Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet investerer i ulovlige bosetninger

Norske pensjonspenger er plassert i et israelsk selskap som bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden. Africa-Israel Investments er fy-listet av britisk UD, og den britiske ambassaden vil ikke engang være selskapets leietaker i Tel Aviv.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norske pensjonspenger er plassert i et israelsk selskap som bygger ulovlige bosetninger på Vestbredden. Africa-Israel Investments er fy-listet av britisk UD, og den britiske ambassaden vil ikke engang være selskapets leietaker i Tel Aviv.

palestinabosetning_vestbredden_520-330.jpg

Foto: Ammar Awad / Reuters

Av Erik Hagen
Norwatch

Da den britiske ambassaden i Tel Aviv lette etter nye lokaler, og fikk tilbud fra investeringsselskapet Africa-Israel Investments, skygget ambassadøren unna. Årsak: selskapet bygger bosetninger på Vestbredden.

Norwatch kan avsløre at Statens Pensjonsfond Utland har investert norske pensjonspenger i det omstridte selskapet. Investeringen ble gjort en gang i løpet av 2008, og er på 5,51 millioner kroner.

Africa-Israel Investments og datterselskapet Danya Cebus deltar i byggingen av tre byggeprosjekter på Vestbredden. Africa-Israel Investments kontrolleres av Lev Leviev, en av Israels mektigste menn, som har gjort seg styrtrik på sliping av diamanter.

Blant annet deltar selskapet i byggingen av bosetningen Ma'aleh Adumim (foto ovenfor).

Bosetningene er folkerettstridige og setter fredsprosessen i stampe. Jonas Gahr Støre har sagt at en tostatsløsning i Midtøsten kan bli langt vanskeligere hvis ikke Israel fjerner veisperringer og stanser utbyggingen av sine bosetninger.

Likevel har byggeprosjektene utviklet seg til å en kjempeindustri. En rapport fra den israelske Peace Now-bevegelsen tidligere i mars, viser at den israelske regjeringen planlegger å bygge over 73.000 nye boliger på okkupert land, men at antallet sannsynligvis er langt høyere.

Britene skygget unna
Den britiske ambassaden i Tel Aviv stanset i mars forhandlingene om å leie en etasje i en bygning eid av Africa-Israel Investments, nettopp på grunn av selskapets rolle på Vestbredden.

Ambassaden planla å flytte inn i en etasje i den fasjonable skyskraperen Kirya Tower i Tel Aviv, Israels femte høyeste bygning. Ifølge britisk presse skulle leien være på rundt 162.000 dollar i året. Da britenes flytteplaner ble kjent for rundt ett år siden, protesterte britiske pro-palestina-grupper. Det ble debatter i det britiske parlamentet, og Utenriksdepartementet måtte forklare hvorfor de ville flytte til den omstridte bygningen.

Etter å ha vært i dialog med Africa-Israel om selskapets aktiviteter i bosetningene, besluttet den britiske ambassadøren i Israel å avslutte forhandlingene i begynnelsen av mars i år. Se dekning av saken i Haaretz.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!