Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flere grønne skatter nå!

-Hvis folk skal ta klimaproblemene alvorlig og ta klimavennlige valg, må grønne skatter få større plass i statsbudsjettet, sa Framtiden i våre hender i sitt innspill til Stortingets finanskomité.
-Hvis folk skal ta klimaproblemene alvorlig og ta klimavennlige valg, må grønne skatter få større plass i statsbudsjettet, sa Framtiden i våre hender i sitt innspill til Stortingets finanskomité.

Avgiftsskjerpelse for flere biler
Framtiden i våre hender mener regjeringen går i riktig retning når det gjelder å skape et mer miljøvennlig bilavgiftssystsem. Men for biler som slipper ut mellom 135 og 250 gram CO2 per km (de aller fleste bilene som selges) foreslår regjeringen praktisk talt ingen avgiftsendring.

Vi mener at langt flere biler bør få en avgiftsskjerpelse enn det regjeringen legger opp til. Det er særlig vanskelig å forstå at det ikke blir noen avgiftsskjerpelse for biler som slipper ut mer enn 180 gram. Selv solide SUVer med 4-hjulsdrift leveres i dag med CO2-utslipp på 170 gram og nedover. Kategorien fra over 180 gram bør derfor få en merkbar avgiftsøkning.

fivhs_bilavgiftssystem.jpg
I figuren ser man at oransje og svart linje følger hverandre fra 135 til 250 gram. Det viser at det for de aller fleste bilene ikke er noen forskjell på dagens avgiftssystem og det nye som regjeringen foreslår. Framtiden i våre hender foreslår (se grønn linje) en avgiftsskjerpelse for langt flere biler. Det er nødvendig for å klare det norske målet om et snittutslipp på 120 g/km innen 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I tillegg mener vi at

  • diesel- og bensinavgiftene må videre opp, og forbrukerne må få et signal om at dette er varige endringer fordi klimaproblemet er så alvorlig.
  • el-avgiften må opp på svensk nivå. Mye av årsaken til høyt norsk strømforbruk er lave priser og høy kjøpekraft. Den svenske el-avgiften er over dobbelt så høy som den norske, mens den danske er det firedobbelte. Hvis forbrukeren kan forberede seg på varig høye strømpriser, vil miljøvennlige alternativer fort bli mye mer interessant.  
  • flytrafikken må begrenses gjennom økte avgifter innenriks og utenriks. Taxfreeordningen bør også avvikles, slik det er gjort i EU.
pdf  Les hele vårt innspill til Finanskomiteen om grønne skatter her. 151.70 Kb