Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Her kan du skrive en siste hilsen

Steinar Lem døde 28. april, 57 år gammel. En aggressiv kreftsykdom tok på få uker livet av en mann med en sjelden styrke og et sjeldent mot. Tapet er stort for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Her kan du skrive din siste hilsen.

Framtiden i våre hender forbeholder seg retten til å slette og redigere innleggene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Steinar Lem døde 28. april, 57 år gammel. En aggressiv kreftsykdom tok på få uker livet av en mann med en sjelden styrke og et sjeldent mot. Tapet er stort for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Her kan du skrive din siste hilsen.

Framtiden i våre hender forbeholder seg retten til å slette og redigere innleggene.
Steinar Lem
Steinar Lem døde 57 år gammel (Foto: Lillian Lillian Jonassen)

 

{philaform 26}

 

Takk for alt, Steinar. Du var en modig, intelligent og ikke minst snill person. Du vil bli savnet.

Tor, 19 år fra Ås

*

Våre tanker går til familie og kolleger i FIVH. NMF takker mange gode diskusjoner og for Steinars store engasjement i miljøsaken, spesielt innen og rundt det etiske. Steinars bortgang er uten tvil et stort tap for miljøbevegelsen. Steinar du vil bli husket og savnet.

Norges Miljøvernforbund,  Kurt Oddekalv, leder Snorre Sletvold, nestleder

*

Takk for alt Steinar. Du har vært til stor inspirasjon. Din ånd lever videre. 

Martin Eggen, 31 år fra Bryne

*

Du var en stor mann, jeg beundret ditt mot til å si meningene dine og din enorme styrke og integritet. Du vil bli savnet, jeg håper at noen kan gjøre et forsøk på å fylle skoene dine, for det har verden behov for! 

Kamilla, 30 år fra Siggerud

*

Takk Steinar, du gjorde et sterkt positivt inntrykk da jeg hadde siviltjeneste i FIVH og du har fortsatt å gjøre det siden. Du er savnet. 

Tore Kristian Andreassen, 27 år fra Oslo

*

En ledestjerne har slukket.

Rolf Wilhelm, 49 år fra Alta

*
   
Takk til en usedvanlig ærlig og dyktig mann savnet blir stort.

Arild, 39 år fra Stavanger

*

Tusen takk for alt du sto for og kjempet for. Det er helt tragisk at du gikk ut av tiden så altfor tidlig. Takk for din kamp for dyrevern, det var der vi møttes en gang, i styret i Dyrebeskyttelsen Norge.

Anne Westen, 62 år fra Oslo

*

Du fikk mer og mer rett ettersom årene gikk. Du var visjonær og vil bli savnet.

Lars P, 41 år fra Hakadal

*

Du var en viktig talsmann for mange av oss og jeg er takknemlig for at jeg fikk møte deg. Det er denne takknemligheten sammen med gleden over alt du fikk utrettet i ditt liv jeg velger å holde fast ved nå, selv om jeg føler en stor tomhet i dag. Jeg sender mine varmeste tanker til din nærmeste familie.

MayGunn Riis, 60 år fra Lier

*

Takk for inspirasjon, mot og innsats.

Jon Olav, 42 år

*

Mine tanker går til dine pårørende. Jeg vil savne de morsomme og viktige artiklene dine i Folkevett, som alltid er et høydepunkt. Har hatt gleden av å være på et av dine mange foredrag og kjente engasjementet bruse i kroppen lenge etterpå. Du vil bli savnet og jeg håper ditt utrettelige arbeid vil fortsette gjennom dine kollegaer og meningsfeller. Hvil i fred, Steinar

Janne Bjørnsen, 31 år fra Vestby

*

Traff deg tilfeldigvis i en heis i Oslo for et par år siden. Vi rakk og snakke litt om både ditt og mitt yrke før du hastet videre. Samtalen med deg plantet et godt inntrykk. Vi trenger mange som deg. Trist du er gått bort.

Jan Morten Schultz

*

Takk for alt du har gjort for Moder Jord. Verden blir et fattigere sted uten en idealist som du. Hvil i fred, Steinar. Måtte du ha det godt der du er nå.

Espen, 21 år fra Gjøvik

*

Det er så ufattelig trist at det er først da slike kjemper som deg, Steiner, går bort, at mange av oss andre våkner. Vi var mange som var kjempeirriterte på deg fordi vi så feilaktig mente at du var en naiv idealist uten bakkekontakt. Nå vet vi bedre! Jeg skulle ønske at jeg hadde våknet tidligere, slik at jeg kunne ha gitt deg den respekten du så inderlig fortjener. Men slik er dessverre vi andre, mediokre mennesker, som ikke har din genialitet og storhet; Vi forstår ikke hva som er viktig for oss, før det blir fratatt oss. Måtte du for alltid ha fred, og måtte samfunnet verne om dem som du har etterlatt deg din kjære familie. Steinar? Et geni blir sjelden forstått av sin egen samtid. Så jeg ber deg - vær så snill og tilgi oss!

Sven-Erik, 27 år fra Askim

*

Det var trist at du ikke fikk leve lenger, selv om det kanskje var en befrielse i forhold til sykdommen. -Håper det finnes andre som kan ta opp arven etter deg. Kanskje kan vi ALLE gjøre det? Du har sådd mye godt på din vei. Hvil i fred. Hilsen en borger som lærte noe av deg.

Einar Viken, 33 år fra Oslo

*

En stor kilde til inspirasjon og jeg tror ditt budskap er like enkelt som det er kraftfult. Lykken er ikke å forbruke, men å glede seg over den man er og det lille man trenger.

