Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikksvikt hos Nordea

Nordea investerer i klasevåpen, atomvåpen, barnearbeid og miljøverstinger for å få kundenes penger til å yngle. Nordea mener selv at de prøver å påvirke selskapene gjennom aktivt eierskap. – Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nordea investerer i klasevåpen, atomvåpen, barnearbeid og miljøverstinger for å få kundenes penger til å yngle. Nordea mener selv at de prøver å påvirke selskapene gjennom aktivt eierskap. – Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.

– For ett år siden lovet Nordea å gå igjennom egne rutiner for etikk i investeringer. Dette har ikke gitt synlige resultater, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. En gjennomgang gjort av NRK viser at Nordea er inne i femten av 31 selskaper som Statens oljefond har utestengt.

Fondet som har fleste verstinger på listen heter Nordea North America. Du finner porteføljen ved å følge denne lenken.

Her finner vi blant andre klasebombeselskapet  L-3 Communications.


Innslag på NRK nyheter 1. april

– En fersk avtale fører i praksis til et internasjonalt forbud mot klasevåpen, og da kan ikke Nordea forsvare denne investeringen med at de vil endre selskapet innenfra. Det er rett og slett ikke troverdig, sier Hermstad.

Flere av de andre selskapene som Nordea hevder de driver aktiv påvirkning overfor, har ikke giddet å bry seg med å svare ordentlig på henvendelser fra Statens Pensjonsfond – Utland.

Før Pensjonsfondet ekskluderer et selskap, har det en fast rutine på å hente inn uttalelser fra selskapet for å få det til å endre praksis. – Når Nordea hevder at de gjør det samme, må selskapet i det minste legge frem dokumentasjon på hvilken dialog det har hatt, og hvilke svar selskapene gir, sier Hermstad, og legger til: Nordea må uansett legge frem en liste over selskaper hvor de solgt seg ut, på grunn av selskapets manglende eller dårlige oppfølging.  

Oversikt over selskaper Statens Pensjonsfond – Utland har solgt seg ut av på grunn av brudd på sine etiske retningslinjer.

Du finner mer om saken på våre temasider om etikk og investeringer.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!