Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stort potensiale for solenergi

Politikerne må øke støtten til minst halvparten av investeringskostnadene, og kreve solfangere som standard i nye offentlige bygg i Sør-Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Politikerne må øke støtten til minst halvparten av investeringskostnadene, og kreve solfangere som standard i nye offentlige bygg i Sør-Norge.


sol_arild_490_lillian.jpg
Det er et stort potensiale for solenergi og det må bli slutt på myten om at det ikke er noen vits i å utnytte sol til å varme opp vann og boliger her i landet, mener leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad (Foto: Lillian Jonassen)


Energien fra sola utnyttes i hovedsak på to måter: til oppvarming ved hjelp av en solfanger og til å produsere strøm, enten ved hjelp av solceller eller i solvarmekraftverk. Solenergi er fri for luftforurensning og støy og er tilgjengelig over hele verden.Derfor kan solenergi utnyttes og bli den viktigste fornybare energikilden i framtiden.

Norge er ledende i verden på produksjon av solceller, men på bunn når det gjelder solfangere per innbygger
Sverige og Danmark ligger like langt nord som oss, men svenskene har 13 ganger og danskene hele 28 ganger så mange installerte solfangere per innbygger. Mens vi bare har 2,59 m2 solfangere per 1000 innbygger, har svenskene 33 m2 og danskene 73 m2. Tyskland har 106 m2, mens Østerrike er best i Europaklassen med hele 402 m2, til tross for at landet ikke er blant de sydligste. Israel er verdensledende med hele 727 m2. Klimaverstingen USA har 100 m2, det vil si nesten 40 ganger så mye som Norge.

Solfangere har også et stort potensiale i Norge
Norge mottar årlig en energimengde tilsvarende 1700 ganger vårt innenlandske energiforbruk fra sola. Selv om Norge har store sesongvariasjoner, er det også her mer enn nok sol til at det er en interessant energikilde.4 Over 2/3 deler av energiforbruket i boliger og næringsbygg går til varmtvann og oppvarming. Et solfangeranlegg kan dekke 50-70% av varmtvannsforbruket, og 20-30 % av oppvarmingsbehovet på årsbasis i en norsk gjennomsnittsbolig.

Hva må gjøres for å få fart på bruken av solfangere i Norge?

  • Regjeringen må definere et klart mål for solvarme i Norge.
  • Tilskuddene til kjøp av solfangere må økes til 50 prosent av kostnadene.


Enova åpnet fra 21.08.2008 for at solfangere skal inkluderes i tilskuddsordningen for husholdninger. Det vil bli gitt tilskudd for solfangeranlegg på 20 % oppad begrenset til 10.000 kroner. Dette er en begynnelse, men for å få fart på installasjonen av solfangere, bør tilskuddet økes til 50 prosent. Et alternativ er å gjøre strøm og fyringsolje dyrere, slik at nye fornybare energikilder i større grad blir konkurransedyktige.

Les hele rapporten: pdf  Stort potensiale for solenergi 268.55 Kb

Les også pressemeldingen Norge dårligst på solvarme

Ofte stilte spørsmål om strøm

solenergiMINI Se våre temasider om solenergi

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!