Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik gikk det skeis for DPI

Tirsdag ble den norske styrelederen i Discover Petroleum International siktet for korrupsjon i Peru. Oljemyggen ble sentral i en korrupsjonsskandale som skulle felle landets regjering. Norwatch har sett på hvordan det gikk skeis for DPI.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tirsdag ble den norske styrelederen i Discover Petroleum International siktet for korrupsjon i Peru. Oljemyggen ble sentral i en korrupsjonsskandale som skulle felle landets regjering. Norwatch har sett på hvordan det gikk skeis for DPI.

 Av Erik Hagen
Norwatch

discover_quimper_520.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto(Andina): Alfredo Quimper Herrero pågripes i Lima, oktober 2008. Quimper hadde en toppstilling i Perus oljedirektorat, og var samtidig hyret inn av DPI som advokat i prosessen med å få oljeblokker i landet.

Tusener av oppslag har i løpet av de siste to ukene blitt skrevet i peruansk presse om affæren rundt det lille norske oljeselskapet DPI, som havnet midt oppe i en korrupsjonsskandale med politiske følger i Peru. Hemmelige lydopptak av selskapets representanter i fortrolige telefonsamtaler skulle til slutt felle hele den peruanske regjeringen. Norwatch har satt sammen informasjon fra pressen i Peru om hvordan det gikk til at DPI kom til landet – og om kaoset som fulgte.

Det er nå to uker siden korrupsjonsskandalen rundt DPI eksploderte i Peru. Den siste utviklingen er at statsadvokat for korrupsjonssaker, Oscar Zevallos, tirsdag brakte foreløpige etterforskningsresultater inn for en domstol i Lima. Zevallos skal ifølge peruanske medier ha siktet 14 personer for en rekke ulike straffbare forhold.

Blant de siktede er styreleder i DPI, Jostein Kjerstad. I tillegg finner man representanten til det norske selskapet PetroMarker i Mexico, Mario Díaz Lugo, og fire tidligere DPI-representanter i Peru, Rómulo León Alegría (som de siste to ukene har vært på rømmen), advokat Ernesto Arias-Schreiber Game, advokat Alberto Químper Herrera og Fortunato Canaan.

I tillegg til disse, ble mange overrasket over også å se en rekke topper i oljedirektoratet PetroPerú og i det statlige oljeselskapet PeruPetro blant de siktede.

Statsadvokaten overrakte tirsdag etterforskningsmaterialet til dommeren, som han sier beviser at tildelingen av blokkene skjedde på ulovlig vis. Materialet består av de hemmelige telefonopptakene, samt 7000 sider med dokumenter. Dokumentene stammer blant annet fra datamaskinene til DPI-advokatene Quimper og Arias Schreiber. 

Statsadvokaten har bedt dommeren om å kalle inn statsminister Jorge del Castillo, og de to ministrene Hernán Garrido Lecca og Juan Valdivia som vitner i saken.

Ingen offisiell meddelelse
Jostein Kjerstad, styreleder og administrerende direktør i DPI bekrefter i en kommentar til Norwatch at han skal være blant de siktede i saken, men sier at han ikke har fått noen offisiell informasjon om siktelsen:

– Vi har ikke hørt noe fra myndighetene i Peru siden denne saken startet, og vet ikke mer enn hva som refereres i mediene i Peru. Vi vil ta kontakt med Norges ambassade i Chile for å få bedre oversikt over saken og bistand i det videre arbeidet, skriver Kjerstad i en e-post.

DPIs styreleder understreker at de ikke har kjent til eller vært med på noe forsøk på korrupsjon i utlandet.

– I så måte er vi glad for at det gjennomføres en grundig undersøkelse i Peru. Ernst & Young har siden denne saken dukket opp for noen uker siden arbeidet med å gjennomgå og verifisere alle våre disposisjoner og avtaler i Peru. Inntil denne rapporten foreligger i neste uke, har vi ikke mer å tilføye i sakens anledning, skriver Kjerstad.

