesforbundet om forholdene ved den ukrainske underleverandøren som har levert skrog til to norske verft.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Forkastelig og useriøst, sier Fellesforbundet om forholdene ved den ukrainske underleverandøren som har levert skrog til to norske verft.

ukraina_arbeidere_demo_520_330.jpg

Foto: Tatiana Rihtun

Av Erik Hagen
Norwatch

Forbundssekretær Liv Christiansen i Fellesforbundet har sett rapporten pdf Skrog på billigsalg som Norwatch lanserer i dag.

Rapporten viser at ukrainske arbeidere som har bygget skrog for norske verft har slitt med svært dårlige lønns- og arbeidsvilkår, og dårlige HMS-forhold. 

– Dette er skremmende lesning. At norske bedrifter oppfører seg på denne måten i utlandet, synes vi er helt uakseptabelt og lite seriøst, sier Christiansen til Norwatch.

– Selskapene som er omtalt har hatt inspektører tilstede i lengre perioder, både norske og ukrainske. Da må det også ha vært mulig å avdekke forhold og stille strenge krav underveis, sier hun.

Christiansen reagerer sterkt på fotografiene av improviserte stillaskonstruksjoner, som også fikk det norske Arbeidstilsynet til å se rødt.

– Det er helt forkastelig. Jeg tenker på de som har vært der borte. De kan ikke ha gjort noe seriøst for å få slutt på dette.

– Hva er det bedriftene kan gjøre annerledes?


– Når norske selskaper tegner kontrakt med de som bygger skrogene, må man stille tydeligere krav. Det er jo kundene som stiller kravene. Selskapene sier de har tatt det opp, men det er vanskelig å se ut fra bildene, sier hun.

Hun sier Fellesforbundet får inn lite informasjon om arbeidstakersituasjonen ved skrogleverandører i Øst-Europa, selv om byggingen av skrog har pågått i disse landene i en årrekke. Fellesforbundet organiserer verftsarbeidere i Norge.

– Norske verft sparer jo tydelig store kostnader på denne utflyttingen. Men man kan ikke tillate å overse HMS og arbeidsvilkår av den grunn, sier Christiansen.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -