Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bli med på Kjøpefri dag

Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land i verden. Norge var i fjor med for tolvte gang.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land i verden. Norge var i fjor med for tolvte gang.

handlepose.jpgDagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 28. november) – når julehandelen starter for alvor. Målet er å sette fokus på overforbruket og shoppingmentaliteten i den rike del av verden, og fokusere på negative følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling. Det er meningsløst og ødeleggende å fortsette forbruksveksten i vår del av verden.

For mer informasjon, kontakt aksjonsansvarlig Liv Thoring, Framtiden i våre hender, tlf: 22 03 31 69 (a) eller 48 15 49 11 (m). E-post: liv(at)framtiden.no

Over 10.000 støttet kjøpefri dag på Facebook i 2008.

Her kan du laste ned pdf plakat , pdf flyer (forside) og pdf flyer(bakside) , pdf grønt gavekort forside og pdf grønt gavekort bakside   pdf

Se leserbrevet: "Finansministerens klimaskadelige appell".

Se: Forbruksrekorder i kriseåret 2008

Organisasjoner som deltok i 2009: Framtiden i våre hender, Grønn Hverdag, Changemaker

 

KJØPEFRI DAG 2009

FIVH-Kristiansund N:
Hadde stand på Kjøpefri dag. Og 14. desember deltok leder av lokallaget Per Gunnar Hansø i radiodebatt om den kommersielle jula. De har også hatt aksjon og delt ut info om  FIVHs besteforeldreaksjon.


FIVH-Trondheim:
Se flott hjemme hos-artikkel i Adresseavisa med ekteparet Geir Arne Kjønstad og Hilde Prestvik: Legger vekt på grønn verdier se også bt.no: Slik lever en grønn familie. Lokallaget hadde aksjon på Kjøpefri dag. Nisser streiket og ville heller se på TV og spille ishockeyspill, mens streikevakten passet på. Det ble delt ut mange grønne gavekort og informert om hva kjøpefri dag er. Mange besøkende utfordret hverandre på hockeyspill. De som besøkte standen kunne også få med seg reklamefilmene handlefri.

Trondheim_490Kjopefridag2009
Streikende nisse på FIVH-Trondheims Kjøpefri dag-aksjon (Foto Olle Malmring)


Daniel Flathagen ble 20. desember intervjuet på NRK-Midtnytt om julehandling. Innslaget starter 10 min. ut i sendingen.  

 
Daniel Flatrhagen i intervju på NRK Midt-Norge

FIVH-Bergen:

Har kommet ut med nytt nummer av Framtiden Vest. Det flotte magasinet må leses. Lokallaget deltok også på Kjøpefri dag, med stand på Torgallmenningen. Julenissen holdt en appell om at det ikke bare er isbjørnene som mister hjemmet sitt når Nordpolen smelter. 12. desember arrangerte de tradisjonen tro - juleverksted på Det Grønne loftet. Se: Kjøpefri dag - nissen frykter hjemmet sitt og Nissens appell og Uka navn, Intervju med leder Hanna Husabø: Dagsbudsjett på 0 kroner, Kvifor Kjøpefri dag?

FIVH-Haugesund:
Hadde stand med utdeling av informasjonsmateriell på kjøpefri dag i Haugesund og på Askøy.

FIVH-Brønnøysund:
Se fint intervju i Helgeland Arbeiderblad med leder i lokallaget Thomas Bjørkan: Miljøvennlig familieliv -Man trenger ikke frike helt ut og flytte til ei strømløs hytte i skogen, sier Bjørkan. Livet kan være godt selv om man reduserer litt på forbruket. Se også fine innlegg i samme avis i forbindelse med Klimaseilasen: Tøff klimakamp og På vei til København (For å rotere artiklene, klikk: vis og roter visning)


FIVH-Blindern:

Lokallaget har deltatt i byggevareundersøkelsen hvor HTH ble kåret til årets regnskogversting. Det viste seg at regnskogtømmer var blitt brukt i en rekke kjøkkenplater og - benker. Les Nationen: Kjøkkenbutikker årets regnskogverstinger. Få dager etter var det nye oppslag i media om at HTH stoppet alt salget av de aktuelle produktene i hele Europa inntil det eventuelt kan dokumenteres at de kommer fra bærekraftig skogbruk: HTH stopper salg av kjøkkenbenker. En stor seier for det viktige arbeidet med å bevare regnskogene.
Kjkkenplate490Regnskog
Kjøkkenplate av regnskogstømmer.