Starten i Mexico
Forspillet til det kortvarige peruanske DPI-eventyret, og denne ukas siktelse i Peru, skulle begynne allerede sommeren 2007.

18. juni 2007 kom den dominikanske næringslivsmannen og ingeniøren Fortunato Canaan Fernández på besøk til Peru for å åpne dørene for sine egne næringslivsprosjekter i landet, ifølge avisen La República. Det klarte han på rekordtid.

Bare et halvt år etter hadde Canaan skapt seg et kjempenettverk blant Perus politiske elite. ”Ministrene kom og gikk”, sa en av de ansatte ved hans stam-hotell, luksuriøse Hotel Country Club i Lima. Canaan skal ha hatt to hovedprosjekter fra sin hotell-suite; byggevirksomhet og olje.

En av hans nye kontakter som skulle bli viktig i tiden framover, var den peruanske lobbyisten Rómulo León Alegría, tidligere fiskeriminister under president Alan Garcías første regjering, og medlem av regjeringspartiet APRA. León skal i starten ha hjulpet dominikaneren med nettverksbyggingen. Senere ble møtet mellom de to fulgt opp i utlandet, da León 12. november 2007 reiste til Mexico for å treffe en av Fortunato Canaans businesspartnere, Mario Díaz Lugo.

Det var slik at DPI fikk øynene opp for Peru.

Diaz Lugo var – og er – representant for selskapet Petromarker i Mexico. Petromarker eier rettighetene til ny teknologi for elektromagnetiske målinger. Det er et norsk selskap, med hovedkontor i Stavanger. Petromarker er søsterselskapet til Discover Petroleum.

DPI reiser til Peru
Våren 2008 kom de første resultatene av DPIs nye kontakter i Peru. I mars sier DPI at de ble invitert til landet.

Til Nordlys 23. april sa administrerende direktør i Discover Petroleum, Lars T. Bjerke, at selskapet allerede hadde fått forespørsler om å være med i prosjekter utenfor Norge. Derfor etablerte de nå et selskap som skulle satse på internasjonale blokker; Discover Petroleum International (DPI).

– I dag er vi en litt for liten organisasjon som må bygges opp for dette. Derfor etablerer vi dette selskapet. Vi ønsker å være i posisjon til å være med. Du kan si vi forbereder oss i en tidlig fase på noe vi tror kommer, sa Bjerke til Nordlys.

Dagen etter, 24. april, registrerte Discover Petroleum AS sin internasjonale gren, DPI. Registreringen skjedde samtidig, på to steder. Den ene registreringen ble gjort i Brønnøysund. Den andre ble gjort i Peru.

I Peru fikk selskapet navnet ”Discover Petroleum Internacional S.A.”.

Bare to dager senere, 26. april ved ellevetiden spaserte Petromarkers styreleder Jostein Kjerstad inn i Perus regjeringspalass, for å ha møte med president Alan García.

– Dere kjenner Perus oljepotensiale. Det er et behov for at dette blir utviklet, og derfor begynner vi ved å ha dialog med presidenten og med PetruPerú med de beste intensjoner, sa Kjerstad til den statlige peruanske nyhetstjenesten Andina på vei ut av palasset igjen. Kjerstad var i landet som styreleder av Petromarker, og representerte ifølge regjeringens pressesekretær ”et norsk selskap som er interessert i å utforske oljen i havet utenfor Peru”.

Dette ble bekreftet av DPI i en senere pressemelding.

– I april var DPI i Peru for å undersøke mulighetene for å delta i anbudskonkurransen, skrev DPI i oktober.

Under besøket i april ble DPI oppfordret av PeruPetro til å starte prosessen med å bli prekvalifisert for å delta i anbudsrunden på høsten, ifølge selskapet. DPI ble oppfordret til å etablere en relasjon til et lokalt advokatfirma som kunne være stedlig representant og også juridiske representant mot myndighetene.

