Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz solgt med rabatt

Lorentzen-gruppen og brasilianske Votorantim er blitt enige om salget av Aracruz. Den store taperen er småaksjonærer som Oljefondet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lorentzen-gruppen og brasilianske Votorantim er blitt enige om salget av Aracruz. Den store taperen er småaksjonærer som Oljefondet.

aracruz_fabrikk_220.jpgDet største fabrikksanlegget til Aracruz Celulose ligger utenfor den lille byen Aracruz i Espito Santo i Brasil. Kongens svoger Erling Lorentzen grunnla fabrikken på 60 tallet. I 2007 vant indianerne den lange kampen for å få tilbake 11.000 hektar av sine opprinnelige landområder fra Aracruz.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Lorentzen-gruppen solgte seg ut av Aracruz Celulose i august i fjor like før både finanskrisen og avsløringen om at Aracruz hadde tapt store summer på spekulasjoner i derivater. Salget risikerte å havne i retten, men partene er nå blitt enige. Prisen på 9 milliarder kroner - hvorav Lorentzen skulle få fire milliarder, skal nå i praksis ha blitt redusert med rundt en milliard. 

Votorantim Celulose e Papel (VCP) konkluderte 21. januar i år avtalen som sikrer dem Arapars 127,5 millioner aksjer som representerer 28.03% av den stemmegivende kapitalen. Arapar eies av de tre familiene Lorentzen, Moreira Salles og Almeida Braga, men kontrolleres av Lorentzen-gruppen.

Prisen er fortsatt satt til 2,71 milliarder brasilianske real - den samme som sto i salgsavtalen fra august i fjor, men oppdelingen av betalingen i rater og utviklingen i valutakursene innebærer i realiteten at Votorantim har fått Aracruz med en viss rabatt. Votorantim betaler likevel en pris per aksje som er mange ganger den nåværende aksjeverdien.

Haakon Lorentzen sier at deres andel i Aracruz er blitt solgt for rundt 3,2 milliarder kroner, og at det første avdrag på 1,5 milliarder kroner er kommet inn på konto. Resten vil bli fordelt på seks avdrag, ett hvert halvår.

- Det betyr at nåverdien blir noe mindre, i tillegg har dollaren styrket seg i forhold til den brasilianske valutaen real. Det har vært noen lange og vanskelige forhandlinger, og vi er alle glade for at saken nå er løst, sier Haakon Lorentzen til Aftenposten 22. januar.

Overpris
Ifølge Bloomberg.com mener finansanalytikere at den brasilianske kjøperen av Aracruz Celulose, Votorantim Celulose & Papel SA, har betalt en grov overpris for Aracruz.

aracruz_aksjer.jpg
Tabellen viser hvordan Aracruz aksjekurs har stupt siden salgsavtalen ble undertegnet i august 2008. Kilde: http://www.wikinvest.com/

- Vinneren i avtalen er Lorentzen og Safra-gruppen som vil få i cash en pris per aksje som ble fastsatt for seks måneder siden, det vil si før finanskrisen og før derivat-spørsmålet ble kjent, skriver Felipe Reis i banken Santander SA.

- De kontrollerende aksjeeierene som sto bak veddemålet med valutaderivater og som dermed forårsaket enorme tap, ender opp med en enorm premie. Det er minoritetsinvestorene som blir straffet, sier Saulo Sabba i Maxima Asset Management i Rio de Janeiro.

Det norske Oljefondet er blant mindretallsinvestorene som har tapt penger på Aracruz. Den sist tilgjengelige porteføljen viser at Oljefondet per 31. desember 2007 eide 0,095 prosent av Aracruz-aksjene til en verdi av 42,7 millioner kroner. Bare en brøkdel av aksjeverdien er igjen i dag.

Aracruz' aksjekurs har nemlig falt dramatisk siden august 2008 (se tabell).

Den definitive salgsavtalen kom i stand få dager etter at Aracruz hadde fått istand en betalingsplan med bankene for å ordne opp i problemene som oppsto etter spekulasjonen i valutaderivater.

Votorantim har i mange år sittet sammen med Lorentzen-familien i styret for Aracruz og selv kontrollert 28 prosent av aksjene. Kjøpstilbudet er utvidet til den andre store aksjonæren, Arainvest Participações S.A., som eies av Safra-gruppen og som også i lang tid har eid 28 prosent av aksjene.

Før oppkjøpet av Aracruz var Votorantim Celulose e Papel det tredje største celluloseselskapet i Brasil. Gjennom overtakelsen av Aracruz og en fusjon mellom de to selskapenes celluloseproduksjon, vil Votorantum bli verdens største eukalyptusbaserte celluseprodusent. Innen 2012 sies det at Votorantim da vil kontrollere 12 prosent av verdensmarkedet.

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!