Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Årets regnskogversting

Nettbutikken Gulvspesialisten.no og Farge og Interiør i Oslo kommer dårligst ut i årets byggevareundersøkelse. De to er alene om å ha et bredt utvalg av tropisk tømmer. Coop, Smart Club, Gulvnett, Bygger’n og Byggmax kommer best ut i kåringen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nettbutikken Gulvspesialisten.no og Farge og Interiør i Oslo kommer dårligst ut i årets byggevareundersøkelse. De to er alene om å ha et bredt utvalg av tropisk tømmer. Coop, Smart Club, Gulvnett, Bygger’n og Byggmax kommer best ut i kåringen.
regnskog.jpg
Gulvspesialisten selger gulv laget av flere typer regnskogstømmer fra både Asia, Afrika og Latin-Amerika.(Foto:gulvspesialisten.no)
Framtiden i våre henders lokallag har sammen med Forbrukerrådet, Grønn Hverdag, Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund og Regnskogfondet gjennom Tømmerkampanjen i flere år jobbet for å stanse salget av alle byggevarer som kan bidra til å ødelegge regnskogen. For sjuende år på rad har organisasjonene sjekket vareutvalget i en rekke byggevare- og interiørbutikker. 45 utsalg er undersøkt. 

Undersøkelsen viser at de største aktørene velger å redusere eller kutte ut salget av tropiske tresorter produkter. Samtidig er det noen forhandlere som fortsatt selger produkter laget av rasert regnskog.

-Det er veldig bra at det totalt sett er blitt mindre byggevarer av tropisk trevirke i butikkene. Dette viser at det er fullt mulig å drive både lønnsomt og etisk forsvarlig innen denne bransjen, og at det nytter å føre kampanjer for å endre folks holdninger og vaner sier Liv Thoring, kampanjeansvarlig i Framtiden i våre hender.

Bryter løfter 
Verst ut i årets undersøkelse kommer nettbutikken Gulvspesialisten.no og Farge og Interiør på Bøler i Oslo. Gulvspesialisten var versting også i 2007 og lovet å stanse alt salg og markedsføring av tropisk tømmer fra 1. januar 2007. Resultatene av årets undersøkelse viser at butikken fortsatt tilbyr og reklamerer for flere typer regnskogstømmer. Det samme gjør Farge og Interiør.

- Det ser ut til at de etablerte byggevarekjedene i økende grad tar vår oppfordring om å slutte å formidle produkter som bidrar til å rasere den unike regnskogen, men de blir motarbeidet av nettbutikker og enkeltstående forhandlere som fortsatt tilbyr det meste, sier Thoring.

Best i test
Helt på topp finner vi Coop, Smart Club og Gulvnett som leder rangeringen helt uten funn av tropisk tømmer. Det ble heller ikke funnet noen produkter i tropisk tre hos Bygger’n eller Byggmax, men bare én av hver av kjedenes butikker er sjekket. Hakk i hæl følger Byggmakker og Montér. Flertallet av disse kjedenes butikker er helt uten tropisk tømmer, men noen tilbyr fremdeles diverse produkter og gjør at kjedene ikke kommer helt til topps.

HC Thaugland og Interiørland er to butikker som tidligere har kommet dårlig ut i undersøkelsen. I fjor havnet begge i verstingklassen, men i år klatrer de opp til kategorien for lite utvalg.

Maxbo på sin side ender i år som i fjor opp på vippeposisjon for nedrykk til kategorien for middels utvalg. Det er stor variasjon i utvalget mellom butikkene i kjeden og et par utsalg med dårlig resultat trekker hele kjeden ned til en plassering faretruende nær kategorien for middels utvalg.

I kategorien for middels utvalg finner vi to av fjorårets verstinger: nettbutikken Bygg 24 og Byggeriet Bygg 50. Bygg 50 er representert ved både utsalg i Stavanger og nettbutikk og sammen tilbyr de hele fem forskjellige tropiske tresorter. Nettbutikken til Fix er nær ved å havne i verstingklassen med både merbau-, jatoba- og teak-gulv i sortimentet.

 Importforbud må innføres
- Et importforbud for tropisk tre som ikke kommer fra garantert bærekraftig tømmerhogst vil være det eneste effektive tiltaket for å stanse også de forhandlerne som ikke frivillig tar etiske eller miljømessige hensyn. Regjeringen må være villig til å foreta upopulære tiltak her hjemme. Med norsk milliardstøtte skal Brasil redusere avskogingen i Amazonas. Regjeringens manglende vilje til å innføre et importforbud står i grell kontrast til dette, avslutter Liv Thoring.


Vurdering av de enkelte kjedene

Uten regnskogstømmer

Coop: samtlige Coop-butikker var helt uten tropisk tømmer
Smart Club: to butikker er sjekket og begge var helt uten tropisk tømmer
Gulvnett (Nett): helt uten tropisk tømmer
Bygger’n: én butikk er sjekket og den var helt uten tropisk tømmer.
Byggmax: én butikk er sjekket og den var helt uten tropisk tømmer.

Lite utvalg av regnskogstømmer
Byggmakker: flertallet av butikkene har kvittet seg med alt tropisk og kjeden rykker opp fra kategorien for middels utvalg.
Montér: flertallet av butikkene er helt uten tropisk tømmer
Maxbo: stor spredning mellom butikkene. Et par butikker med dårlig resultat trekker hele kjeden faretruende nær kategorien for middels utvalg. Fremdeles noe å rydde opp i
Interiørland: hopper opp fra verstingklassen til kategorien for lite utvalg.
HC Thaugland (Nett): Hopper opp fra verstingklassen til kategorien for lite utvalg.
Ring Bygg (Hole)
Trækompaniet (Trondheim)
Byggevarer AS (Halden)

Middels utvalg av regnskogstømmer

Bygg 24 (Nett): Gulv og benkeplater av merbau
Bygg 50 (Nett og Stavanger): To butikker som til sammen tilbyr gulv av jatoba, merbau, wengé, curupau og morade og listverk av jatoba.
Fix (Nett): Gulv av merbau (tre typer), jatoba og teak
Interiørkupp (Nett): Gulv av merbau (tre typer) og akasie
Tre og X-finér (Stavanger):Gulv av merbau, mahogni, meranti, azobé og teak.

Stort utvalg av regnskogstømmer

Farge og Interiør (Bøler i Oslo): Lagerfører og reklamerer for gulv av merbau (tre typer), jatoba, iroko, doussie
Gulvspesialisten (Nett): Bredt utvalg og markedsføring. Gulv av merbau (tre typer), jatoba (to typer), wengé, iroko og akasie.

Les "Selger flust med tropisk parkett" i Aftenposten.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!