Magnar, 42 år fra Oslo

*

Steinar Lem tapte desverre kampen mot kreften, men vi vil fortsette å kjempe der han slapp. Det han påbegynte skal fullføres, for vi er mange, og der skal Steinar ha mye av æren for! Mine tanker går til hans kone og to barn. Dere kan være stolte av far!!

Therese Klev, 29 år fra Mandal 

*

Tankene går til familien som har mistet sin far og sin mann. Kondolerer. Miljøet, samfunnsdebatten og vi andre har mistet en sterkt stemme og et varmt menneske.

Arne Sandvik, 44 år fra Oslo

*

Du satte en standard, ufravikelig og rakrygget. Ditt engasjement lever videre i oss. Hvil i fred.

Are Bøen Lauritzen, 25 år fra Stockholm

*

Kjære Steinar! Du har vært en stor inspirasjon for meg. Min inngangsdør til et langvarig og aktivt FIVH-medlemskap var da jeg så deg i en TV-debatt om søndagsåpne butikker en gang midt på 90-tallet. Siden har du alltid gjort inntrykk med dine velformulerte, engasjerte foredrag og artikler. Du vil bli dypt savnet. Takk for alt!

Camilla, 38 år fra Bergen

*

En viktig person i norsk samfunnsdebatt har gått bort.Han mente selv at døden ikke var slutten på alt,den troen deler jeg med han og er sikker på at vi en dag sees igjen.  

Christel Reisæter, 33 år fra Elverum

*

Noe så ufattelig trist! R.I.P. Steinar.

Gry, 42 år fra Rygge

*

Tusen takk til Steinar for hans mot og etiske retningssans - takk for at han fremhevet at vi deler naturen med mange andre skapninger som også fortjener respekt, for at han talte både naturens og dyrenes sak. Takk for at han som miljøverner snakket om dyrs egenverdi. Takk for at han som en av de første offentlige miljøvernere - og FIVH som en av de første norske miljøorganisasjoner - tok tak i miljøproblemene ved kjøttindustrien. Takk for hans forsvar for de ville rovdyrene. Takk for alt Steinar har sagt og gjort gjennom årevis av engasjement - for miljøet, for medmennesker og for medskapninger. Steinar - vi vil savne deg dypt. Våre varmeste tanker til kollegaene i FIVH og familien.

Siri Martinsen, på vegne av NOAH - for dyrs rettigheter 

*

En uerstattelig stemme i den norske samfunnsdebatten er borte.

Jono, 35 år fra Akershus

*

Takk for din klokhet og ustoppelige kamp og glød for en bedre verden. Du var til stor inspirasjon og et stort forbilde. Hvem skal fylle dine sko nå? Måtte din røst fortsette å bli hørt til tross for din bortgang. Hvil i fred.

Ellen Christensen, 44 år fra Oslo

*

Steinar Lem har jeg lest og hørt mye av. Han kjedet aldri og hadde alltid nye og spennende perspektiver på mange viktige saker. Hans sterke stemme vil bli savnet. Mine tanker går til hans nærmeste.

Helge Kaald, 44 år fra Hitra

*

Det var en trist nyhet, R.I.P Steinar Lem, du var et eksempel å følge for oss som er bekymret for fremtiden for våre barn. Ditt kamp for miljøet vil ikke bli glemt. Vi takker for ditt engasjement.

Rhodos Yehteh, 56 år, Valparaiso Chile

*

Takk for alt Steinar. Du har virkelig bidratt til å gjøre verden til et bedre sted. Håper noen kan ta opp ”hansken” etter deg. Mine tanker går til din familie og til FIVH. Takk igjen – Hvil i fred.

Stig N. Gudbrandsen, 50 år fra Harstad

*

Du kommer fortsatt til å være til inspirasjon, og du kan være stolt av hva du har utrettet!

Tonje Camilla Denstad With

*

Ikke før Steinar ble syk, forstod jeg hvor stor inspirator han har vært for meg og den bedriften jeg har bygd opp (nordlysmat). Det er en stor tankevekker at en så enorm mann kan gå bort. Tusen takk for alt du har gjort for å endre tankemønstre hos folk i Norge. Meg lyktes du i aller fall med. Mine varmeste tanker går til familie og kolleger.

Toril Bakken Kåven, 41 år fra Alta

*

Det var alltid berikende og inpirerende å høre Steinar Lem i debatter. Takk for ditt sterke engasjement - du var et forbilde.

Kristin, 40 år fra Oslo 

*

Kjære Steinar! Få, om noen nordmenn, vil i nyere tid ha satt igjen så store spor etter seg som du. Sporene dine har gitt og vil gi mange spirer. Flertallet hadde aldri rett - dine ord vil gå inn i historien som sanne. Takk for alt.  

Geir Skadberg fra Stavanger

*

Steinar Lem var et av de mest anstendige menneskene i norsk offentlighet. Han vil bli dypt savnet. Vi hadde trengt den kritiske stemmen hans i den kommende valgkampen.

Jan-Henrik Kulberg, 44 år fra Drammen

*

Steinar, du inspirerte en ung mann til å tro på en bedre verden, og til å tro at det nyttet. Det var de alvorligste og største temaene du fikk meg til å reflektere over. Store og dystre nok til gjøre enhver tung til sinns. Men da vi en kort stund jobbet sammen, ble jeg kjent med en annen fyr enn dommedags- og gledesdreper-Steinar som ofte figurerte i media. Jeg traff ablegøyemakeren, skrøneren og livsnyteren. Det gjorde varige inntrykk! Du viste meg at det gikk an å redde verden - med glimt i øyet.

