Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikksvikt hos Nordea

Nordea investerer i klasevåpen, atomvåpen, barnearbeid og miljøverstinger for å få kundenes penger til å yngle. Nordea mener selv at de prøver å påvirke selskapene gjennom aktivt eierskap. – Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordea investerer i klasevåpen, atomvåpen, barnearbeid og miljøverstinger for å få kundenes penger til å yngle. Nordea mener selv at de prøver å påvirke selskapene gjennom aktivt eierskap. – Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.

– For ett år siden lovet Nordea å gå igjennom egne rutiner for etikk i investeringer. Dette har ikke gitt synlige resultater, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. En gjennomgang gjort av NRK viser at Nordea er inne i femten av 31 selskaper som Statens oljefond har utestengt.

Fondet som har fleste verstinger på listen heter Nordea North America. Du finner porteføljen ved å følge denne lenken.

Her finner vi blant andre klasebombeselskapet  L-3 Communications.


Innslag på NRK nyheter 1. april

– En fersk avtale fører i praksis til et internasjonalt forbud mot klasevåpen, og da kan ikke Nordea forsvare denne investeringen med at de vil endre selskapet innenfra. Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.

Flere av de andre selskapene som Nordea hevder de driver aktiv påvirkning overfor, har ikke giddet å bry seg med å svare ordentlig på henvendelser fra Statens Pensjonsfond – Utland.

Før Pensjonsfondet ekskluderer et selskap, har det en fast rutine på å hente inn uttalelser fra selskapet for å få det til å endre praksis. – Når Nordea hevder at de gjør det samme, må selskapet i det minste legge frem dokumentasjon på hvilken dialog det har hatt, og hvilke svar selskapene gir, sier Hermstad, og legger til: Nordea må uansett legge frem en liste over selskaper hvor de solgt seg ut, på grunn av selskapets manglende eller dårlige oppfølging.  

Oversikt over selskaper Statens Pensjonsfond – Utland har solgt seg ut av på grunn av brudd på sine etiske retningslinjer.

Du finner mer om saken på våre temasider om etikk og investeringer.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -