Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Haltende etikk i skoproduksjonen

Skoselskapenes etiske retningslinjer har store mangler og oppfølgingen er svak eller fraværende. Selskapene er også dårligere enn kleskjedene når det gjelder å sette fokus på etikk i leverandørkjeden. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Skoselskapenes etiske retningslinjer har store mangler og oppfølgingen er svak eller fraværende. Selskapene er også dårligere enn kleskjedene når det gjelder å sette fokus på etikk i leverandørkjeden. 

Hur skor vi oss, en svensk rapport om skobransjen
Det viser en nylig utgitt rapport fra Nätverket Rena kläder, kampanjen Rene klær sin søsterorganisasjon i Sverige. Rapporten ”Hur skor vi oss” avdekker kritikkverdige forhold i kjente norske og svenske kjeder som Din Sko, Økonomisko, Wedins, Ecco, Vagabond, Skopunkten og Nilson.

- I dag har mange av de store aktørene i skobransjen etiske retningslinjer. Men disse forblir altfor ofte noen velformulerte intensjoner på et stykke papir som pliktskyldigst sendes over til leverandøren. Men hva er vitsen med å ha etiske retningslinjer hvis man ikke kontrollerer at de etterleves sier Carin Leffler, koordinator for kampanjen Rene klær i Framtiden i våre hender.

Skoproduksjonen preges av kritikkverdige arbeidsforhold og det er også betydelige miljøproblemer i kjølevannet av behandling av lær og andre deler av varen. Både arbeidere og miljø utenfor fabrikken er svært utsatt. Neil Kearney, generalsekretær for fagforeningsparaplyen ITGLWF som organiserer ansatte i kles- og skoproduksjonen, mener at  forholdene ofte er verre i skoindustrien enn i klesindustrien.

Rapporten viser også at:

  • Eurosko, som er en norsk storaktør, har 210 butikker i Norge og 90 i Sverige. I Eurosko-gruppen inngår også Økonomisko og Wedins. Eurosko har vært medlem av flerpartsinitiativet Initiativ for etisk handel (IEH) siden 2004 og vedtok etiske retningslinjer samme år. Til tross for sitt medlemskap i IEH og for sine etiske retningslinjer kontrollerer ikke Eurosko at selskapets policy omsettes i praksis.
  • Nilson Group er et svenskeid skogigant og som finnes representert i Norge med kjedene Din Sko, Skopunkten og Nilson. Nilson Group kommer forholdsvis godt ut i undersøkelsen: De er medlemmer av det bransjeinitiativet Business Social Compliance Initiative. Disse skokjedene har etiske retningslinjer som til viss grad følges opp av kontroller (egne kontroller av HMS, men ikke arbeidernes lønn og arbeidstid). De har også en ansatt i Kina som jobber direkte med etikkspørsmål.
  • Ecco finnes også i Norge, både i egne ”brand stores” og gjenfinnes i sortimentet i mange andre skobutikker, f.eks. Eurosko. Har etiske retningslinjer (svake/mangelfulle slike) siden 1999, men kontrollerer disse kun med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Arbeidernes lønn og faglige rettigheter blir ikke kontrollert. ECCO er i den unike og sjeldne situasjonen at de fortsatt eier 80% av produksjonsstedene.
  • Merkevaren Vagabond finnes i mange skobutikker i Norge. Vagabond har etiske retningslinjer, men følger ikke opp disse med kontroller.

 

Les mer i ””Hur skor vi oss”.
Her kan du også laste ned en kortversjon av rapporten.
Les også "Skobransjen holder etisk lavmål" i Dagsavisen 12.01.09.

Engasjer deg! Send et postkort for å påvirke skokjedene til å bli mer etiske.
 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!