Alexander Henriksen, 35 år fra Oslo

*

Takk for innsatsen du har gjort, Steinar. Uredd har du stilt deg i bresjen i kampen mot urettferdighet og for bærekraft og solidaritet. Du har vært talsmann for de som kommer etter oss, for de fattige og for alt liv på kloden. Din kjærlighet til livet har vært en rød tråd i ditt engasjement. Jeg vil påstå vi har mistet Norges viktigste samfunnsdebattant gjennom flere tiår. Du vil ikke bli glemt. De som kommer etter oss vil forstå hvor framsynt du var.  

Anders, 27 år fra Trondheim

*

Du har gjort verden ein bedre plass og bu på, Tusen takk Steinar Lem! Du fortjente ikkje noke av det som har skjedd, Du blir savnet!  

Martin, 15 år fra Nordfjordeid      

*

Det kommer en dag da alle vil forstå,hva du ville formidle,men det kan være forseint. Hvil i fred. 

Beate Antonsen 47 år fra Lørenskog    

*

Jeg rakk aldri å møte deg, men du har likevel gjort et sterkt inntrykk på meg, blant annet gjennom modige standpunkter, strålende kronikker, gode debattevner og flotte portrettintervjuer i Folkevett. Den norske miljøbevegelsen har mistet en av sine tydeligste og viktigste stemmer. Jeg håper og tror at Framtiden i våre hender og resten av den norske miljøbevegelsen vil videreføre det du stod for.  

Håkon Lindahl, 30 år fra Rælingen

*

Hvil i fred - du har satt gode spor etter deg. Varme tanker går til nærmeste familie og kollegaer i FIVH. 

Tone Granaas, 41 år fra Nannasted

*

Det tynnes i rekkene, her på berget. Uten Næss, uten Lem ... er vi et fattigere land. Feilfrie var ingen av dem. Men uten dem ville vår offentlige diskurs være en helt annen. De bidro begge til å sivilisere oss.  

Morten Tønnessen, 33 år fra Tartu i Estland

*

Det er bare så ufattelig meningsløst at Steinar Lem ikke skulle få leve... Verden trengte hans stemme. Hans innsats i FIVH var enestående. Og han betydde så mye for så mange. Han gav oss håp og tro på at det nytter å kjempe for en bedre verden. Jeg var så heldig å ha ham på besøk i min 3 BI klasse (Øvrebyen vgs) for snart 3 år siden. Det ble et uforglemmelig møte - og en inspirerende opplevelse for oss alle. Vi kommer aldri til å glemme han! Han vil alltid stå som et stort forbilde for meg! Mine tanker går nå til hans nærmeste.

Unni Sørli, 60 år fra Kongsvinger

*

Nå må naturen klare seg uten Steinar Lem. Takk for at du brydde deg så enormt mye!  

Terje Urfjell, 44 år fra Grimstad

*

Plutselig ble verden et kaldere sted. Du er allerede savnet.

Jan, 40 år fra Tromsø

*

Det var trist å lese dette i dag. Svært få hadde like sterke meninger -- og samtidig evnen til å tenke utenfor båsene. Takk for alle kloke ord og modige kommentarer. Jeg tror Norge ville vært fattigere uten dem.

Arvid, 45 år fra Oslo

*

Takk, Steinar. Takk for inspirende og avgjørende møte med deg på en hytte i Ytre Enebakk i 1994, for «Den tause krigen», for de utallige kompromissløse innleggene i debatter i alle medier, for de fantastiske portrettintervjuene dine i Folkevett, for din fasthet samtidig med nysgjerrighet, åpenhet og undring. Du spurte ofte: «I dag er demokratiet terror mot de ufødte. Spørsmålet er om det er mulig å få demokratiene til å godta selvpålagte begrensninger, som ikke uten videre kan løses opp ved neste valg?». Vi skal fortsette å stille dette spørsmålet, kanskje det viktigste som er.

Ketil R, 37 år fra Ottestad

*

Så meningsløst at vi skal miste de gode menneskene så altfor tidlig. Steinar var et fyrtårn for rettferdighet i den del av verden hvor man gjerne ville gjøre seg rik på de fattigstes bekostning. For pinlig for nordmenn flest selvfølgelig. Og din forståelse for dyr var særdeles beundringsverdig ! Takk for alt, vi glemmer deg ikke. 

Hannes, 54 år

*

Selv fra ditt siste intervju klarte du å skape ettertanke:-) «Du skaper ikke lys ved å forestille deg lyse ting, men ved å bevisstgjøre det mørke.» - Du skal gjøre noe for andre. Og du skal utvikle deg selv. Mannen som har kjeftet på folks forbruksvaner og snakket om materielt måtehold i 30 år, vil også si litt om det gode liv: – Hygg deg med god mat og godt drikke. Betal mer for kvalitet, grip alle livets nytelser med alle de hendene du måtte ha. Pass bare på at mennesker og dyr kan gjøre det samme om 700 år. Spiller ingen rolle om det er noen du har sitert:-) Hvor enn du er - hvil deg nå - tusen takk for inspirasjon og strålende innsats, mine varmeste tanker til familien. 

John Vinneng, 47 år fra Oslo

*

Eg sittar her med tårar i øynene. Takk til deg Steinar for at du gav ditt liv til kampen for miljøet og naturen. Dette e en trist dag. 

Enok Synnestvedt Groven, 25 år fra Bergen

*

Du var en av de få store stemmer som kunne inspirere oss til medmenneskelighet og respekt for natur og alt levende på jorden. Takk for din innsats for vårt felles gode.  

