Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske vannkraftkonsulenter tatt til fange

Raseri og skepsis overfor internasjonale selskaper kan være sterk på landsbygda i Guatamala. To nordmenn fra et norsk vannkraftselskap ble for halvannen uke siden tatt til fange av lokale bønder.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Raseri og skepsis overfor internasjonale selskaper kan være sterk på landsbygda i Guatamala. To nordmenn fra et norsk vannkraftselskap ble for halvannen uke siden tatt til fange av lokale bønder.

nordmenn_anholdt3_520.jpgLandsbyfolk i Guatemala har tatt til fange to nordmenn, 23. mai 2009. (Foto: Christin Sandberg/ Latinamerikagrupperna Guatemala)

Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: -Vi ble ikke frarådet

Delfinansiert av norske myndigheter, skulle selskapet Renewable Energy Invest AS i mai i år utføre en forstudie av et stort vannkraftprosjekt i Guatemala, med tanke på videre investeringer.

Da to nordmenn som er engasjert av selskapet kom til prosjektområdet i Nordvest-Guatemala 23. mai, ble de anholdt av den lokale befolkningen. En folkemengde på over 1000 landsbyboere fikk nordmennene til å love at de aldri mer skulle komme tilbake. Etter et fem timer langt drama ble de overlatt til det guatemalanske militæret.

- Ambassaden er svært tilfreds med at en spent situasjon fikk en god utgang takket være hjelp av guatemalanske myndigheter, forteller førstesekretær ved den norske ambassaden i Guatemala, Idar Instefjord, til Norwatch.

Ingen ble skadet i episoden, og nordmennene er nå tilbake i Norge.

Prosjektet, som bærer navnet ”Tres Rios", skal demme opp tre lokale elver i San Marcos fylke. Stedet ligger 4-5 timers kjøring fra hovedstaden i landet, mot grensen til Mexico. Nå er prosjektet skrinlag

- Trosset frarådning
Forspillet til episoden startet allerede lørdag 22. mai. Renewable Energy Invest hadde reist til San Marcos fylke for å gjøre videre evalueringer av sitt påtenkte prosjekt. Den norske ambassadøren, som var med på turen nordover, benyttet anledningen til å arrangere et møte mellom selskapet og representanter for det sivile samfunn.

- Slik ambassadøren oppfattet det, var det en meget verdifull dialog mellom selskapet og sivilt samfunn under møtet. Ambassaden har hele tiden lagt stor vekt på de sosiale og miljømessige sider av en eventuell satsning innen energisektoren, ikke minst i forhold til konsultasjoner med urfolkssamfunn som blir berørt, påpeker Instefjord ved ambassaden.

Landsbyen forklarte at de i lang tid har insistert på at de ikke ønsker noe vannkraftanlegg i området. Guatemalansk landsbybefolkning nærer ofte en stor, og historisk velbegrunnet skepsis, overfor sentralmyndigheter, investorer og megaprosjekter i landet, særlig i San Marcos.
nordmenn_anholdt2_350.jpg
- Befolkningen er redde for omlegging og rørlegging av elvene deres, sier Roberto Marani, koordinator i den katolske organisasjonen COPAE til Norwatch. Også han deltok på møtet.

Når selskapet først hadde tatt turen hele veien til denne av landet, skal de etter det Norwatch forstår ha planlagt å benytte anledningen til å også gjøre videre studier av området.

Men på møtet ble de, ifølge COPAE-representanten, forklart at de ikke kunne komme inn på selve området nå, ettersom befolkningen ikke hadde blitt konsultert. De skal i stedet ha blitt tilbudt å komme tilbake ved en senere anledning.

nordmenn_anholdt1_350.jpg
Fra hendelsene 23. mai. Foto: Christin Sandberg/Latinamerikagrupperna Guatemala
Men likevel, sammen med sine guatemalanske partnere, reiste nordmennene inn på prosjektområdet dagen etterpå, 23. mai. Uten folkets velsignelse.

Skolerett på basketbanen
- Mens de sto utenfor bilen og gjorde sine undersøkelser, kom en gruppe fra landsbyen som spurte hvem de var, og hva de gjorde der, forklarer Marani.

Siden de ikke kunne vise til tillatelser, ble de anholdt av landsbyboerne, og eskortert til nærmeste tettsted, Sansicobe. Deretter ble ordførere, organisasjoner, fylkets biskop og politiet innkalt.

Marani var blant de første som kom fram til landsbyen etter pågripelsen. Alle stimlet seg rundt bygdas basketballbane.