– Dette var et krav for å kunne bli prekvalifisert. Dette advokatfirmaet har hentet inn underleveranser fra andre advokatfirma. En av disse advokatene er Quimper, skrev DPI i en pressemelding etter at Norwatch hadde dekket korrupsjonssaken.

– Quimper ble til oss opplyst å være Perus beste skatteadvokat, og skulle bistå med skatterådgivning til vår stedlige representant. Quimper er styremedlem i Peru Petro, og driver egen advokatvirksomhet i Peru, skrev selskapet.

I en periode hvor Discover arbeidet for å få tildelt oljeblokker fra Perus oljedirektorat, hyret selskapets representanter altså inn en toppmann fra det samme direktoratet: Alberto Quimper Herrera.

Karibisk hjelp
Et av de heteste temaene i peruansk pressedekning av saken, har vært hvordan DPI og deres peruanske representanter lyktes å få tilgang til den øverste politiske ledelsen i Peru. Ifølge oppslag i Peru og på den Dominikanske Republikk, var det den dominikanske næringslivsmannen Canaan som skal ha organisert møtene. Han hadde nemlig god kontakt med Peggy Cabral, internasjonal sekretær ved det Dominikanske Revolusjonspartiet, og enke etter tidligere leder av det samme partiet. Cabral har forbindelser til Perus innerste maktsirkler, særlig inn i regjeringspartiet APRA. Etter først å ha nektet for det, innrømmet Cabral at det var hun som hadde organisert møtene mellom Canaan og Perus regjering. Det første møtet fant sted i oktober 2007.

– 21 april 2008 ba fru Cabral på nytt om en audiens på vegne av Canaan, slik at det fem dager senere ble gjennomført et møte mellom norske Petromarker og Energiministeren, står det i en forsøksvis oppklarende uttalelse fra den peruanske regjeringen for en uke siden.

– På dette møtet (26. april, red.anm), ble verken selskapet Discover, eller noen oljekontrakt nevnt, ifølge pressesekretæren fra regjeringen.

I den peruanske meldingen står det ingen ting om at Petromarker og Discover er søsterselskaper, og at Kjerstads møte med presidenten 26. april allerede var blitt annonsert å dreie seg om mulighetene for oljeleting utenfor Peru. Ifølge meldingen fra oktober, skal 26. april-møtet utelukkende ha handlet om teknologi for prosessering av råolje.

Selskapet bekrefter
En gang i juni-juli 2008 skal det igjen ha vært DPI-møte i Peru. Møtet fant sted over et bord i Club Nacional, en tradisjonsrik rikmannsklubb som siden midten av 1800-tallet har vært møtestedet for Perus aristokrati. Til stede var Jostein Kjerstad, León, Canaan, DPIs nye advokat Ernesto Arias Schreiber og statsminister Jorge del Castillo, skriver La República. Møtet hadde blitt arrangert ved at lobby-León ringte opp Del Castillo omtrent 22. juni. Det kan også ha vært 22. juli.

Ifølge magasinet Caretas, deltok Quimper i møtet som PeruPetro-direktør ”for å høre på et selskap interessert i å investere”. 

Det er usikkert om Quimper på dette tidspunktet allerede var hyret som skatterådgivningsadvokat av DPIs Peru-representanter.

25. juli mottok Kjerstad en epost fra kontraktsansvarlig i oljedirektoratet, Victorino Siu Gabriel, om at DPI ikke scorer høyt på anbudsrunden når det gjelder økonomisk styrke, ifølge nyhetstjenesten Peru21. DPI skal ha kastet seg rundt, og allerede 30. juli mailet León til to av sjefene i det statlige oljeselskapet PetroPeru, for at de to selskapene skal delta på anbudsrunden sammen.