Representanter fra lokallaget deltok 22. november med innledning på Økologisk seminar i regi av Øverland Andelslandbruk: Se Øverland landbrukslags hjemmeside.
Laget arrangerte 10. nov. igjen dokumentarfilm-framvisning av The Future of Food. Filmen tar for seg genmanipulering og moderne matproduksjon versus den tradisjonelle. Den 24. november viste de dokumentarfilmen Food Inc. som viser hvordan den amerikanske matproduksjonen er tatt over av noen få selskaper hvor profitt står så sentral at det trolig går foran forbrukernes helse. Det stilles spørsmålstegn ved om dette kan settes i sammenheng med den amerikanske fedmeepidemien.

Det aktive lokallaget var 23. nov. igjen medarrangør av miljøseminar, og denne gangen var temaet: Klimabånnmøte - Kan grasrota redde miljøet? Kan et bredt sammensatt spekter av interesser, fra næringsliv, ideelle organisasjoner, trossamfunn, kulturorganisasjoner, til forskning og utdanning komme opp med nye løsninger på klimautfordringen?
Pål Prestrud (Direktør, CICERO) Elin Myrmel-Johansen (Konserndirektør samfunnsansvar, Storebrand) Olav Fykse Tveit (Generalsekretær, Kirkenes Verdensråd) Gudmund Skjeldal (Forfatter, initiativtaker, Hvit Vinter) Bjørn Utgård (Energirådgiver, Bellona) Eystein Gjelsvik (Spesialrådgiver, LO) Maria Reinertsen (Morgenbladet) ordstyrer. Innledningene ble etterfulgt av debatt.

Blindern_490kjopefridag_2009
Nina Sandersen og Eivor Spilling fra FIVH-Blindern aksjonerer på Kjøpefridag. (Foto: Tonje Kristiansen)


Kjøpefri dag markerte laget med aksjon i Lille Grensen. En stor og en liten fot illustrerte forskjellen mellom det økologiske fotavtrykket til folk i Nord og Sør. Det norske fotavtrykket er fire ganger større enn kloden tåler. Publikum fikk anledning til å teste sitt eget fotavtrykk. Aksjonistene hadde pakker på hodet som var fylt med alternative julegaver som tilbud om barnepass, hjelp i hagen eller med pc'en, invitasjon til en bedre middag etc. Tonje Kristiansen ble interjuet på Lørdagsrevyen samme kveld. Se også journalen.hio.no: En lørdag utenom det vanlige

1. desember deltok de på Green Drinks på Oslo Mekaniske Verksted og 5. desember på  Sykkel i Sentrum aksjon i Oslo sentrum.
Besøk gjerne FIVH-Blinderns Facebookside


FIVH-Moss:

Hadde aksjon på kjøpefri dag med utdeling av flyers, grønne gavekort og fokus på levelønn i for de som syr våre klær . Leder Jan Knudsen ble intervjuet av Nrk-Østfold om julehandel: Ingen ny rekord for Frelsesarmeen. Mens vi bruker mer og mer penger på julehandelen, kan ikke Frelsesarmen glede seg over en tilsvarende økning.

 

MossKjopefridag2009
FIVH-Moss fokuserte på levelønn under sin kjøpefrie dag-aksjon. Her illustrert ved en T-skjorte. (Foto: Torill Sørenssen)FIVH-Stavanger:

Se flott intervju med Johanne Sæten i Solabladet 3. desember i forbindelse med Klimaseilasen: -Rettferdig fordeling av goder er den eneste løsningen og hennes nydelige leserinnlegg: Jeg gråt i København: To ganger. Ikke av klimamismot, men av håp og glede.


