Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flere norske investorer i Vestbredden-selskap?

Både Fokus Bank, Storebrand og Skandiabanken har fram til nylig tilbudt sine kunder fond der det omstridte selskapet Africa-Israel Investments står på lista. Storebrand vet ikke om dette fortsatt er tilfelle.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Både Fokus Bank, Storebrand og Skandiabanken har fram til nylig tilbudt sine kunder fond der det omstridte selskapet Africa-Israel Investments står på lista. Storebrand vet ikke om dette fortsatt er tilfelle.

palestinabosetning_vestbredden2_520-330.jpg Foto: Baz Ratner / Reuters
Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch avslørte i går at Oljefondet har investert i selskapet Africa-Israel Investments Ltd, som bygger ut ulovlige bosetninger på Vestbredden.

Selskapet er blant annet med på å bygge ut bosetningen Ma'aleh Adumim (ovenfor). Utbyggingen av bosetninger på okkupert palestinsk land er i strid med folkeretten.

Det viser seg at også private norske banker tilbyr sine kunder å investere i et fond som beviselig fram til nylig har inneholdt det omstridte selskapet bak prosjektene. Den siste oppdaterte fondsporteføljen er fra oktober, og den britiske forvalteren nekter å oppklare overfor Norwatch om det omstridte selskapet fortsatt står på listen.

Verken kunder av Storebrand Link, Fokus Banks pensjonsordning Danica Link, eller Skandiabanken, har noen garanti mot at de fortsatt putter sparepengene i selskapet.

Det aktuelle eksterne fondet BlackRock Emerging Europe Fund (tidligere Merrill Lynch IIF Emerging Europe), selges av de tre bankene i Norge.

Den siste tilgjengelige rapporten fra BlackRock-fondet, fra tredje kvartal i fjor, viser at fondet var inne i det kontroversielle Vestbredden-selskapet. Se kvartalsrapporten på hjemmesidene til Fokus Bank her .

- Uetisk
Stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen (SV) er svært kritisk til både Oljefondets og privatbankers engasjement på Vestbredden.

– Dette er fullstendig uetisk. Kundene i disse private selskapene vil reagere med avsky på at de er med på å finansiere nye bosetninger på okkupert land. Moderne bankkunder vil ikke godta dette, sier Jacobsen til Norwatch.

Jacobsen understreker at han har respekt for at det kan ta en viss tid på å få etisk fondsforvaltning ut i praksis, både for Oljefondet og for privatbankene. Likevel sier han at det bør kunne være en enkel sak å selge seg ut av disse investeringene.

– Vi snakker om fem tastetrykk så er vi ute av Vestbredden. Det er tydelig at meglerne skjønner bonusspråket, men det virker som om de overhodet ikke skjønner de etiske signalene fra Stortinget. Vi burde kanskje vurdert bonusordninger for meglere som får oss ut av uetiske investeringer, sier Jacobsen.

Storebrand sjekker saken

Christine Tørklep Meisingset, som er leder for samfunnsansvarlige investeringer i Storebrand Kapitalforvaltning sier de nå skal vurdere å gjøre en etikkanalyse av selskapet.

– Avhengig av hva vi finner ut om Africa-Israel Investments, vil vi ta kontakt med BlackRock for å legge press på selskapet. Vi har allerede etablert en struktur for kontroll og oppfølging av slike eksterne forvaltere, som er vår finansielle leveransekjede, sier Tørklep Meisingset til Norwatch.

Hun påpeker at de ikke har investeringer i Storebrands egne fond, men at de siste opplysningene som Storebrand har om BlackRock-fondets sammensetning, fra tredje kvartal i fjor, bekrefter at fondet er inne i det israelske selskapet.

Stille fondsforvalter
Hjemmesidene til Danica Pension – som er det danske navnet på Fokus Banks Danica Pension – skryter av BlackRocks etikk-profil.

”BlackRock har innarbeidet prinsipper for SRI (samfunnsansvarlige investeringer, red.anm.) i deres investeringsbeslutninger”, skriver Danica Pension på sine hjemmesider .

BlackRock i London er imidlertid potte stille om investeringen. De ønsker ikke å oppklare overfor Norwatch om Africa-Israel Investments er en del av det nevnte fondet, og de vil ikke gi kommentar om det er etisk forsvarlig å plassere Africa-Israel Investments i porteføljen.

– Vi gir aldri kommentarer om våre kunders plasseringer, skriver pressekontakt Karen Hazlewood i BlackRock i en epost til Norwatch.

Det som er kjent er at fondet i dag plasserer penger i Israel, og at fondet i tredje kvartal i fjor hadde ett eneste Israel-selskap i porteføljen, nemlig Africa-Israel Investments.


Les også: Oljefondet investerer i bosettinger på Vestbredden

 

 

Oppdatert 25. mars 2009

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!