Andreas B. Onarheim, 21 år fra Stavanger

*

Det var veldig trist å høre at Steinar Lem er død. Han har alltid hatt sine meningers mot og vært tydelig i alle debatter. Min dypeste medfølelse i sorgen går til Gunn Hild og barna. 

Lily Antonsen, 73 år fra Bodø

*

Dette var forferdelig trist. Du vil bli savnet av mange. Hvil i fred!

Egil, 54 år fra Bergen

*

På vaklende føtter må vi videre uten deg. Du var en solid og trofast bauta i miljøbevegelsen. Med din klare visjon, ditt sterke engasjement og stor respekt for livet, fikk du oss med. Dyp medfølelse med din familie og dine kollegaer.

Harriet Karlsen, 56 år fra Harstad

*
    
Steinar Lem var en modig man som sa det han mente var rett, og ikke det som til enhver tid var taktisk lurt å melde. Han har hatt svært stor betydning for norsk miljøbevegelse. Tusen takk for utrettelig innsats.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Kristiansand

*

Så dypt urettferdig og uendelig trist at en slik mann må dø så alt for tidlig. Mine varmeste tanker til din familie.

Kathrine. 44 år fra Halden

*

Din stemme og din person var enestående. Du etterlater deg et stort tomrom. Hvil i fred. 

Merete Nilssen, 37 år fra Skien

*

Tanker går til familien som har mistet Steinar Lem så alt for tidlig! Og organisasjonen sitter tilbake uten denne mannen som for meg var FIVH (sammen med Damman). Jeg meldte meg inn på grunn av ham og har lyttet til hans stemme i media i alle år. Kjempetrist!

Laila, 60 år fra Oslo

*

Kondolerer familien, venner og kolleger. Det blir vanskelig å venne seg til en verden uten Steinar Lem. Han var en fantastisk brennende engasjert person. Kloden trenger flere sånne.

Tone Sæter, 39 år fra Tønsberg

*

Det kjennes helt uvirkelig at Steinar Lem er gått bort. Et så utrolig klokt, levende og engasjert menneske. Vi var kolleger i FIVH en kort stund. Det var alltid så inspirerende å snakke med ham - uansett tema. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de etterlatte.

Gro Bøe Eriksen, 56 år fra Nesoddtangen

*

Det er et meningsløst tap å miste deg og ditt store hjerte og engasjement og din så viktige stemme. Svært trist og altfor tidlig. Samtidig har du gjort så mye mer enn så mange andre på den tiden du har vært her. For naturen, for dyr og for mennesker. Takk for at du var tilstede og kjempet spesielt for naturen i de viktige 30 årene du handlet iblant oss og prøvde å vekke mennesket. Tanker går spesielt til dine nærmeste, men og til dine kolleger og til naturen... Mange har mistet mye ved din bortgang.

Hilde, 43 år fra Krøderen

*

Et stort tap for alle. En vennlig-modig stemme er borte.


Kaj Skagen, 59 år fra Bergen

*

Takk for all din visdom og din enorme innsats, Steinar. Du har gjennom mange år hatt norges tydeligste røst som forsvarer for fremtidige generasjoner, og vi er dypt takknemlige for det engasjement og den innsikt du gjennom ditt arbeid har bidratt med. Din utrettelige arbeidsinnsats har også bidratt vesentlig til at hele folket nå kjenner betydningen av miljøinnsats og bærekraft, og din kombinasjon av folkelighet og intellektuell tilnærming har satt helt nye standarder i den offentlige miljødebatten. Våre tanker går til dine nærmeste. Du er dypt savnet.


Knut Aarbakke Leder av Akademikerne

*
 
Er dypt takknemlig og glad for å ha blitt kjent med deg,Steinar. De gangene jeg hørte deg,møtte deg og korresponderte med deg ble jeg slått av din empati,nestekjærlighet og kraftfullhet. Ditt fantastiske engasjement i jordas, dyras og menneskenes helbred vil fortsette å være et lys og ledestjerne i mitt og kanskje millionvis andre liv fremover. Takk. 


Eva Christin, 33 år fra Drøbak 

*
 
Du var en flott fyr,med sterke meninger. Jeg har med stor glede fulgt deg i debattprogrammer o.l. Dine pårørende ønsker jeg alt vel i fortsettelsen :). Vi ses. 

Jan Arne V., 39 år fra Mosjøen

*

Lem var en visjonær. En djerv sammfunnskorrigator. Han turde der andre tiet. Vi trenger idealister som han mer enn noen gang i denne verden. Vi trenger de fresmsynte, de som ikke er seg selv nok - de djerve - foregangsmennene. Lem var på sine siste dager djerv meningsmann - som også hadde Norges framtid i sine tanker. Det skal han virkelig ha ros for! Tankene går først og fremst til hans små barn som nå er uten far. Men og til hans samboer og øvrige familie. Alle rundt han kan være stolte av å ha stått nær et stort menneske. Hvil nu, Steinar Lem.  

Trygve S. Aasjord, 58 år fra Fauske

*

Takk for at du viste vei.