- Etter hvert var det samlet 1000-1200 mennesker rundt banen. En og en av deltakerne i det norske følget måtte forklare hvem de var og hva de gjorde der, sier Marani.

Etter det Norwatch forstår, skal stemningen ha vært svært spent. Nordmennene snakket ikke annet enn engelsk, og måtte bruke tolk for å gjøre seg forstått. Landsbyen tok kopier av passene deres.

- Til slutt måtte nordmennene underskrive på et dokument om at de aldri igjen skulle returnere til området, forklarer Marani.
Fem timer etter at de ble pågrepet av landsbyen, ble de overlatt til Guatemalas militære.

Grunn til skepsis
hudskader_san-marcos_350.jpg
I Tajumulcos nabokommune sliter befolkningen med det de sier er skader fra gullindustrien. Dette har bygget opp en sterk skepsis mot megaprosjekter i området. Foto: Rights Action.

Det kan være god grunn til at bygdebefolkningen i Guatemala - og særlig i denne delen av landet - er skeptiske. Den kanskje største sosiale konflikten i fylket har oppstått som følge av at et canadisk gullselskap, Goldcorp, sammen med sentralmyndighetene har overkjørt befolkningen i en nabokommune.

Den forrige demonstrasjonen mot Goldcorp fant sted for bare to uker siden i Guatemalas hovedstad. Demonstrantene forklarte at over hundre hus har blitt ødelagt av gruveprosjektet, at vannkildene deres har forsvunnet, at de har fått betydelige helseskader og at landsbyene har blitt internt splittet. De siste ukene har Norwatch fått inn flere fotografier fra denne nabokommunen, som viser barn og voksne med betydelige hudskader, slik barnet til høyre. Oljefondet er for øvrig tungt inne i det canadiske selskapet som er anklaget for å stå bak problemene, og hadde ved nyttår investert 611 millioner kroner i gullprodusenten.

Med nabokommunens problemer i bakhodet, gjennomførte befolkningen i Tajumulco derfor en folkeavstemning 12. juni 2008 i området. Alle de 140 landsbyene i kommunen stemte imot framtidige gruve- og vannkraftprosjekter. Bildet nedenfor viser en markering i forbindelse med avstemningen i Tajumulco. ”Nei til vannkraft”, lyder banneret.

Likevel lyktes et guatemalansk selskap i fjor å få tillatelser fra sentralmyndighetene for videre utbygging. Det dette guatemalanske prosjektet som det lille norske firmaet Renewable Energy Invest AS skal ha ønsket seg inn i.

Forhandlet fram løsning
Ordføreren i Tajumulco kommune, der hendelsen fant sted, sier til Norwatch at det blir feil å hevde
vannkraftdemonstrasjon_tajumulco_2008_350.jpg
Markering mot vannkraft i Tajumulco, 12.  juni 2008, ett år før nordmennene kom til kommunen. Foto: COPAE
at nordmennene ble ”tatt til fange” denne dagen.

- De ble ikke tatt ikke til fange, bare holdt igjen en halvannen times tid. Landsbyen ville bare vite hva de gjorde der. Ikke engang jeg eller de øvrige lokalmyndighetene visste at de skulle komme til landsbyen, sier ordfører Vitelio Alonso Hidalgo Perez.

Ordføreren møtte de to nordmennene, og deltok i å forhandle fram en løsning mellom landsbyen og følget.

Han forteller at det var andre gang nordmennene hadde blitt sett i området.

- Befolkningen er motstandere av disse prosjektene. Det største problemet er mangel på informasjon. Vi blir ikke forklart hva som skjer, og folk vet ikke hva som er fordelene eller ulempene med denne type prosjekter, sier Hidalgo til Norwatch.

Videre planer uaktuelt
Ambassaden understreker at Guatemala har et stort potensial hva gjelder utbygging av vannkraft og annen ren energi. Samtidig påpeker de at videre planer på i dette vassdraget nå er uaktuelt.

- Norsk kompetanse på dette området er etterspurt, og norske myndigheter forsøker derfor å støtte norske bedrifter som kan være interessert i kommersiell virksomhet innen denne sektoren i Guatemala. Vi er bevisst på at gruve- og vannkraftprosjekter ofte er kontroversielle. Det synes ikke lenger aktuelt å gå videre med utbygging i det angjeldende området, forklarer førstesekretæren.

Norwatch kommer tilbake med mer informasjon og kommentar fra det norske selskapet på mandag.

tajumulco_kart_500.jpg

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!