Rivaler
Ifølge El Comercio, hadde Canaan opprinnelig inngått en kontrakt med Petromarkers mann i Mexico, Mario Díaz Lugo, om at dominikaneren skulle være Petromarkers representant i Peru.

For å bygge opp nettverket i Peru, fikk Canaan først god hjelp av sin peruanske kontakt León. Men ut på våren 2008 ble det full konflikt mellom de to. Grunnen var at León etter hvert skviset ut Canaan fra rollen som DPI-representant. I en periode skal de begge to, ifølge El Comercio, ha presentert seg som eiere og representanter for det norske selskapet i Peru.

I en melding til peruanske og dominikanske aviser, har Canaan sagt at han avsluttet DPI-jobben da León kom inn og overtok rollen hans. Ifølge Canaan gjennomførte han ”alvorlige” overtramp med midlene som hadde blitt gitt ham for å åpne selskapets kontor i Peru.

DPI har selv uttalt at de i mai etablerte en konsulentavtale med León for at han skulle bistå med tilrettelegging av prekvalifisering og møter med myndighetene. Ifølge kilder som El Comercio har snakket med, skal nordmennene til slutt ha avsluttet forholdet til Canaan, og beholdt kontakten kun med León. Etter at anbudsrunden var over i september, droppet DPI León, ifølge selskapet selv.

Tildelingen
Ved en seremoni i Lima 11. september annonserte oljedirektoratet, PeruPetro, at DPI hadde fått 5 blokker i Peru sammen med statsoljeselskapet PetroPeru. Det var fire offshoreblokker (blokk Z -50, Z -53, Z -54, Z - 55) og én onshore (blokk 157).

discover_anbudsrunden.jpg På bildet til høyre, tatt under arrangementet, sitter Quimper nærmest, til høyre, lener seg bakover, og møter blikket til León på seteraden bak. De to hadde planlagt anbudsrunden i et halvt år, og regnet nå å få bonus fra DPI som takk for strevet. Til venstre for Quimpers sitter nå avgåtte styreleder i statsoljeselskapet PetroPeru César Gutiérrez.

På første rad, helt til venstre, sitter Jostein Kjerstad. Også advokat Morten Tidemann fra selskapets advokatkontor Stensrup Stordrange er til stede, på plassen bak.

(Foto: Carlos Lezama/Andina)

Lille DPI hadde fått nesten like mange blokker som storebror Discover Petroleum hadde i Norskehavet og Barentshavet. De hadde fått nesten alle blokkene de hadde budt på. Gladnyheten ble ikke nevnt i en eneste norsk avis, og ble ikke annonsert på Discovers hjemmesider.

Norwatch kunne 2. oktober fortelle at DPIs onshoreblokk befant seg i uberørt regnskog, sørøst i Perus Amazonas-regnskog. Regnskogsblokken var 6846 kvadratkilometer stor – større en Oslo og Akershus til sammen – og ligger i en regionen Madre de Dios. Blokken er bebodd av urfolk. 

I Peru var det imidlertid en annen debatt som ble tatt opp i mediene. Allerede dagene etter offentliggjøringen av runden, ble det raskt stilt spørsmål ved hvem dette lille ferske norske selskapet egentlig var. Og hvem hadde økonomisk ansvar for å bære kostnadene ved prosjektene? Kritiske røster hevdet at det peruanske statsoljeselskapet, som ikke hadde drevet oljeleting på over et tiår, ikke hadde økonomisk tyngde til å ta på seg så store offshoreprosjekter.

Dette skrev DPI i en pressemelding en måned senere:

– På vanlig måte ble DPI prekvalifisert i juli/august, men som et ungt selskap med kort finansiell track-record, fikk selskapet lavest økonomisk score. Basert på teknologielementet i DPI, fattet PetroPeru (oljeselskapet) interesse for å etablere et samarbeid med DPI om å delta sammen i søknadsprosessen om tildeling av lisenser. Med DPIs teknologiske kompetanse og PetroPerus økonomiske soliditet, fikk dette samarbeidet høyeste score, står det i meldingen.

