Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

David mot Goliat?

Blir det nok en gang slik at miljøet, klimaet og lokale næringer taper kampen mot mektige oljeinteresser? Stopp Goliat-alliansen aksjonerte mot oljeutvinning på Goliat-feltet i det sårbare Barentshavet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Blir det nok en gang slik at miljøet, klimaet og lokale næringer taper kampen mot mektige oljeinteresser? Stopp Goliat-alliansen aksjonerte mot oljeutvinning på Goliat-feltet i det sårbare Barentshavet.
goliat.jpg
Stopp Goliat-alliansen aksjonerte 16. januar mot oljeutvinning på Goliat-feltet i det sårbare Barentshavet.

16. januar gikk høringsfristen på konsekvensutredningen for utbygging av Goliat-feltet ut. Det er det italienske oljeselskapet ENI som gjorde oljefunnene på dette feltet og som nå søker om utvinningstillatelse. Den endelige tildelingen vil avgjøres i Olje- og Energidepartementet og på Stortinget.

Sytten store miljøorganisasjoner samt flere av de politiske ungdomspartiene har gått sammen for å stoppe den kontroversielle oljeutvinningen i Barentshavet. Bakgrunnen for alliansen er at dette arktiske området er svært sårbart som sentralt oppvekst- og gyteområde for en rekke fiskearter. Ved oljesøl vil skade på fiskebestanden og annet marint liv også gå ut over lokale næringsinteresser basert på fiskeri og turisme. Feltet ligger bare 50 km fra land, nærmere land enn noen andre oljefelt i Norge. I tillegg er oljevernberedskap i nordområdene svært vanskelig og risikabelt på grunn av mørke og vanskelige værforhold. MAREANO-prosjektet ble startet opp i 2006 med den hensikt å kartlegge det biologiske mangfoldet i området. Dette arbeidet er langt fra ferdigstilt og en eventuell utvinningstillatelse blir dermed basert på manglende faktagrunnlag. Og sist men ikke minst vil stadig og økt oljeutvinning undergrave vårt arbeid og våre forpliktelser for å redusere klimagassutslippene.

I januar 2005 lovet daværende Olje og energiminister Odd Roger Enoksen at miljøbevegelsens bekymringer vil bli tatt på alvor. Da gjenstår det bare så se om hans ord fortsatt gjelder når departementet nå mottar høringsinnspillene til ENIs konsekvensutredning.

pdf Her kan du lese høringsinnspillet fra Framtiden i våre hender

Stopp Goliat alliansen er:
Arbeiderpartiets Ungdomsfylking (AUF), Bellona, Framtiden i Våre Hender, Greenpeace, Kristelig Folkepartis Ungdom (KrfU), Natur og Ungdom (NU), Norges Naturvernforbund (NNV), Norges Naturviterforbund (NAFO), Rød Ungdom (RU), SABIMA, Senterungdommen (SUL), Sosialistisk Ungdom (SU), Unge Venstre, WWF-Norge, Miljøpartiet de Grønne, Miljøagentene og Changemaker.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!