Krisens mulighet

Vår globaliserte økonomi overforbruker naturressurser og påfører økosystemene omfattende skader. Samtidig er det store befolkningsgrupper i den tredje verden som mangler det mest elementære av materielle goder. Konferansens initiativtager, Erik Dammann, ønsket å samle politikere, embetsverk og forskningsmiljøer for å diskutere hvordan finanskrisen kan brukes som mulighet til å skape en økonomi som tar hensyn til jordens økologiske tålegrenser og sikrer en jevnere fordeling.
Styreleder i Worldwatch institute, Øystein Dahle, understreket viktigheten av Sukhdevs budskap ved å tegne et bilde av den økologiske krisen vi er på vei inn i dersom vi ikke endrer kurs.
Professor i økonomi ved universitetet i Oslo, Halvor Mehlum, og professor i biologi, Dag O. Hessen, kommenterte foredragene. Deretter fulgte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som klargjorde hvilke politiske utfordringer han mener vi står overfor for å imøtekomme klima- og miljøkrisen.
Professor i økonomi ved universitetet i Oslo, Karl Ove Moene, og professor i økonomi ved universitet i Ås, Arild Vatn, kommenterte.
Etter lunsj ble konferansen spaltet opp i workshoper i regi av Concerned Scientists Norway.
Deretter samlet deltakerne seg til en paneldebatt om hvordan finanskrisen kan brukes som mulighet til å skape en økologisk bærekraftig økonomi, under ledelse av filosof Henrik Syse. Paneldeltakerne var leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad, professor i økonomi Erik Reinert, professor i økonomi Jørgen Randers, statssekretær Bernt Sverre Mehammer og tidligere Høyre politiker, nå direktør i solenergiselskapet Scatec Solar, Terje Osmundsen. Et av kjernepunktene i diskusjonen var hvorvidt regjeringens krisepakker har vært grønne nok, tatt i betraktning de utfordringene vi står overfor.
Noen presseoppslag:
ABCNyheter - Du sitter i klisteret, Solheim!
Dagsavisen Det grønne spranget
E24 - Økonomer får for mye kritikk
NRK - Norge gjør ikke nok for miljøet
Dagbladet Vekst, vekst, vekst

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!