Men statsoljeselskapet PetroPeru bekjentgjorde at de ikke hadde økonomisk ansvar. I et intervju med selskapets styreleder César Gutiérrez, gjort av nyhetstjenesten Andina 12. september, og som er lagt ut på PetroPerus hjemmesider, sier Gutiérrez at det økonomiske ansvaret ligger hos DPI. ”Det har vært spekulert i om Petroperú skal finansielt støtte dette selskapet (Discover), men slik er det ikke. Kontrakten som vi har er av typen Carry Forward, som innebærer at partneren står for risikokapitalen”. Ifølge samme oppslag hadde DPI forklart til oljedirektoratet at de var gode for flere milliarder kroner.

Avsløringen
26. september, to uker etter at DPI fikk sine kontrakter, skal journalist og tidligere innenriksminister Fernando Rospigliosi Capurro ha fått en beige konvolutt anonymt levert på døra si, påskrevet ordet ”personlig”. I konvolutten lå det to CDer, som inneholdt 4 lydspor og kopier av tre eposter. Lydsporene, som ingen ennå vet hvem som har laget, inneholdt hemmelige opptak av telefonsamtaler mellom 3 personer med tilknytning til DPI: León, Quimper og Canaan. Opptakene avslørte at korrupsjon enten hadde funnet sted eller var planlagt, for at DPI skulle få oljeblokkene.

Blant annet diskuterer de to DPI-konsultentene Quimper og León hvor mye de skal få som belønning den dagen DPI vinner budrunden. León snakker om 100.000 til 200.000 dollar. Ingen utbetaling skal imidlertid ha blitt overført til de to. DPI har gjort nøyaktig rede for alle utleggene de har hatt i Peru, og sier at de umulig kan ha deltatt i smøring.

Rospigliosi gikk så til tv-kanalen América TV, som spilte av lydsporene på sin programpost ’Cuarta Poder’, i beste sendetid, søndag 5. oktober. Se programmet på Youtube: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5.

Avisen La República har transkribert alle de fire første lydsporene (på spansk).

Deretter, tirsdagen, kom det fram to nye lydopptak publisert av Peru21. På denne samtalen fra 1. februar, én måned før nordmennene, ifølge DPI, ble invitert til Peru, høres Rómulo León og Fortunato Canaan.

León: Si meg, disse nordmennene, er det de som Mario Díaz Lugo representerer, eller er det noen andre?
Canaan: Ja, det er Petromark (sic), men det er Discover Petroleum som er oljeselskapet, skjønner du. De arbeider sammen, de har et par-tre blokker i Nordsjøen (sic) og nå jakter de på to blokker i Barentshavet. Det er et norsk oljeselskap, men den norske stat støtter dem, ifølge opplysninger vi nylig har mottatt.”

Med dette lydopptaket ble også en "Jorge" trukket inn i affæren; landets statsminister Jorge del Castillo.

I ett av de skjulte telefonopptakene som ble framført på TV, datert 12. mai 2008, sa Rómulo León til Quimper at han i et helt år, altså allerede fra 2007, hadde fått rundt 100.000 dollar fra Fortunato Canaan for å oppnå målet: nemlig å få tilgang på oljeblokkene i Peru. Han sier pengene kom i månedlige beløp, og i forskjellig størrelse, avhengig av ”hvem det var nødvendig å smøre”.

Canaan bekrefter at han har overført summer til León for å sette opp et kontor i landet, og sier at midlene har blitt misbrukt av León.

Perus regjering går av
I løpet av dagene etter den første avsløringen, kom det stadig nye lydspor. Til sammen skal hele ni samtaler fra 2008 ha blitt lekket til pressen.

Stadig flere folk ble trukket inn i røra, og saken ble mer politisk, ved en regelrett heksejakt mot ledende profiler innen regjeringspartiet.