Harald Christian Sagevik, 33 år fra Kristiansand

*

Hei! Takk for at du tok deg tid til å diskutere mine synspunkter angående skole, innvandring og samfunn generelt. Du strålte av integritet til det aller siste. Hvil i fred. Lars ;-) 

Lars Leiraamo, 33 år fra Skjetten

*

Så er et fantastisk menneske gått bort så alt for tidlig. Jeg vil takke Steinar Lem for alt hva han sto for og trodde på. Et brennende engasjement for de virkelig viktige sakene her på kloden. Men du etterlater deg en arv Steinar...som vi skal føre videre. Kampen mot urettferdighet, kampen for et bedre miljø og forståelsen for hvor viktig det er å ta vare på skaperverket vi har fått i gave. Kampen for rovdyrene våre. I det hele tatt, alt hva Steinar står for vil alltid bli husket av oss som fremdeles er tilbake. Et fattig takk Steinar er alt jeg kan gi deg. Men det kommer fra dypet av mitt hjerte og min sjel. Hvil i fred nå. Tankene mine går og til de du etterlot deg der hjemme. 

Hilde Aaseth, 52 år fra Ottestad i Stange kommune

*

Et stort tap for miljøkampen, RIP Steinar Lem 

Pål Erik Amundsen fra Bergen

*

Takk for all mulig inspirasjon. Dine gode råd og synspunkter vil bli husket av mange og savnes allerede. 

Fredrik Gade, 30 år fra Akershus/Oslo

*

Kjære Steinar, Tusen takk for din uttrettelig innsats som var uten sidestykke i det norske samfunnet. Du fikk mer og mer rett ettersom årene gikk. Finanskrisen og jappetidene er på mange måte de endelige bevisene på at samfunnet og vesten går i feil retning. Du var visjonær og måtehold var vel din viktigste medisin for å skape en bedre verden. Fremtiden i våre hender sier på mange vis dette i et nøtteskall. Vi andre må lære av deg. Takk for alt. Du vil alltid bli husket. Hvil i fred. 

Sverre Torjussen, 43 år fra Arendal

*

Takk for at jeg fikk møte deg Steinar.

Inga Gauslå, 56 år fra Oppegård

*

Mens de små lodne bjørnene leste sine bankbøker og tjeneren i Heiligenberg nøyde seg med å beskrive uretten kjempet du - tilsynelatende utrettelig - for å gjøre noe med den.

Frode Fanebust, 40 år fra Sandnes


*

Du vil aldri bli glemt. Vi vil følge i dine spor og kjempe for naturen, dyrs rettigheter og de svakeste i samfunnet. Vi lover å gjøre så godt vi kan. Og med en læremester som deg,skal det bli bra. Takk for din omtanke for dyrene og spesielt for din omsorg for hjemløse katter. Det er vondt at du er borte, men din stemme er høres fortsatt.

Bodil Eikeset,  Norsk Huskattforening   

*

Du var - og vil fortsette å være, en stor inspirasjon. Hvil i fred, Steinar Lem. 

Hedda, 28 år fra Skedsmo 

*

Takk for Folkevett som ga ungdomstida mi mening, og tro på at livet var verdt å leve, og verden verdt å kjempe for. Takk for din redelighet og etterrettelighet i arbeidet for miljøet, naturen, verden og freden. Takk for at du ikke ga deg som mange gjør, men sto for det du mente, og skrev til siste slutt. Takk for intervjuet med Samira Munir i Folkevett for lenge siden, og takk for dine siste bidrag om døden og livet. Takk for din innsats. Jeg tenker på kjæresten din og barna dine som midt i sorgen har en slik flott arv å huske. Takk for alt.

Astrid Andreassen fra Oslo

*

Takk for at du var en ledestjerne som hadde et brennende engasjement for en bedre og mer rettferdig verden.Du ytret dine meninger med kraft og intelligens. Jeg er glad jeg fikk møte deg med jevne mellomrom i landsstyret i FIVH. Varme tanker går til din familie og dine kolleger i FIVH/Folkevett. Du etterlater deg et enormt tomrom.  

Ove Rekstad, 38 år fra Oslo

*

Kanskje vår siste samvittighet har gått bort. I denne konsum og underholdningsverden hvor selv politikere ikke er til å stole på var det Steinar Lem som ofte stod fram og sa fra. Jeg opplevde han som strålende foredragsholder for Norske Grafiske designere hvor han holdt et flammede og egasjerede innlegg mot bruk og kast og unødvendig emballasje rett etter at vi hadde hørt om et kjent Cognac-merkes millionbudsjett på ny pakningsdesign. Han gikk bort for tidlig men rakk å sette mange tydelige spor og ga oss inspirasjon. Takk Steinar!

Svein Erik, 47 år fra Spania

*

Du er og var ett av mine forbilder. I meg som i mange andre, virker og lever du videre. TAKK  

Petter, 43 år fra Skedsmokorset

*

Takk, Steinar. For innsatsen, pionerarbeidet, inspirasjonen, for den gode kommunikasjonen - for at du gjorde verden til et bedre sted for både dyr og mennesker. Min dypeste medfølelse til din familie, og til dine medarbeidere i FIVH.  '

Erland Andersen, 49 år fra Halden

*

Norge har mistet et unikt menneske som turde si sin mening. Han har fått mange av oss til å reflektere over hvordan vi lever og hva som virkelig betyr noe her i livet. Jeg kommer til å savne deg Steinar. 

Terje, 45 år fra Hordaland

*

Takk for ditt engasjement, mot og inspirasjon! Du vil bli husket og savnet. 

Kari Sharma fra Løvenstad

*

Steinar Lem var en meget fasinerende samfunnsdebattant. Man fikk en så klar følelse at han snakket sant når han talte. Han hadde en verdifull tid blant oss.

Rune Mathisen

*

Takk til en klok og vis mann. Måtte verden en gang bli slik du ønsket den å være. 

May Bente, 42 år fra Bergen

*

Takk, Steinar Lem, for å ha talt med samvittighet og mot i så mange år. Ditt minne vil hedres. 

