Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

-Vi ble ikke frarådet

En av de to norske vannkraft-konsulentene som ble tatt til fange i Guatemala for to uker siden, sier at de ikke ble frarådet å reise til området. Situasjonen skal ha vært langt mer dramatisk enn det Norwatch skrev tidligere.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En av de to norske vannkraft-konsulentene som ble tatt til fange i Guatemala for to uker siden, sier at de ikke ble frarådet å reise til området. Situasjonen skal ha vært langt mer dramatisk enn det Norwatch skrev tidligere.
Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev før helgen at to norske vannkraftkonsulenter hadde blitt tatt til fange av en landsby i Guatemala, og at de på et folkemøte var blitt advart mot å reise inn på det aktuelle området.

Befolkningen vedtok i fjor at de ikke ønsker vannkraftprosjekter i området sitt, og hadde allerede dårlige erfaringer med andre megaprosjekter i regionen.

Norwatch har snakket med en av de to som ble tatt til fange. Han sier det ikke er riktig at de ble frarådet å reise inn, og forteller at de opplevde situasjonen som svært dramatisk.

Dramatisk
– Formålet med turen var å gå igjennom prosjektet fra A til Å, for å undersøke at opplysningene som det lokale selskapet hadde gitt var rett, sier han.

Han forteller at de hovedsakelig oppholdt seg på tomten til det lokale guatemalanske selskapet som nordmennene hadde planer om å kjøpe seg inn i.

– Selskapet hadde kjøpt landrettighetene til det området der vi ble kidnappet, sier han til Norwatch.

Han sier at da de hadde kjørt til stedet der anlegget er tenkt, parkerte de fra seg bilen, og spaserte rundt i området for å ta stedet i øyesyn.

– Da vi kom tilbake til bilen ble vi møtt av en gruppe menn med machetekniver. Det kom flere og flere folk, og med biler som låste utfarten for oss. Den lokale guiden ble revet ut av bilen, banket, og tatt med vekk. Neste gang vi så ham, var han bakbundet, sier han til Norwatch.

De to opplevde stemningen som stadig mer spent, og gruppen skal ha ropt at de skulle sette fyr på bilen. Nordmennene hadde ikke annet valg enn å bli med gjengen til en landsby 20 minutter unna. Underveis, på vei til landsbyen, klarte de å få telefonkontakt med den norske ambassaden.

Etter hvert som dramaet utspilte seg, ble de stadig flere i landsbyen.

Han sier at det kom flere trusler om å slå dem i hjel. De satt innelåst i en bygning, og ble forhørt én etter én, fram til de ble overlatt til militæret sent på ettermiddagen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!