Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sparket ut av Amazonas

Discover Petroleum ble i går kastet ut av Peru etter beskyldninger om korrupsjon. En toppsjef for oljedirektoratet i Peru fikk i går sparken, og ledelsen i Discover sitter nå i krisemøte i Stavanger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Discover Petroleum ble i går kastet ut av Peru etter beskyldninger om korrupsjon. En toppsjef for oljedirektoratet i Peru fikk i går sparken, og ledelsen i Discover sitter nå i krisemøte i Stavanger.

Av Erik Hagen
Norwatch

Alle store peruanske nettaviser har den siste timen skrevet om den norske saken som eksploderte i Peru i går.

Det hele startet med en avsløring på TV-programmet ”Cuarta poder” på TV-stasjonen América TV. Der kom det fram at representanter fra det norske selskapet Discover Petroleum International skal ha betalt penger under bordet til en av direktørene i Perus oljedirektorat, PeruPetro, og styreleder i statsoljeselskapet. Blant annet inneholdt TV-programmet fire skjulte lydopptak som skal bevise forholdet.

Fra da av har det gått i ett.

President Alan García, sammen med statsminister og energiminister, innkalte i går til en pressekonferanse på regjeringsplasset der de erklærte i går at en av direktørene av Perus oljedirektorat, PeruPetro, Alberto Quimper Herrera måtte sparkes.

I tillegg aksepterte regjeringen avskjeden til styrelederen av statsoljeselskapet, César Gutierrez, som sa opp som følge av avsløringene.

Pengene skal ifølge programmet ha blitt gitt i forbindelse med at det lille norske oljeselskapet fikk 5 offshorekontrakter, og én kontrakt i uberørt peruansk regnskog i september. Norwatch skrev om den miljømessige kontroversielle saken i forrige uke.

Konferansen i går ble avsluttet med at statsministeren satte punktum for det norske engasjementet i Peru. Han sa at han forutsatte at oljemyndighetene i landet ”avbryter underskrivingen av enhver kontrakt med det norske selskapet”. Hittil har selskapet fått et tilbud om mange blokker, noe de har takket ja til. Det eneste som gjensto var den definitive underskriften mellom partene. Han kom også med en anmodning til riksrevisoren i landet om å ta nødvendige tiltak.

-Vi ser det som svært alvorlig at en offentlig funksjonær (PeruPetro-direktør Alberto Quimper, red.amn.) svikter statens og landets tillit, og driver samrøre med lobbyister som strør om seg med penger, sa Perus president.

Presidenten kalte de involverte personene for ”rotter” og ba om at de skulle pågripes for antatt korrupsjon.  Se video av konferansen på TV Peru her .

-Det handler om lydopptak som beviser hvordan de tok imot honorarer på 100.000 eller 200.000 dollar for å dele ut blokkene, som lovlig sett skulle ha blitt delt ut gjennom et anbud, sier tidligere innenriksminister Rospigliosi.

Oljedirektorat-direktør Quimper  og Discovers representant (ex-parlamentarikeren Rómulo León Alegría) også skal ha tjent gode penger på handelen.

Til tross for at Discover Petroleum inngikk oljeavtalene med peruanske myndigheter i samarbeid med Perus statsoljeselskap PetroPerú, er det bare det norske selskapet og statsfunksjonærene i direktoratet som har fått pepper i pressen.

-Alvorlig
– Vi ser på dette som veldig alvorlig, sier styreleder i Discover Petroleum, Jan Wennesland til Norwatch.

Da Norwatch ringte ham i dag, var han på vei til Stavanger for å diskutere hva de nå skulle gjøre med saken.

– Vi har bare fått en kort melding fra Peru foreløpig. Dette er en sak vi nå må drøfte nøye, sier Wennesland.

Urfolk på blokken
I forbindelse med omtale av saken i forrige uke, snakket Norwatch med styreleder Wennesland om hvorvidt det var lokalsamfunn av indianere på oljeblokken. Det var han ikke kjent med.

Norwatch har i dag fått bekreftet fra den peruanske menneskerettsadvokaten Lily la Torre at det faktisk bor indianere på blokken som nordmennene fikk tildelt, men som de nå altså har mistet rettighetene til.

La Torre har arbeidet med rettighetsspørsmål for urfolk i Madre de Dios-regionen fra 1996 til 2004. Hun trekker fram blant annet indianersamfunnene Tres Islas y Puerto Arturo.

Publisert kl. 10.45. Oppdatert 8. oktober - Norwatch presiserer: Det var ikke selveste toppsjefen, men en av de øverste lederne i oljedirektoratet som fikk sparken som følge av avsløringene. Gutierrez som omtales i artikkelen er ikke toppleder i oljedirektoratet, men i Perus statlige oljeselskap.

Les også:  Norsk oljeselskap til uberørt regnskogsområde

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!