Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Okkupert landsby krever Oljefond-salg

Den okkuperte landsbyen Bil’in skriver til Oljefondets Etikkråd, og ber Norge om å trekke investeringen fra Africa-Israel Investments. Selskapet står bak byggingen av ulovlige bosetninger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den okkuperte landsbyen Bil’in skriver til Oljefondets Etikkråd, og ber Norge om å trekke investeringen fra Africa-Israel Investments. Selskapet står bak byggingen av ulovlige bosetninger.
palestina_bilin-village_520-267.jpg
Foto: Oren Ziv / www.activestills.org
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Det var Norwatch som i slutten av mars avdekket at Oljefondet har plassert 5,5 millioner kroner i det israelske selskapet Africa-Israel Investments som kontrolleres av Lev Leviev, en av Israels mektigste forretningsmenn. Africa-Israel Investments og datterselskapet Danya Cebus deltar i konstruksjonen av tre byggeprosjekter på Vestbredden.

Nå har landsbykomiteen fra en av de berørte palestinske landsbyene, Bil’in, skrevet til Etikkrådet. I brevet fra 21. april krever ”The Popular Committee Against the Wall and the Settlements” at Norge trekker seg ut av Africa-Israel som er i ferd med å bygge israelske bosettinger i landsbyens olivenlunder.

Landsbykomiteen har de siste fire årene stått bak ukentlige ikkevoldelige demonstrasjoner mot den israelske okkupasjonen og mot den omstridte separasjonsmuren.

– Vår ikkevoldsaksjon for å forhindre at 57,7 prosent av landsbyens jord beslaglegges gjennom konstruksjonen av bosettingen Mattityahu Øst, har inkludert mer enn 250 protestaksjoner de siste fire årene,  heter det i brevet.

– Det er ubegripelig at Norge kan støtte et selskap som deltar i tyveriet av jorden til Bil’in og andre palestinske landsbyer og som bidrar til å ødelegge håpet om fred. Vær så snill å støtt vår kamp for rettferdighet, og selg dere ut av Africa-Israel, avslutter brevet.

Gjennomgang
Finansminister Kristin Halvorsen har bedt Etikkrådet for Statens Pensjonsfond - Utland (Oljefondet) om å gjennomgå alle investeringer i selskaper som har virksomhet i israelske og palestinske områder.

– Vi må forsikre oss om at norske sparepenger ikke er inne i selskaper som medvirker til brudd på menneskerettighetene eller folkeretten, sa Halvorsen den gang.

Resultatet av denne gjennomgangen er ennå ikke kjent. Hittil er ingen israelske selskap kastet ut av fondets portefølje som følge av brudd på menneskerettighetene.Kart over landsbyens område med muren og bosettingene tegnet inn.

Brevet til Etikkrådet kan leses herBli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -