Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fant 32 Oljefond-selskaper på okkupert land

Oljefondet er massivt involvert i Israels okkupasjonspolitikk. En mini-rapport avdekker at 32 Oljefond-selskaper er aktive på okkupert land.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Oljefondet er massivt involvert i Israels okkupasjonspolitikk. En mini-rapport avdekker at 32 Oljefond-selskaper er aktive på okkupert land.

palestina_mur_520-330.jpg Foto: Pengon/Anti-Apartheid Wall Campaign
Av Erik Hagen
Norwatch

Den Palestina-baserte organisasjonen Who Profits har gjennomgått porteføljen til Oljefondet. I rapporten fremgår det at fondet har investert i 32 selskaper som opererer på okkupert palestinsk land, 21 israelske og 11 internasjonale.

Disse selskapene er knyttet blant annet til bygging av separasjonsmuren, bygging av boliger, sysselsetting av bosettere, bygging og drift av israelsk infrastruktur, overvåkning av palestinere og riving av palestinske hjem.

Les rapporten her:
http://www.whoprofits.org/Newsletter.php?nlid=41

-Det å investere i infrastruktur og bosetninger på okkupert land er meget beklagelig og er i strid med Genevekonvensjonene som forbyr sivile bosettere på okkupert område. Det er med på å gjøre en fredsløsning veldig mye vanskeligere, sier folkerettsekspert Hans Morten Haugen, førsteamanuensis ved Diakonhjemmet Høgskole, og med doktorgrad i jus fra Universitetet i Oslo.

Han sier Israels legitime sikkerhetsbehov ikke vil ivaretas gjennom å forsterke okkupasjonspolitikken, og sier det også er viktig å huske på den rådgivende uttalelsen fra den Internasjonale Domstolen i Haag fra 2004.

-Domstolen påpekte at stater er forpliktet til å ikke bistå til å byggingen av separasjonsbarriæren. Å investere i selskaper som deltar i byggingen kan tolkes å være en slik støtte, sier Haugen til Norwatch på generelt grunnlag, uten å ønske å gå inn på enkeltselskapene nevnt i rapporten.

 

Nedenfor er en alfabetisk oversikt over Oljefond-selskapene som trekkes fram i rapporten.

Africa Israel (Israel) – Involvert i bygging og salg av boligprosjekter, infrastruktur og leiligheter i en rekke israelske bosetninger på Vestbredden, gjennom dets datterselskap Danya Cebus.

Alstom (Frankrike) – Gjennom dets israelske datterselskapet Citadis Israel bygger Alstom et tog-prosjekt som skal knytte de israelske bosetningene til Jerusalem. 

Assa Abloy (Sverige) – Eier Mul-T-Lock, et israelsk låsefabrikk på Vestbredden.

Bank Hapoalim (Israel) – Gir lån for boligprosjekter på Vestbredden, og har en rekke filialer på okkupert land. 

Bank Leumi (Israel) – Gir lån for boligprosjekter på Vestbredden, og har en rekke filialer på okkupert land. 

Bezeq Israeli Telecommunication (Israel) – Bygger telekom-infrastruktur på Vestbredden og yter service til israelske bosetninger der.

Caterpillar (USA) – Deres spesial-lagde militariserte D9-bulldosere brukes av det israelske militæret mot den palestinske befolkningen. Bulldoserne har blitt brukt for å rive palestinske hus på okkupert land, og for å bygge separasjonsmuren og bsoetninger på palestinsk land.

Cellcom Israel
(Israel) – Har reist nær ett hundre antenner og telekom-infrastruktur på Vestbredden og på Golanhøydene for bruk av israelske bosettere.

Cemex (Mexico) – Gjennom Readymix Industries (Israel) eier de tre fabrikker på Vesbredden, og driver et steinbrudd for sementproduksjon.  

Clal Group (Israel) – Er storaksjonær i Nesher Israel Cement Enterprises, som gir sement for byggingen av separasjonsmuren, israelske bosetninger og infrastruktur på Vestbredden. Et annet datterselskap er Golf&Co, et kjøpesenter med filial i bosetningen Pisgat Ze'ev på okkuperte Vestbredden.

CRH (Irland) – Eier 25% av Nesher Israel Cement Enterprises, som lager sement for bygging av separasjonsmur, checkpointer, bosetninger og israelsk infrastruktur på okkupert land.

Delek Group (Israel) – Gjennom dets datterselskap Delek Israel Fuel, har de mer enn et dusin bensinstasjoner og butikker i bosetninger på Vestbredden.

Dexia (Belgia) – Gjennom dets datterselskap Dexia Israel, gir de lån til israelske bosetninger på Vestbredden.

Elbit Systems (Israel) – En av de viktigste leverandørene for elektronisk overvåkning av separasjonsmuren for Forsvarsdepartementet i Israel. Selskapet utvikler og tilbyr også ubemannede dronefly til det israelske militæret, som brukes i militære angrep, sivil overvåkning og målrettete henrettelser i Vestbredden og Gaza. 

Emblaze (Israel) – Gjennom dets datterselskap Formula Systems, eier de Matrix, et softwareselskap i en bosetning på Vestbredden.

Frutarom Industries (Israel) – Eier en fabrikk for jordbruksindustrien på Vestbredden. 

G4S (UK) – Sikkerhetsselskap som gjennom sitt israelske datterselskap Hashmira gir scannings-utstyr for checkpoints i Vestbredden og på Gaza. 

General Mills (US) – En av deres fabrikker heter Shalgal, som befinner seg i en bosetning på okkuperte Vestbredden.

Gilat Satellite Networks (Israel) – Gir infrastruktur for sattellittovervåkning for det israelske militæret.

HeidelbergCement (Tyskland) – Gjennom Hanson Israel eier de tre fabrikker i bosetninger i Vestbredden og driver et steinbrudd på okkuperte Vestbredden. Dette brukes for israelsk byggeindustri.

Housing & Construction Holdings
(Israel) – Gjennom dets datterselskaper Solel Boneh og Shikun Ovdim driver de byggeprosjekter i mange bosetninger på Vestbredden. Selskapet er også hovedeier (80% av aksjene) i Otzma Pereg, et aircondition-fabrikk som holder til på Vestbredden.

Israel Discount Bank (Israel) – Gir lån for boligprosjekter på Vestbredden, og har en rekke filialer på okkupert land. 

Israel Electric Corp (Israel) – Har delvis monopol på elektrisitetstilgangen til Gaza, og har blitt brukt av israelske regjering for å redusere elektrisitetstilgangen for befolkningen der. Selskapet har bygger og vedlikeholder også infrastruktur på Vestbredden, og tilbyr elektrisitet til israelske bosetninger der.

Jerusalem Economy (Israel) – Utvikler og leier ut eiendom for israelsk industri på okkupert land, både direkte og gjennom dets datterselskap Industrial Buildings Corporation.

Koor Industries (Israel) – Gjennom dets datterselskap Makhteshim-Agan Industries eier de delvis (25% av aksjene) Fibertech, en rør-produsent i en bosetning på Vestbredden.

Makhteshim-Agan Industries (Israel) – Partially own (25%) Fibertech, a fiberglass pipes’ plant which is located in an Israeli settlement in the occupied West Bank.

Mizrahi Tefahot Bank (Israel) – Gir lån for boligprosjekter på Vestbredden, og har en rekke filialer på okkupert land. 

Partner Communications (Israel) – Har bygget mer enn 80 antenner og telekom-infrastruktur på okkupert land på Vestbredden og Golanhøydene for israelske bosettere.

Paz Oil (Israel) – Har monopol på bensin-tilgangen til palestinske myndigheter på Vestbredden. De eier og driver bensinstasjoner i og gass-leveranser til bosetninger på Vestbredden.

Shufersal (Israel) – Selskapet og dets datterselskaper eier filialer i flere bosetninger på Vestbredden. De driver også salg av grønnsaker og ris under eget merkenavn, pakket av fabrikk i en israelsk bosetning på Vestbredden.

Veolia Environnement (Frankrike) – Driver en busslinje mellom israelske bosetninger på israelske veier på Vestbredden. De har også blitt hyret inn for å drive Jerusalem light rail project, som skal knytte bosetningene til Jerusalem. Gjennom dets datterselskap Veolia Environmental Services (Israel),  eier og driver de søppelfyllingen Tovlan i okkuperte Jordandalen.

Unilever (Nederland) – Kontrollerer (51%) selskapet Beigel and Beigel, som har en matvarefabrikk i en israelsk bosetning på Vestbredden.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!