FIVH-Kristiansand S:

Lokallaget hadde stand i byens gågate i forbindelse med kjøpefri dag.”Marikken” spilte for avholdende og angrende shoppere, og det var demonstrasjon av shopoholikernes tunge bør til skrekk og advarsel. Se fint avisinnlegg av Eyvind Danielsen Julehandel til besvær og artikkel i Fædrelandsvennen: I denne søte førjulstid. Danielsen deltok også i direkteintervju på Radio Ung på kjøpefri dag. Her finner du FIVH-Kristiansands Facebookside.


FIVH-Jæren:
Hadde aksjon i forbindelse med Kjøpefri dag med utdeling av flyers og grønne gavekort.

 

Jaeren_490kjopefridag2009
FIVH-Jæren i aksjon på Kjøpefri dag (Foto: Martin Eggen)

 

KJØPEFRI DAG 2008

FIVH-Blindern:

Lokallaget hadde hovedansvaret for kjøpefri-arrangementet i Oslo sentrum. Se flott innlegg i Dagsavisen 28.11 av lokallagleder Eivor Spilling: "Fri oss fra julekjøpene!" Se intervju med nesteleder i styret Tonje Kristiansen i Dagsrevyen 29.11. (Innslaget kommer ca. 10. min ut i sendingen.) Hun ble også intervjuet på P2s Ukeslutt. Styreleder Eivor Spilling ble intervjuet både i TV2 nyhetene kl. 18 og TV2 nyhetskanalen. Tonje Kristiansen og Mekonnen Germiso var med i God Morgen Norge 28.11. (Klikk fortsett og finn 28/11. Bruk rullegardinen og bla fram til "Kjøpefri" og "Ideer til gratis julegaver".) Tonje ble også intervjuet av Radio Oslo kl. 13.14 den 28.11. kjopefri2008220.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 
ostery.jpg
FIVH-Osterøy hadde stand i Lonevåg.

FIVH-Osterøy: Markerte dagen med utdeling av egne løpesedler og grønne gavekort. pdf Se det fine leserbrevet i Bygdanytt 28.11.08 av Marie Vrålstad.

pdf

FIVH-Jæren:
Lokallaget markerte Kjøpefri dag i samarbeid med De Grønne. Se flott leserinnlegg i Adresseavisen 22.11 av lokallagsleder Martin Eggen.


FIVH-Bodø:

Lokallaget markerte Kjøpefri dag i Glasshuset. Se fine leserbrev i Avisa Nordland 26. nov. 08: "Kjøpefri lørdag" og 28. nov.08: "Ta en kjøpefri dag i morgen." . Se også oppslag i Avisa Nordland 29.11: Ga blaffen i kjøpefri dag, og flott TV innslag (Avisa Nordland) og intervju med styremedlem i lokallaget
Jan Olav Røed
, og intervju med Carin Leffler i Avisa Nordland: "Klarer du en lørdag uten shopping?"


FIVH-Trondheim:

Lokallaget arrangerte i anledning Kjøpefri dag temamøte om forbruk: Daglig leder Arild Hermstad åpnet møtet med et foredrag, etterfulgt av paneldebatt med: Arild Hermstad , Jarle Pettersen - Leder for samarbeidsgruppen Midt-byen, Signy Overby - Grønn Hverdag Midt-Norge, Adrian Nøttestad - Politisk Rådgiver bystyregruppen til AP og sentralstyremedlem i AUF og Morten Ellefsen - bystyremedlem for FRP. De hadde også stand i gågaten. Se fint oppslag i Verdalingen.no 29.11: "Oppfordrer til kjøpefri dag" og flott leserinnlegg i Adresseavisen 28.11 av styremedlem Solveig Fossum: "Kjøpefri dag kontra kjøpepress og julestress", og fin kronikk i Adresseavisen 26.11 av Otto M. Martens: pdf "Teknologi-optimister i en drømmeverden".

trondheim.jpg
FIVH-Trondheim var på plass i gågata på Kjøpefri dag.