Salim Andreas Piro Khan fra Oslo

*

Takk for alt du bidratt med. Mine tanker går til dine kjære. 

Karianne 22 år

*

Det er så trist og totalt meningsløst å miste en så viktig røst som Steinar Lem. Jeg hørte ham på flere debattmøter og ble like engasjert hver gang. Endelig en som kunne tenke flere tanker i hodet på en gang, og sette ting i sammenheng. Nå må vi bare stå på videre for å forandre verden! Min dypeste medfølelse til kone og barn, dere kan være enormt stolte over mannen og pappaen deres

Kristina Rødahl, 32 år fra Oslo

*

Steinar. Alle de vakre hilsnene du har fått her viser at du har satt dype spor. Og kjenner jeg deg riktig, er det ingenting som kan gjøre deg mer glad enn om at ditt eksempel kan få mange til å bli inspirert til liknende arbeid. Og ved å kjempe for gode ting tror jeg man kan oppleve en dypere mening i livet. Ja, la oss arbeide for å følge våre innerste lengsler, og kjempe mot våre (indre) fiender som feks. frykten, hatet og grådigheten. La oss kjempe for kjærligheten. Kjærlighet for tilværelsen! Slik du gjorde. Takk for at du viste oss vei! 

Jørund Finborud, 35 år fra Suradal

"Ordløs" er nok det mest dekkende jeg også kan komme på om det brutale i at Steinar Lem ble så grovt og så plutselig revet bort fra sitt liv. Tenker på dere som sitter igjen, og sørger med dere.

Thomas, 38 år fra Tromsø

*

Kjære Steinar, Jeg synes det er forderdelig trist at du er død. Jeg vil alltid huske deg og ditt store engasjement, din utstråling, din visdom, din medmenneskelighet, din utrettelige innsats for en bedre verden. Hvil i fred. 

Else, 49 år fra Bergen

*

Sitter her og leser noen gamle utgaver av Folkevett. Leser matspalten din, Steinar og Samtalen. Og griner. Vet egentlig ikke hva jeg skal skrive. Det er bare helt uvirkelig at du ikke er mer. At det fantes et menneske som deg, som orket å fronte den egoistiske pølen, som sa alle de upopulære tingene, som hadde mot, engasjement og samfunnsmoral. En ærlig og uredd person. Hvem skal snakke for oss nå? Takk for alt. Du vil aldri bli glemt.

Ragnhild Sørensen, Skien

*

En framsynt og klok mann har forlatt oss altfor tidlig. Kondolanser til familien. 

Per Kristian, 48 år fra Fjellhamar

*

En tiåring møtte en ung lærervikar på 70-tallet. Etterpå var ikke verden helt den samme. Steinar var ikke så mye eldre enn skoleungene, men kunne allikevel fortelle oss hva som var viktig: drømmer, fantasi, naturopplevelser, musikk, litteratur, rettferdighet ...å være seg sjøl. Og denne hippiaktige ungdommen var freidig nok til å formidle dette gjennom hele livet. Steinar Lem har alltid vist at det er mulig å tenke annerledes. Nå er alt bare trist, ingen kan fylle Steinars plass. Men la oss prøve å føre hans tanker og verdier videre! 

Nina Bratland fra Oslo

*

Kjære Steinar. Takk for ditt samfunnsengasjemang i miljøsaka og din unike evne til å formidle dette. Takk og for ditt engasjemang for dyrevern og ditt bidrag i Dyrebeskyttelsen Norge sitt styre for nokre år tilbake.

Ove Myrmel, 47 år fra Sande i Sunnfjord

*

takk- du er et av de vakreste menneskene jeg har møtt på.. 

pernille borchgrevink, 37 år fra nøtterøy

*

Takk for din enestående innsats for miljøet, dyrene og en mer rettferdig verden gjennom arbeidet ditt i FIVH! Jeg kjente deg dessverre ikke personlig, men har selvsagt stor medfølelse med din familie. De kan imidlertid åpenbart være stolt av deg! Det var på alle måter forferdelig trist at du døde så tidlig! Hvis det finnes en himmel og en allmektig og god Gud, så er jeg helt sikker på at du havnet i himmelen. Men også her mener jeg som deg, at alle disse forutsetningene er en smule tvilsomme, så jeg får bare ønske deg all mulig lykke der du eventuelt havnet, blunk! 

Anders 41 år fra Sarpsborg

*

Takk for dine viktige bidrag for å ta vare på Moder Jord! 

Cathrine Søberg, 56 år fra Oslo

*

En klar og viktig stemme er blitt borte fra samfunnsdebatten. Norge er blitt et fattigere sted.

Trygve Bjørnæs, 40 år fra Oslo

*

Det er usigelig trist at miljøkampen og den norske miljøbevegelse mister en av sine mest profilerte, tydelige og kompromissløse forkjempere for en mer rettferdig verden, fordeling. Det var jo først og fremst disse verdiene Steinar Lem forfektet. Kampen mot grådighet og overforbruk førte han på en svært direkte, for noen sikkert ubehagelig måte. Men den var nødvendig, og den gikk nok hjem hos flere enn vi aner. Sannheten er av og til brutal og ubehagelig. Miljøkampen trenger en hver forkjemper. Den hadde ikke råd til å miste Steinar Lem, like lite som den har råd til å miste noen av de andre frontkjemperne. 

Jan-Hugo Holten Jeløy, Tidligere ansatt, tillitsvalgt og frivillig i Norges Miljøvernforbund 1995-2008.