Allerede samme kveld som de første av opptakene ble vist på peruansk fjernsyn, fikk Oljedirektorat-direktør Alberto Quimper Herrera sparken.

Dagen etter meldte direktøren av det statlige peruanske oljeselskapet PetroPerú, César Gutierrez, at han sa opp sin stilling.

Så ble det utstedt en ordre om pågripelse av León, Quimper og advokat Schreiber.

Samme uke, pågrep politiet oljedirektorat-toppen Quimper Herrera i det han med høyt blodtrykk oppsøkte en legeklinikk.

Til slutt gikk saken til regjeringsnivå. Den første som trakk seg fra regjeringen, var landets energi- og gruveminister, Juan Valdivia, som fratrådte allerede 6. oktober. Fire dager senere aksepterte president García avgangen til hele regjeringen. Grunnen var snarere håndteringen av DPI-skandalen enn innholdet av den. Statsminister Del Castillo, som først hadde sagt han ikke hadde kjent noe særlig til lobbyistene tilknyttet DPI, måtte innrømme at han hadde kjent dem godt, og at de til og med hadde deltatt på samme private tilstelninger.

Korrupsjonspolitiet begynte sine egne undersøkelser med en gang nyheten kom. Og bare en ukes tid senere vedtok Perus kongress å nedsette en flerparti-kommisjon for å gjøre en egen granskning av tildelingen av oljeblokker delt ut for de siste to årene. Det er satt av to måneder til granskningen. Kongress-kommisjonen skal ha innkalt blant annet DPI-styreleder Kjerstad til høringen.

Det har vært mange spekulasjoner om hvem som kan stå bak selve avlyttingen. Enkelte uttalelser i Peru hinter om at en av Discovers konkurrenter i landet så med misnøye på at Discover fikk så mange kontrakter, og at det kan være de som står bak skandalen. Dette aviser hovedkonkurrenten til peruansk presse. Det har uansett blitt innledet en etterforskning av hvem som har stått bak avlyttingen.

Norges ambassadør til Chile, Martin Tore Bjørndal, tror at det norske oljeselskapet DPI kan har blitt offer for en intern maktkamp i Peru.

- Opposisjonen forsøker å få noe på president Garcia, som har hatt lav oppslutning i det siste. Korrupsjon har blir brukt til å angripe regjeringen, og DPI har blitt brukt som redskap i en intern peruansk maktkamp, sier ambassadøren til NTB.

Rømling skryter av DPI
Tidligere fiskeriminister León fortsetter å være på frifot. Fra et hemmelig skjulested sendte han før helgen et videoopptak til pressen, der han leser opp et brev til dommeren og statsadvokaten i saken.

Der sier han at han føler seg og sitt privatliv krenket av den langvarige overvåkningen, og at det han har sagt på telefonen er interne og private spøker. Han sier han aldri har forsøkt å smøre noen i forbindelse med oljerunden.

– Det finnes ikke lovbrudd i denne saken, det er kun en medieskandale, sier han.

León gir svært godt skussmål til det norske selskapet.

–  DPI er et fantastisk selskap. De norske direktørene er seriøse, ansvarlige og svært profesjonelle folk. Min rolle overfor dem var begrenset til utelukkende å rådgi dem for å bli godt etablert i Peru. Jeg har orientert dem, og fortalt dem om hvordan man kan gjøre ting på best mulig måte, og i henhold til loven, sier León på opptaket.

Han understreker også at det har vært full åpenhet om avtalene mellom DPI og selskapet PetroPeru.

Leóns rival, Canaan, har imidlertid prøvd å distansere seg fra både León og det norske selskapet, og påpekt at han ikke har jobbet for Discover på mange måneder. Les brevet hans til pressen her, skrevet fra utlandet. Han har sagt til peruansk radio at han i prinsippet er klar for å reise til Peru for å bistå i etterforskningen.
 
