Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Avviser befatning med korrupsjon

Det norske oljeselskapet Discover Petroleum avviser å ha tatt del i korrupsjon i forbindelse med tildelingen av oljeblokker i Peru. Selskapet føler seg lurt av sine representanter i Peru.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske oljeselskapet Discover Petroleum avviser å ha tatt del i korrupsjon i forbindelse med tildelingen av oljeblokker i Peru. Selskapet føler seg lurt av sine representanter i Peru.

Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: Discover anmelder sine representanter i Peru

Les også: Sparket ut av Amazonas etter korrupsjonsanklager

Norwatch skrev går om avsløringer i peruanske medier om at ledende direktører i Perus oljedirektorat skal ha mottatt penger for å tildele oljeblokker til norske Discover Petroleum International.

Skandalen begynte da nyhetsprogrammet Cuarto Poder på søndag spilte av telefonsamtaler som hadde funnet sted mellom de to som nå er beskyldt for korrupsjon.

Pengene skal ha blitt gitt fra en av selskapets representanter i forbindelse med at Discover fikk 4 oljeblokker offshore, og én blokk i uberørt peruansk regnskog i september.

I går kveld sendte Discover ut en pressemelding der de tar avstand fra at selskapet som sådan har vært involvert i korrupsjon. Ifølge selskapets direktør har Discover til og med avslått en forespørsel om å inkludere såkalt successfee, altså en slags bonus for vellykket utfall ved forhandlingene:

– Vi har aldri kjent til eller stått bak noen form for slike utbetalinger som det her snakkes om, og avviser disse påstandene på det sterkeste. Vi har endog to ganger blitt bedt om at det skal inkluderes successfee i avtalene med disse personene i Peru. Dette er blitt kategorisk avvist av oss. Anbudsprosessen har i tillegg vært helt åpen og transparent, og ville ikke ha kunnet blitt påvirket av bestikkelser, skriver Jostein Kjerstad, administrerende direktør og styreleder i Discover Petroleum International i pressemeldingen.

Ført bak lyset
Det norske selskapet føler seg lurt av sine representanter i Peru:

– Det at disse personene åpenbart har vært i søkelyset for korrupsjon allerede før vi i det hele tatt var inne i bildet i Peru, indikerer at det her er vi som har blitt ført bak lyset, skriver Kjerstad

I prosessen med å bli kvalifisert for å delta i anbudsrunden, skal selskapet ha blitt oppfordret til å etablere en relasjon til et lokalt advokatfirma som kunne være stedlig representant og juridisk representant overfor peruanske myndigheter.

"Dette advokatfirmaet har hentet inn underleveranser fra andre advokatfirma. En av disse advokatene er Quimper, som nå er anklaget for bestikkelser. Quimper ble til oss opplyst å være Perus beste skatteadvokat, og skulle bistå med skatterådgivning til vår stedlige representant. Quimper er styremedlem i Peru Petro, og driver egen advokatvirksomhet i Peru", står det i meldingen.

Discover beskriver også nærmere avtalen de hadde med den andre personen anklaget for korrupsjon:

-I mai etablerte DPI gjennom sin mexicanske forbindelse også en konsulentavtale med Romulo Leon for at han skulle bistå med tilrettelegging av prekvalifisering og nødvendige møteprosesser mot myndighetene. Leon er tidligere Minister og parlamentsmedlem i Peru. Leon er den andre av personene som nå mistenkes for korrupsjon, heter det i pressemeldingen.

Selskapet gjør i pressemeldingen også rede for ulike utgifter de har hatt i forbindelse med engasjementet i Peru så langt.

– Vi har i dag vært i kontakt med Økokrim for å få råd på hvordan vi skal håndtere denne saken. Vi vil også nå ta kontakt med Transparency International eller annen uavhengig ekspertise for å få disse til å gå gjennom alle våre transaksjoner og aktiviteter i Peru, skriver Kjerstad i pressemeldingen.

Videreutvikling
Saken fortsetter å rulle i samtlige nasjonale peruanske medier. TV-nyhetene America Noticias i går kveld viser politiets antikorrupsjons-avdeling som banker på hjemmet til oljedirektorat-toppene for å pågripe dem som følge av skandalen. Se innslaget her.

Også innslaget i Cuarto Poder - som startet hele skandalen- er lagt ut på Youtube. Se innslaget under, inndelt i 5 deler.

Del 1: Intervju i Cuarto Poder og telefonsamtale 1. februar

Del 2: Telefonsamtale 13. mai 2008

Del 3: Telefonsamtale 11. juni 2008

Del 4: Telefonsamtale 11. september 2008

Del 5: Påfølgende debatt.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!