Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vest-Sahara erklærer rett over havområdet

Mens Marokko trapper opp oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara, med omstridt norsk hjelp, har parlamentet av Vest-Sahara-republikken nå formelt gjort krav på sin økonomiske eksklusive sone. Den norsk-marokkanske leteaktiviteten ligger inne på området Vest-Sahara-republikken nå gjør krav på.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mens Marokko trapper opp oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara, med omstridt norsk hjelp, har parlamentet av Vest-Sahara-republikken nå formelt gjort krav på sin økonomiske eksklusive sone. Den norsk-marokkanske leteaktiviteten ligger inne på området Vest-Sahara-republikken nå gjør krav på.

Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev i forrige uke om at det norske selskapet Fugro-Geoteam er involvert i oljeleting i havområdet utenfor Vest-Sahara, på oppdrag fra Marokko. Det gjør de til tross for at ingen stater anerkjenner Marokkos grunnløse krav på Vest-Sahara, og til tross for at norske myndigheter fraråder slike aktiviteter.

Nå kan temperaturen rundt Marokkos folkerettsstridige plyndring av landet bli skrudd enda noen hakk opp.

I går nemlig erklærte parlamentet av Vest-Sahara-republikken, basert i flyktningleirene i Algerie, formelt en økonomisk eksklusiv sone (EEZ) utenfor kysten av landet.

Dette er det første kravet som noensinne er gjort på fiskeressursene, samt olje og gass på havbunnen offshore Vest-Sahara. Kravet strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten.

Det kan være Marokkos opptrappede aktiviteter i Vest-Sahara som nå kan ha framprovosert republikkens diplomatiske framstøt.

Havområdet utenfor okkuperte Vest-Sahara har alltid vært ansett som en del av det området som FN behandler som et uløst kolonispørsmål, og det er uklart hvordan den rettslige statusen til området endres, nå som også havområdet inngår i det formelle kravet fra Vest-Sahara-republikken.

-Plyndring

-Alle aktiviteter for utvinning av naturressursene i den saharawiske økonomiske eksklusive sonen er i strid med Vest-Sahara-republikkens suverenitet i henhold til folkeretten og FNs havrettskonvensjon, sier presidenten av Vest-Sahara-republikken, Mohamed Abdelaziz i en melding på nyhetstjenesten Sahara Press Service i dag.

Marokko har siden invasjonen i 1975, unnlatt å gjøre formelt krav på havområdet. Dermed har det vært et slags internasjonalt farvann, under delvis marokkansk og spansk kontroll. Likevel har Marokko delt ut både fiske- og oljelisenser til utenlandske selskaper og regjeringer – til Vest-Sahara-republikkens store forargelse.

Blant annet har Marokko tildelt fiskeavtaler til EU og til andre stater i okkuperte Vest-Sahara. Parallelt med det kommer Marokko nå stadig nærmere olje utenfor kysten av landet, med kontroversiell norsk hjelp.

På sin side anerkjenner mer enn 80 stater i verden Vest-Sahara-republikken som en stat, og republikken er et fullverdig medlem av den Afrikanske Union.

-Dette er et nytt skritt videre i at vi skal få en fullverdig stat, og i det å ta kontroll over våre naturressurser, som i en årrekke har blitt plyndret av Marokko og andre utenlandske interesser, sier president Abdelaziz.

Han sier at deklarasjonen stadfester at uautorisert deltakelse i naturressurs-aktiviteter gjennomført av Marokko og andre fremmede interesser i Vest-Sahara er ulovlig.

-Vi krever at alle parter involvert øyeblikkelig revurderer sine avtaler mer Marokko, sier president Abdelaziz.

Det maritime området grenser opp til Marokko, Mauritania og Kanariøyene (Spania). Fugro-Geoteam driver i disse dager oljeleting godt innenfor området som Vest-Sahara-republikken nå gjør formelt krav på.

- Vest-Saharas farvann er som de norske
Morselskapet til det norske Fugro-Geoteam avviser fremdeles at de gjør noe galt.

Til nyhetstjenesten Afroil sa styremedlem i nederlandske Fugro NV tirsdag at det ulovlig okkuperte området er nøyaktig som andre omstridte områder ellers i verden, også som farvann utenfor Norge.

– Vi arbeider i det området akkurat slik som arbeid blir utført i mange andre omstridte områder i verden – Russland, Kina, Norge og Brunei – som også erfarer tilsvarende tilfeller, sier styremedlem Paul van Riel.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!