Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bønder får ny sjanse

Det norske sementselskapet Scancem vil kaste ut 3000 tanzanianske bønder fra en tomt utenfor Dar es Salaam. Nå skal saken opp i høyesterett. Se nylaget Norwatch-video om konflikten.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske sementselskapet Scancem vil kaste ut 3000 tanzanianske bønder fra en tomt utenfor Dar es Salaam. Nå skal saken opp i høyesterett. Se nylaget Norwatch-video om konflikten.

Av Erik Hagen
Norwatch

Lenge så det ut til at de 3000 tanzanianerne ved Wazo Hill, nord for Tanzanias største by Dar es Salaam, måtte kastes ut fra landområdene de bor på.

Bøndene ved landsbyen Boko holder til på en tomt som de sier har tilhørt deres familier i generasjoner. Men fra 90-tallet, da det norske sementselskapet Scancem utvidet sine eiendommer ned mot den lille landsbyen, brøt det ut i konflikt.

Se Norwatch-snutt om konflikten.

{flv}scancem{/flv}

Norwatch besøkte området for et år siden, og snakket da med flere av bøndene, som sa de hadde eiendomsrett over området i henhold til tanzaniansk sedvanerett.  I februar ga Norwatch ut en rapport om landkonflikten.

6. februar skulle saken mellom selskapet og bøndene opp til høyesterett. Men saken ble aldri behandlet, fordi selskapet klaget på at bøndenes anke var ugyldig. Ifølge selskapets advokater inneholdt ett av grunnlagsdokumentene i anken en datofeil. Det omstridte dokumentet var skrevet av lagmannsretten selv.

Dermed sendte høyesterett saken tilbake til lagmannsretten, som skulle ta en avgjørelse på om hvorvidt den tekniske feilen i dokumentet kunne forsvare at hele anken måtte forkastes. Til bøndenes skuffelse avviste lagmannsretten i sommer at bøndene kunne anke, og det til tross for at den tekniske feilen altså lå hos retten selv.

Men nå har såpeoperaen om teknikalitetene foreløpig blitt konkludert. Høyesterettsdommer Kimaro overprøvde lagmannsrettens avgjørelse i oktober, og godkjente dermed at saken likevel kan bringes opp for høyesterett. Datoen er ennå ikke satt.

– Jeg ser ikke hvordan lagmannsretten kan frifinne seg selv fra all skyld, og i stedet kaste skylden over på de som anket, sa Kimaro ifølge avisen Daily News.

Kimaro sa at det ville være svært urettferdig for bøndene om de ikke fikk mulighet til å anke saken på grunn av dette, særlig siden feilen med ankedokumentene lå vel så mye på lagmannsretten som hos bøndenes advokater.

– Våre klienter er lykkelige over avgjørelsen. Nå har de mulighet til å bo på området mens saken deres blir avgjort på saklig grunnlag, sier bøndenes advokat Mabere Marando til Norwatch.

scancem_tanzania_fabrikk_380.jpgHittil har Scancem-bedriften hatt rettssystemet i ryggen. En kjennelse i lagmannsretten i 2006, erklærte at selskapets krav på eiendommen var legitime, og sa at bøndene på området var inntrengere. Selskapet besitter et skjøte fra 1993 – et skjøte som bøndene hevder de fikk på ureglementært vis.

Direktør Klaus Hvassing i Scancems tanzanianske datterbedrift TPCC ønsket ikke snakke med Norwatch da vi ringte ham i går. Han sier Norwatchs tidligere dekning av saken har vært feil, og la på røret da Norwatch prøvde å få presisert hva i den tidligere dekningen som han mente ikke var riktig.

– Jeg har ikke lyst til å snakke med deg for det du skrev sist var langt fra de faktiske forhold, sa Hvassing.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!