Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Valgkamp for klima eller fortsatt skitten vekst?

Klima sett fra sør-kampanjen arrangerte 6. juni klimadebatt i Oslo sentrum. I debatten konstanterte alle partiene, foruten Frp, at klimaendringene er vår tids største utfordring. Nå venter vi bare på tiltak som svarer til utfordringen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Klima sett fra sør-kampanjen arrangerte 6. juni klimadebatt i Oslo sentrum. I debatten konstanterte alle partiene, foruten Frp, at klimaendringene er vår tids største utfordring. Nå venter vi bare på tiltak som svarer til utfordringen.
debatt1.jpg
I panelet Kristin Halvorsen (SV), Jan Tore Sanner (H), Gunnar Kvassheim (V), Marianne Marthinsen (Ap) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) Ordstyrer var Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender. (Foto: Ole Kaaland)


Panelet bestod av finansminister og leder av SV Kristin Halvorsen, nestleder i Høyre Jan Tore Sanner, nestleder i Venstre Gunnar Kvassheim, miljøpolitisk talsperson i Frp Ketil Solvik-Olsen og stortingsrepresentant og medlem av Energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet Marianne Marthinsen.
timur_idrisov.jpg
Miljøverner og journalist Timur Idrisov fra Tadsjikistan. (Foto: Ole Kaaland)

Klimaendringer i Tadsjikistan
Som innledning fikk vi høre journalist og miljøverner Timur Idrisov fra Tadsjikistan fortelle om bresmelting, vannmangel og erosjon som allerede skaper enorme problemer i dette fattige landet. Hans appell til politikerne var at vi som rikt land, med alle muligheter til å velge nytt, må ta ansvar for å skape endring.

Mange gode løfter
Debatten ble arrangert som et innspill til den kommende Stortingsvalgkampen, og det ble gitt mange gode løfter fra alle de deltagende partiene; noen forventede og noen overraskende. SV og Venstre forsvarte sine posisjoner som ledende miljøpartier med innlegg for kraftige nasjonale kutt og forpliktelser overfor verdens fattige som rammes hardest.

Overraskende om kvotefordeling
Overraskende var det imidlertid at Jan Tore Sanner i Høyre tok til orde for en universal kvotefordeling per person. Klima sett fra sør-kampanjen jobber også for kravet om ett tonn per hode i 2050. Bortsett fra dette manglet det imidlertid på kraftige og konkrete tiltak fra Høyre sin side. Reduserte avgifter og skatter for å fremme miljøvennlige kjøp er vel og bra, men så lenge det ikke blir fulgt opp med restriksjoner for forurenser eller strukturell omlegging av økonomi og infrastruktur vil det først og fremst bidra til økt forbruk.

Fortsatt skitten industri
Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet viste et klart engasjement for klimaproblemene og tegnet et framtidsbilde hvor energiforbruket vi har i dag vil bli sett på som forhistorisk om bare noen tiår. Desverre er hun medlem av et parti som ikke tør å legge om industrien og satse grønt i stor skala. Arbeiderpartiet må fjerne noen gamle skjeletter fra skapet hvis vi skal se faktiske resultater i den rødgrønne regjering.

Manglende vilje blant de mørkeblå
Med en mørkeblå seier på Stortinget i høst ligger vi imidlertid dårlig an for å få et nødvendig norsk press foran klimaforhandlingen i København i desember. Til tross for at Ketil Solvik-Olsen forsikret at Frp følger føre-var-prinsippet i sin politikk, mangler partiet fortsatt viljen til å se alvoret i klimakrisen vi står overfor. Frp har ennå ikke tatt et standpunkt til hvilken posisjon Norge skal ta ved klimatoppmøtet i desember. Som Halvorsen påpekte vil det være særdeles pinlig for Norge å komme til København med den innstillingen av vi skal dilte etter majoriteten.

debatt_i_spikersuppa.jpg
Klima sett fra sør-kampanjen arrangerte partidebatt om klimarettferdighet under Oslo miljøfestival. (Foto: Ole Kaaland)


Les mer på www.klimarettferdighet.no

Les også "Grønne løfter fra rikspolitikere" (E24)
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!