FIVH-Kristiansand:

Markerte Kjøpefri dag i Markens utenfor det nye kjøpesenteret. Lokallaget sendte på forhånd brev til senteret med oppfordring om å stenge kassene denne dagen. Se det fine leserbrevet i Fædrelandsvennen, 26.11.08: "Kjøpefri dag lørdag 29. november" av Eyvind Danielsen. Se også flott oppslag i fvn.no 27.11.08: "FIVH ber kjøpesenteret Sandens stenge kassene," fvn.no: 28.1108: "Vil danne en vegg utenfor Sandens" og oppslag på NRK Sørlandet 28.11.08: "Krig om kundene." og 29. 11: "Stoppet ikke handelen". Flott oppslag i fvn.no: 29.11: "Gikk rett forbi den levende veggen".  Fædrelandsvennen 1. desember: Blåste i kjøpefri dag. Lokallaget fikk drahjelp av en gjeng idealistisk ungdom Fædelandsvennen 29.11: "Fylte byen med kjøpefritt budskap".

   
FIVH-Bergen:
Lokallaget markerte kjøpefri dag på Torgallmenningen. Se fint oppslag i Bergensavisen 29.11.08: "Nisse i streik". Se også fint leserinnlegg: Føler ikke ansvar for klimaendringene Av Kjerstin Gjengedal 01-Okt.-08: Folk flest ser på klimaendringer som en alvorlig trussel mot samfunnet generelt, men tror ikke de vil få konsekvenser for dem selv. Les også fint intervju med Hanna Kristensen Husabø i Studvest: "Dagsbudsjett på 0,-" 


FIVH Volda og Ørsta: hadde stand lørdag 6. desember med fokus på etisk forbruk og alternative julegaver. Se det fine leserbrevet: "Alternative julegåver" som stod i begge lokalavisene i Volda og Ørsta torsdag 4. desember

FIVH Volde og Ørsta
  Marit Steinnes og Iren Åmbø fra aksjonen i Volda og Ørsta.


FIVH-Tønsberg:
Julehandelen: Leder Gard Almen ga kommentar til tb.no. 17.10.08.
Lokallaget markerer kjøpefri dag: 6. desember i Tønsbergs gågate. Se: "Et apropos til finanskrisen" i Tønsbergs Blad 25.1108. og "Verdens kjøpefrie dag" og "Frykter ikke tomme butikker" i TB. 29.11.

tonsberg.jpg
Fra Kjøpefri dag i Tønsberg

 

Les Aftenposten 2.12.: "Vekst som mantra" Finnmark Dagblad 2.12: "Ungdom og overforbruk", Agderposten 29.11: "Tror ingen vil bry seg". Lederen i Adresseavia 29.11. Avisa Nordland 29.11: "Handler litt mindre", Enebakk Avis 29.11: "Klarer du en lørdag uten shopping?" P4 28.11: "Får 20 kg. leker" Stavanger Aftenblad 3.12.: "Husker du hva du fikk til jul i fjor?"KJØPEFRI DAG 2007

Kjøpefri dag ble markert i Bergen, Moss, Kristiansund, Trondheim, og Oslo. I hovedstaden var det markering på Egertorget hvor blikkfanget var en sovende mammon og en kredittkortmakulerer for shoppingtrette forbipasserende. Folk kunne delta på en  quiz med vafler i premie og det var kunstneriske innslag i gatebildet. Organisasjonene bak årets Kjøpefri dag var: Framtiden i våre hender, AUF, Grønn Hverdag, PRESS, Changemaker, Miljøagentene, KrFU, Senterungdommen, Spire og Grønn Ungdom.


kristiansund-lite.jpg
Lokallaget i Kristiansund arrangerer Kjøpefri dag

KJØPEFRI DAG 2006  Dette var enda et år hvor det ble satt nytt rekord i nasjonalsporten shopping. Fortsetter veksten, vil forbruket i 2100 være 16 ganger større enn i dag. Nordmenn er ikke blitt lykkeligere de siste tretti årene til tross for forbruksøkningen. Rekordmange av våre lokalt aktive markerte Kjøpefri dag i jubileumsåret. Dagen ble markert i: Bergen, Moss, Molde, Kristiansund N, Stavanger, Trondheim, Volda, Tromsø, Hof, Bodø og Oslo.

