Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Næringslivet slipper billig unna

I følge to forskere ved SSB betaler norske forbrukere for mye i miljøavgifter. Dette er basert på en rapport som de i dag legger frem, hvor det fremgår at store deler av næringslivet betaler mindre for utslippene sine enn andre.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I følge to forskere ved SSB betaler norske forbrukere for mye i miljøavgifter. Dette er basert på en rapport som de i dag legger frem, hvor det fremgår at store deler av næringslivet betaler mindre for utslippene sine enn andre.
Det at næringslivet slipper billig, er et resultat av lobbyarbeid. Veldig mange av næringene med høye utslipp slipper billig unna. Politikerne viser ofte til at næringene vil gå under eller flytte ut dersom man pålegger dem avgifter. Men dette er en påstand som sjelden holder, og er mest av alt en illustrasjon på hvordan mange ønsker å være gratispassasjerer i klimapolitikken. Det er bekymringsfullt. 

Likevel er konklusjonen fra de to SSB-forskerne et blindspor. Når de henviser til at de som betaler mer enn kvoteprisen, betaler for mye, glemmer de at kvoteprisen i dag er altfor lav, nettopp på grunn av lobbyvirksomheten, og at den ikke er egnet til å få ned utslippene.

Å foreslå kutt i avgifter som i praksis er for lave til å få ned utslippene, vil bidra til økte totale utslipp, og det er svært uheldig at SSB ikke ser dette dilemmaet.

Skulle vi fulgt forslaget fra SSB-forskerne vil det bare føre til at utslippene i Norge går opp. Kanskje det gir en billig klimapolitikk, men det løser ikke klimaproblemet. Poenget er at det er altfor billig å slippe ut klimagasser, både for norske forbruker og industrien. Derfor må avgiftene opp, både her hjemme og internasjonalt. Den dagen vi får på plass et potte tett kvotesystem hvor de globale utslippene reduseres med 80 prosent frem til 2050, er SSBs sammenligning med kvoteprisen i EU relevant. Det er den ikke i dag!

Les rapporten her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!