Fra dagen da selskapet fikk blokkene, og fram til skandalen sprakk, skal Canaan ifølge El Comercio ha vært rasende, og truet med å gå til sak mot Petromarker i Spania, fordi selskapet skal ha brutt sin kontrakt med ham. Og da Discover fikk igjennom kontraktene, skal han ha gjentatt truslene.

Perus fram-til-nylig statsminister, Jorge Del Castillo, sa i kongresshøringen torsdag morgen norsk tid at han ikke har vært delaktig i korrupsjonssaken.

DPI politianmelder
Da korrupsjonssaken ble kjent, brøt DPI avtalene med sine gjenværende peruanske partnere, og meldte at de ville politianmelde de involverte i svindelforsøk. Samtidig sier selskapet i en pressemelding 8. oktober at de har avbrutt avtalene med sine tre representanter, og at de uansett nå vil trekke seg fra videre engasjementer i Peru.

– DPI er forsøkt svindlet og forsøkt ført bak lyset av tre navngitte peruanske forretningsfolk som nå er i søkelyset hos de peruanske myndigheter. Det foreligger ikke grunnlag for noen som helst mistanke mot DPI, og DPI avviser på det sterkeste at selskapet har vært involvert i noen korrupsjonshandlinger, skriver selskapet i meldingen.

– DPI  var ikke kjent med slike ulovlige plane, og har verkien initiert eller vært involvert i korrupsjon i Peru.

Selskapet sier de har fått gjentatte oppfordringer å gi suksesshonorar, men at de har avslått dette.

Les selskapets to pressemeldinger her: 8. oktober og 7. oktober .

 DETTE ER PERSONENE:
Fortunato Canaan Fernández
Dominikansk forretsningsmann, med sotre prosjekter i Peru
Fikk DPI til landet via kontakter i Mexico.

Rómulo León Alegría
Tidligere fiskeriminister under Alan Garcías første regjering (1985-1990) og senere lobbyist.
Medlem av regjeringspartiet APRA.
Ble i våres representant for Discover, og skviset dermed ut Canaan. De to havnet i bitter konflikt på grunn av dette.
Trosser arrestordre nå på andre uka, og oppholder seg på ukjent sted,
Pressen har også prøvd å trekke Leóns datter inn i skandalen. Datteren sitter i Perus kongress.

Ernesto Arias Schreiber
I lydopptakene omtales han som ’El Gordo’, "Tjukken".
78 år gammel advokat.
Han ble pågrepet kort tid etter at saken eksploderte, men ble deretter løslatt på grunn av dårlig helse.
I ett av lydsporene, i en samtale mellom Quimper og León, blir de to enige om å utnevne ham som representant for selskapet, for å fjerne mistanke fra Quimper og León. Framtidige kickbacks skulle føres via ham, ifølge planen.

Alberto Químper
Advokat. Toppleder i oljedirektoratet, PeruPetro
Samtidig hyret inn som skatteadvokat av DPI.
Aktiv i regjeringspartiet
Da saken kom fram i pressen ble han sparket på dagen.


Siktelsen
Ved siden av Jostein Kjerstad, Mario Díaz Lugo, Rómulo León Alegría, Ernesto Arias-Schreiber Game, og Alberto Químper Herrera, ble følgende personer siktet tirsdag 21. oktober:
-Tidligere styreleder i statsoljeselskapet, Petroperú, César Gutiérrez Peña
-Administrerende direktør i Petroperú, Miguel Celi Rivera
-Styreleder av oljedirekoratet, Perupetro, Daniel Saba de Andrea
-Hele kommisjonen i direktoratet som sto for tildelingen av blokkene til det norske selskapet.


                                                                              Oppdatert 24.10.2008


Les også:

10.10.08 Discover anmelder sine representanter i Peru
07.10.08 Avviser befatning med korrupsjon
06.10.08 Sparket ut av Amazonas etter korrupsjonsanklager
02.10.08 Norsk oljeselskap til uberørt regnskogsområde

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!