 

KJØPEFRI DAG 2005
Årets markering ble en suksess. I Oslo ble kjøpefri dag markert ved at "shoppingpolitiet" vinket inn folk med mange handleposer og ba dem blåse shopohol-testen. Hvis testen slo ut og ble rød, måtte hun/han straks møte i Oslo Anti-tingrett. Der fikk vedkommende en grønn straff av dommer, Johs Rieber Fleischer von Shop. Folk blåste villige i shopohol-testen og tok det med godt humør når de etterpå fikk en dom av dommer von Shop. I tillegg ble det delt ut grønne gaverkort med ideer til ikke-materielle gaver. Det ble vist en fotoutstilling over hva slags fine ting vi kaster og det ble servert Max Havelaar-kaffe og småkaker. 14 organisasjoner stilte seg bak. Ved siden av Framtiden i våre hender var det Adbusters, Senterungdommen, AUF, Unge Venstre, KrFU, Nettverk av engasjerte buddhister, Kuturhuset Hausmania, Changemaker, Oslo Kristne Studentforbund, Blekkulfs miljødetektiver, Grønn ungdom og Grønn hverdag.


KJØPEFRI DAG 2004
I Oslo tilbød "Dr. Shop med" på "Pleiestasjon for shopoholikere" stressede og kjøpegale sentrumsbesøkende en effektiv kur; "Shopadon", "Shoposil", tyggisen "Kjøp-med-vett" - og preventivmiddel for å hindre spredning av kjøpssykdommer. Ambulerende aktivister ikledd nissedrakt mediterte i og utenfor kjøpesenter, andre nisser utøvet Tai chi, en gjeng sang og spilte, mens noen agerte "blinde shoppere". Se bilder fra markeringen.

 
KJØPEFRI DAG 2003:
I hovedstaden fant blant annet disse aktivitetene sted: På våre stands kunne publikum bekjenne sine shopping-synder til vår pastor og få tips til alternative julegaver. Mediterende julenisser dukket opp på ulike kjøpesentra, og et opptog med "blinde shoppere" gikk fra Dasslokket til Stortorvet via Karl Johans gate. Det ble også delt ut løpesedler og grønne gavekort.

KJØPEFRI DAG 2002:
Det ble satt opp en "pleiestasjon for shopoholikere", med ”Dr. Shop med.” som kurerte shoppinggale forbipasserende med ”Shopadon” og samtaleterapi. Dansere illustrerte vanskene med å forflytte seg i byens gater med altfor mange pakker. Det ble også delt ut grønt gavekort og tips om miljøvennlige julegaver. 

KJØPEFRI DAG 2001:
I 2001 var det FIVH og Changemaker som sto i spissen for arrangementet - men denne gang i samarbeid med en interessant ny aktør: Adbusters nettverk i Norge! Adbusters synliggjør de multinasjonale selskapenes reklameindoktrinering og forbrukspress gjennom antireklame og fungerte som leverandør av layout på plakater og løpesedler. Dessuten gjennomførte de et lys-show rundt om på store bygninger i Oslo kvelden i forveien. Selve markeringen ble som vanlig holdt på Egertorget i hovedstaden: Suksessen fra året før - "Julehopping-trampoline" for unge og lekne voksne - ble gjentatt. Max Havelaar kaffe og hjemmebakte pepperkaker bidro til en hyggelig samtale med forbipasserende og gateteater var et underholdende og tankevekkende blikkfang.

KJØPEFRI DAG 2000: 
Dagen ble feiret med flammeslukere, jonglører, gateteater, "Kjøpefri sone" med sofa for trøtte ben og massasje av slitne skuldre, korsang, "Julehopping-trampoline" for barn, tips om bærekraftige julegaver, informasjonsstand, diskusjon med forbipasserende, utdeling av pepperkaker og Max Havelaar kaffe, etc.

KJØPEFRI DAG 1998: 
I Oslo hadde vi en stor stand på Egertorvet hele lørdag formiddag. I den "Kjøpefrie sonen" kunne man stresse ned med en kopp kaffe (Max Havelaar), pepperkaker, sitte i sofaen og spille brettspill eller få varmen ved å spille badminton. Det ble også "solgt" frisk luft, lykke på boks og en rekke andre artikler det ikke var mulig å si nei til. 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!