*

Kjære Steinar. Beskjeden om at du hadde kreft kom så uventet. For du var jo i full vigør. Jeg håper du har funnet fred nå, selv om tanken på å dø var vanskelig. Det var så morsomt å diskutere med deg, nå får vi aldri oppleve deg mer. Takk for alt.

Margunn Grønn, 40 år fra Verdal.

*

Du inspirerte meg da du for måneder siden holdt foredrag på skolen min, og nå er du borte.. En stor inspirasjonskilde og kjempe er borte, hvil i fred.

Thorbjørn 16 år 

*

Mange takk Steinar, for at du hevet din røst og ga oss en tankevekker. Jeg tenker her også på dine synspunkter om innvandrere fra fjernkulturelle land. I denne saken måtte du legge bånd på deg, noe som ikke altid var så enkelt. Jeg hadde stor respekt for deg. Forhåpentligvis kan du fortsatt høre Bach og Händel - det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan forstille oss.

Michael Blümlein

*

Et liv kan ende, men en ide dør aldri! Takk for alt!

Espen Westøl, 32 år fra Stathelle

*

Takk for inspirasjon og ditt veldige engasjement, og for all deltakelse på Protestfestivalen. Spesielt det første tunge året var du med og viste oss at det var bare å stå på! Du vil bli savnet av mange.

Svein Inge Olsen, 46 år fra Kristiansand 

*

Kjære Steinar. Du var ikke en stein - du var en klippe. Stor, sterk, urokkelig og til å stole på i kampen for miljø, rettferd, likhet og fordeling. Vi savner deg sårt, men får deg likevel ikke tilbake. Som et frø har du falt til jorden, men det skal få gro og spire i oss alle inntil vi blir som deg - sterke talsmenn og talskvinner for en bedre framtid og verden. Sov godt, du sterke og trofaste kjempe.

Rolf Luneng, 51 år fra Oslo

*

Takk for gode minner og for alt du har oppnådd med ditt store engasjement. Det var alltid lærerikt og morsomt å prate med deg. Det er fryktelig trist at du skulle gå bort så tidlig.

Kristin Fagerlid, 33 år fra Oslo

*

Takk Steinar. Med deg har noe av den virkelige ærligheten forvunnet. Håper noen av oss andre har mot til å overta den. 

Per Trygve Stevik Johnsen, 42 år fra Heggedal, Asker

*

Jeg hadde gleden - og privilegiet - av å jobbe sammen med Steinar Lem i staben i Folkevett fra 2001 til 2009. Han var en briljant skribent og ordets mester. Bladet, organisasjonen og Norge har tapt en unik stemme med en unik gjennomslagskraft. Jeg tenker med glede tilbake på mange reportasjereiser sammen med Steinar, på alle de lærerike og spennende samtalene og diskusjonene. Hans engasjement og meninger var brennende -alltid ekte. Steinar er dypt savnet. En gigant er borte, men fotefarene er tydelige og vil forbl i landskapet gjennom lange tider. Varme tanker til Steinars familie og nærmeste, til kona Gunn Hild og tvillingjentene Erle og Tina på seks år - som han forgudet og elsket så mye. 

Arne Storrønningen, 52 år fra Oslo

*

En person som ture å si og gjøre de han mente var RETT. Hvil i fred du er alltid med i våres fremtid.

Sune Gustavsson, 51 år fra Stjørdal 

*

Takk for alt Steinar!

Lars Verket, 40 år Kristiansand 

*

Takk for inspirasjon til å kjempe for det som trengs!

Erik Normann Aanonsen, 21 år fra Oslo

*

Takk for alt du var - for jorda vår og alle rundt deg. Du vil bli savnet for den personen du var og innsatsen du gjorde.

Bente, 42 år fra Sandefjord

*

Det er mange som jobber med miljøspørsmål, men få som på din måte, Steinar, kunne få frem alvoret i klimaendringene og tapet av biologisk mangfold. Det blir et stort hull etter deg når du er borte. Men glemt blir du ikke.


Tarjei Leer-Salvesen, 31 år fra Kristiansand

*

En stemme stilnet i natt, men arven bringes videre av alle de du har inspirert. Hvil i fred.

E Solhaug, 53 år 

*

Takk for det du ga til oss menige medlemmer av FIVH - og alle andre. Dine klare formuleringer og dypt menneskelige betraktninger om både de store og de små ting i tilværelsen har vært til inspirasjon og ettertanke gjennom alle år. Du vil bli dypt savnet.

Else, 51 år fra Kristiansand

*

Til en mann med stort mot. Du har satt dine spor godt hos oss i vårt lille land Norge. Takk for at du har stått på dine meninger og frontet det for oss andre. Du vil bli dypt savnet. Og vi ønsker din familie like stort mot til å fortsette uten deg. De får en tung tid først, men det vil bli bedre etter at man får sørget i fred. Takk for alt du ga av deg selv. 

Mamma til tre fra Oslo

*

Kjære Steinar og alle dine! Livet vil aldri bli det samme mer...Jeg føler med dine kjære som du måtte forlate så altfor tidlig. Takker deg for mange år med gode tanker og ord.Du var en klippe i din kritikk av vår sløsing og vår forakt for naturen. Du vil bli husket og savnet. 

Trude, 44 år fra Bergen   

*

Kjære Steinar Lem, Jeg hadde tenkt å skrive til deg etter Kronikken i Aftenposten rett før påske. Det rakk jeg desverre aldri. Takk for alle tanker, modige ord, varme og engasjement du i mange år har tilført vårt syn på medmennesker og vår tids aller viktigste debatt om hvordan vi skal forvalte resursene på en retferdig og bærekraftig måte. Fred over ditt minne. Tankene og lærdommen du har sådd skal leve og vokse videre. 

