Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sterk kritikk mot IKEA-leverandør

Arbeidere ved en av IKEAs leverandører, Menderes Tekstil i Tyrkia, trues eller blir oppsagt når de viser interesse for fagforeningsarbeid. Det rapporteres også om helseskadelige arbeidsforhold og død ved fabrikken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Arbeidere ved en av IKEAs leverandører, Menderes Tekstil i Tyrkia, trues eller blir oppsagt når de viser interesse for fagforeningsarbeid. Det rapporteres også om helseskadelige arbeidsforhold og død ved fabrikken.

Bilder fra Menderes (Foto: mederes.com)

Internasjonal fagbevegelse og Rene klær-nettverket har anmodet Menderes Tekstil sine kunder - storselskaper slik som IKEA, WalMart, Mothercare og Carrefour - om å gripe inn. Det er grunn til å tro at IKEA har kjent til problemene ved Menderes Tekstil men så langt har verken møbelgiganten eller noen av de andre kjøperne reagert med tiltak sterke nok til endre situasjonen.

IKEA må gå foran
- Det er utrolig viktig at IKEA, som den største kjøperen ved Menderes, nå leder an i arbeidet for å bedre arbeidsforholdene, sier Carin Leffler, koordinator i kampanjen Rene klær. Rene klær drives av Framtiden i våre hender i samarbeid med Handel og Kontor og Changemaker. - IKEA bør sammen med de andre kjøperne danne en såkalt "buyers group" og sette seg ned sammen med ledelsen i Menderes Tekstil og fagforbundet Teksif for raskt å finne fram til en løsning som sikrer arbeidernes grunnleggende rettigheter i fabrikken.

Engasjer deg!

Skriv til IKEA – be dem å sikre arbeidsvilkårene hos leverandøren!

Slår ned på fagforeningsengasjement
Fagforbundet for ansatte i tyrkisk tekstilindustri, Teksif, rapporterer at ledelsen i Menderes Tekstil siden april 2008 har motarbeidet fagforeningsvirksomhet på fabrikken. Det oppgis at arbeidere, når de har vist interesse for fagforeningsaktiviteter, har blitt omplassert til mindre kvalifiserte arbeidsoppgaver. Arbeidere har også blitt sagt opp når fabrikksledelsen har fattet mistanke om faglig organisering eller medlemskap. Når arbeidere har nektet å avslutte sitt engasjement eller nektet omplassering har ledelsen i noen tilfeller trakassert arbeidernes slektninger – som også er ansatt ved fabrikken. Sist august, etter flere usaklige oppsigelser, startet arbeiderne og fagforeningsrepresentanter en 190 dager lang markering utenfor produksjonsstedet.

Manglende sikkerhet
I november sist år døde en arbeider på jobb: Det tragiske uhellet skjedde i det den 26-årige arbeideren Ali Cetin, som arbeidet på maskinenergiavdelingen, skulle legge mer kull i en maskin for oppvarming og falt ned i denne. I følge Teksif hadde det ikke blitt satt i verk noen tiltak for å hindre et slikt uhell. 

Forholdene ved fabrikken er klart i strid med ILO-konvensjonene 87 och 98, med IKEAs egne retningslinjer og er en risiko for de ansattes helse og sikkerhet.


"Døde på jobb hos IKEA-leverandør", VGnett 28.3.09.

Mer informasjon om saken.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!