Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet investerer i ulovlige bosetninger

Norske pensjonspenger er plassert i et israelsk selskap som bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden. Africa-Israel Investments er fy-listet av britisk UD, og den britiske ambassaden vil ikke engang være selskapets leietaker i Tel Aviv.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norske pensjonspenger er plassert i et israelsk selskap som bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden. Africa-Israel Investments er fy-listet av britisk UD, og den britiske ambassaden vil ikke engang være selskapets leietaker i Tel Aviv.

palestinabosetning_vestbredden_520-330.jpg

Foto: Ammar Awad / Reuters

Av Erik Hagen
Norwatch

Da den britiske ambassaden i Tel Aviv lette etter nye lokaler, og fikk tilbud fra investeringsselskapet Africa-Israel Investments, skygget ambassadøren unna. Årsak: selskapet bygger bosetninger på Vestbredden.

Norwatch kan avsløre at Statens Pensjonsfond Utland har investert norske pensjonspenger i det omstridte selskapet. Investeringen ble gjort en gang i løpet av 2008, og er på 5,51 millioner kroner.

Africa-Israel Investments og datterselskapet Danya Cebus deltar i byggingen av tre byggeprosjekter på Vestbredden. Africa-Israel Investments kontrolleres av Lev Leviev, en av Israels mektigste menn, som har gjort seg styrtrik på sliping av diamanter.

Blant annet deltar selskapet i byggingen av bosetningen Ma'aleh Adumim (foto ovenfor).

Bosetningene er folkerettstridige og setter fredsprosessen i stampe. Jonas Gahr Støre har sagt at en tostatsløsning i Midtøsten kan bli langt vanskeligere hvis ikke Israel fjerner veisperringer og stanser utbyggingen av sine bosetninger.

Likevel har byggeprosjektene utviklet seg til å en kjempeindustri. En rapport fra den israelske Peace Now-bevegelsen tidligere i mars, viser at den israelske regjeringen planlegger å bygge over 73.000 nye boliger på okkupert land, men at antallet sannsynligvis er langt høyere.

Britene skygget unna
Den britiske ambassaden i Tel Aviv stanset i mars forhandlingene om å leie en etasje i en bygning eid av Africa-Israel Investments, nettopp på grunn av selskapets rolle på Vestbredden.

Ambassaden planla å flytte inn i en etasje i den fasjonable skyskraperen Kirya Tower i Tel Aviv, Israels femte høyeste bygning. Ifølge britisk presse skulle leien være på rundt 162.000 dollar i året. Da britenes flytteplaner ble kjent for rundt ett år siden, protesterte britiske pro-palestina-grupper. Det ble debatter i det britiske parlamentet, og Utenriksdepartementet måtte forklare hvorfor de ville flytte til den omstridte bygningen.

Etter å ha vært i dialog med Africa-Israel om selskapets aktiviteter i bosetningene, besluttet den britiske ambassadøren i Israel å avslutte forhandlingene i begynnelsen av mars i år. Se dekning av saken i Haaretz.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!