Per

*

Med tanke på den inderlig engasjerte og livskraftige mannen jeg møtte på konferanse i februar i år, er det ufattelig trist at du nå er brutalt revet bort fra oss. For oss som arbeider med miljø og forbruk i kirken var du en sjelden inspirasjonskilde og en foregangsmann i å snakke tydelig om forbruket vårt. Du vil bli savnet. Hvil i fred.  

Lars Ove Kvalbein, 39 år Bergen

*

Røsten fra ørkenen En røst fra ørkenen om vannet som stiger en stemme fra isødet om heten som kommer et rop fra asfaltjungelen om naturens helende ro et varsel fra fyret om tørken som brer seg en dirrende finger mot oss alle: vi skal ikke tåle den urett vi daglig begår mot miljøet og de som kommer samtidig som vi dna-modifiserte nordmenn pusher julemarsipan i september mens sulten gnager i barnetarmer under Sydkorset bleke skjær Det går en linje gjennom landet fra Henrik Wergeland, Hans Nilsen Hauge Martin Tranmæl, Ole Hallesby og Erik By til Steinar Lem av skrift, tale, provokasjon, intensjon og inspirasjon til tanke til innsikt og kan hende til dåd i det lille og i det store Røsten har stilnet; det er opp til oss selv nå vi har fått vår siste refs vi har blitt varslet lenge nok bør vi ikke nå være i stand til å handle? framtiden er i våre egne hender takk Steinar! 

Andrew Kroglund, solidaritetsarbeider og skribent fra Oslo

*

Steinar, takk for ditt engasjement og stå-på-vilje mot en bedre planet å leve på. Du har bidratt positivt med mange besøk til lokallaget i Trondheim. Du har inspirert meg. 

Geir Arne, 39 år fra Trondheim

*

Til tross for uenighet om klimatema fikk vi som var mer på avstand, nå nylig et glimt av en som var opptatt av sine medmennesker ve og vel på flere plan. Det var sjeldent sterkt og gjør enkelttema og uenigheter straks mindre viktig. Det vekket stor takknemlighet og beklagelse for at vi ikke fikk snakket sammen. 

Martin Varden, 65 år fra Tvedestrand

*

Jeg har bare truffet deg en gang. Da ble jeg først sjokkert av din ærlighet og evne til å tale rett frem. Føst ble jeg fornærmet - men helt ærlig skulle jeg ønsket at jeg hadde den evnen selv og at flere kunne sagt rett fram om hva de mente isteden for å pakke ting fint inn. Jeg håper at flere av dine tanker og ideer vil leve videre, og kommer til å savne deg i samfunnsdebatten. 

Beate

*

Da jeg var 19 år holdt Steinar Lem et gnistrende foredrag for oss russ. Han hadde et manus han la fra seg og snakket siden uavbrutt i en time. Uten tvil er det en av de viktigste timene i mitt liv. Han satte virkelig i gang et miljøengasjement hos meg. Takk for at du var et fyrtårn i norsk miljøbevegelse. 

Øystein Lid, 36 år fra Sandnes

*

Jeg satt her i et annet land og leste et brev jeg skrev til en venn i 1985 om første gang jeg møtte deg, på Nansenskolen. Jeg har bevart et kopi av brevet siden det. Jeg jobbet en dag på FIVH sammen med deg seinere i 1985, møtte deg en gang til mange år seinere i Oslo. Bare lurte hvordan det gikk, slo deg opp på google ... Du var inspirerende for meg og for mange. Ja, et sjeldent menneske, som så 'det sjeldne' i mange andre. Takk for at du var til.

Julia, 44 år bosatt i England

*


Kjaere Steinar, Er så lei meg for familien din, som mist deg.Det var Björn Juvkam som fortalte at du var syk og siden... gikk det så fort! Takk for alle di samtaler og diskusjoner vi hadde den gang vi jobbet sammen på FIVH (1985-88. Det var musikk, Carl Gustav Jung, Erich Fromm og de gamle klassiske norske forfattere vi talte om. Din evne til å formulere og forklare kompliserte sammenheng på en pedagogisk måte sånn rett av, uten redigering, er så sjelden. Du laerte meg mye, stimulerte tankeevnen ennå mer! Den gangen var du så ensom på en måte. Jeg skjönner nå at du fant din sjelsfrende i Gunn Hild - en gave fra livet selv. Det fikk du, Steinar. Og to nydelige dötre! Du har en spesiell plass i mitt hjerte, Maggie

Margareta Bäckemo, 49 år fra Göteborg/ Sverige

*

En miljøengasjert og forutseende person er gått bort. Steinar vil bli savnet som en uredd talsperson for våre barn og framtidige generasjoner. En stor og intellegent person som det blir vanskelig å fylle skoene til. Varmeste tanker går til nærmeste familie.

Oddbjørn Nilsen, 43 år fra Tromsø

*

Min medfølelse til familie, venner og kolleger. Steinar var en av drivkreftene i fivh, og med stor påvirkningskraft på samfunnet. Ingen kan erstatte Steinar, men vi som jobber for hans saker må prøve å føre hans arbeid videre. Han vil aldri bli glemt, og vil fortsette å inspirere til innsats lenge ennå.  

Knut Åge Storstad fra Finnøy

*

 
Tack för att du fanns här. Du är outsägligt saknad. Allt du gjorde har en mening och fortsätter att verka genom alla som du mött i livet. Ditt liv var viktigt och kraftfullt.

Annika fra Stockholm

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!