Sats mer på sol, mindre på vannkraft

Bistanden til vannkraft var på 1 220 519 millioner kr i fjor. Utviklingen av andre energiformer enn vannkraft neglisjeres. Solsatsingen ble redusert fra 2,2 millioner i 2006 til 1,7 millioner i 2007. Det ble ikke brukt en krone på bistand til vindkraft verken i fjor eller året før. Tiltak rettet mot energieffektivisering er også neglisjert. SNPower mottok hele 71 prosent av norsk energibistand i 2007.
UD og NORAD samarbeider om å utarbeide en tiltaksplan for Ren Energi. Tiltaksplanen har per i dag ikke fokus på skjevfordelingen mellom storskala vannkraft og andre fornybare energikilder. Tiltaksplanen har heller ikke fokus på desentraliserte løsninger. En tiltaksplan som ikke aktivt foreslår endringer i prioriteringene vil bare forsterke denne skjevheten, og dermed aktivt hindre at eksempelvis solenergi, vindkraft og effektiv bioenergi kan bli reelle energialternativer.

- Framtiden i våre hender foreslår at det settes av 100 millioner kr over bistandsbudsjettet i 2009 til installering av solenergi i fattige land, med mål om opptrapping til 200 millioner kr i 2010, dvs rundt 1/6 av beløpet som ble bevilget til storskala vannkraft i 2007.
Karbonfangst og lagring i internasjonal bistand er malplassert
Norge er et av landene som er pådriver for å få karbonfangst- og lagring inn i den grønne utviklingsmekanismen. I tillegg er det blitt et satsingsområde innenfor ren energi i bistanden. Å inkludere karbonfangst og lagring i arbeidet med å bidra til energi til de fattigste er malplassert i en satsning på ”Ren energi for utvikling”. Karbonfangst vil ikke bidra til utvikling eller fattigdomsreduksjon. Dette er tiltak som like gjerne kan gjøres i Norge eller andre industrialiserte land, og tiltakene vil kreve ekstra energibruk fordi rensing krever ekstra energi. Kostnadene vil øke i land som i motsetning til oss har store, utilfredstilte energibehov. Innsatsen på karbonfangst og lagring vil også fortrenge utviklingsfremmende og langsiktige energitiltak som energieffektivisering og fornybar energi.
Det er svært dyrt å satse på rensing, og teknologen vil derfor ikke bli utprøvd i Norge innen 2010, som er det året tiltaksplanen for Ren energi skal evalueres. Gasskraftverket på Kårstø vil tidligst renses i 2011. Eller med Olje- og energidepartementet sine ord: ”Teknologi for fangst og lagring av CO2 er på eit tidleg utviklingsstadium. Den tilgjengelege teknologien er svært dyr, og mykje er usikkert omkring kostnader og drift av ei CO2-kjede.”
- Karbonfangst og lagring må ut av bistandssatsingen.