Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi har mistet vår kjære kollega

Begravelse for Steinar Lem finner sted i Trefoldighetskirken fredag 8. mai kl. 11.00. Minnestund vil bli holdt i Ingeniørenes hus kl. 14.00. Alle er hjertelig velkommen. Steinar tapte kampen mot kreften 28. april, 57 år gammel.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Begravelse for Steinar Lem finner sted i Trefoldighetskirken fredag 8. mai kl. 11.00. Minnestund vil bli holdt i Ingeniørenes hus kl. 14.00. Alle er hjertelig velkommen. Steinar tapte kampen mot kreften 28. april, 57 år gammel.
Steinar Lem foto: Lillian Jonassen
Steinar Lem tapte kampen mot kreften (Foto Lillian Jonassen)

En aggressiv kreftsykdom tok på få uker livet av en mann med en sjelden styrke og et sjeldent mot. Den norske samfunnsdebatten har mistet en sterk og tydelig stemme.

Steinar ble i tenårene opptatt av Jens Bjørneboe og skrev sin hovedoppgave i nordisk ved UiO om menneskesynet i ”Frihetens øyeblikk”. Han ønsket som Bjørneboe å være uavhengig av motestrømninger og dogmer – også de som fantes i miljøbevegelsen. Han sa ikke det folk gjerne ville høre, han gikk ikke stille gjennom alle dører.

Steinar kjempet utrettelig for verdens undertrykte, for de som kommer etter oss – og for naturen. Mest kjent er kritikken hans av forbruksveksten i land som Norge – og av den rike verdens manglende sjenerøsitet overfor den fattige. Han hadde varm omsorg for dyr – fra familiens egen katt til de utsatte store rovdyrene.

22 år gammel fikk Steinar Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka Signaler. Han skrev i alt syv bøker – og ivret for det norske språket. I skrift og tale var han en mester til å utfordre tanken. Han var opptatt av mat og vin. Begge deler måtte ha kraft og fylde. Ingen konkurrerte med ham i chilistyrken i indisk mat.

Var han en gledesdreper og en dommedagsprofet? Få norske foredragsholdere har vært mer populær hos lærere og rektorer. I over 30 år reiste han landet rundt og foreleste for elever, studenter – og for politiske organisasjoner . Han inspirerte og begeistret – særlig yngre mennesker.

Tapet er stort for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Vi lyttet når Steinar snakket med et språk fritt for selvfølgeligheter. Lattersalvene rundt lunsjbordet blir færre.

Størst er tapet og sorgen for hans kjære familie, kona Gunn Hild og deres to små døtre.


Her kan du skrive en siste hilsen til Steinar Lem.


Se NRK sin dokumentar om miljøprofilen Steinar Lem her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!