Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk oljeselskap til uberørt regnskogsområde

Det lille norske oljeselskapet Discover Petroleum har takket ja til å lete etter olje midt i et uberørt regnskogsområde i Peru. – En absolutt ”no go zone”, sier kritiker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det lille norske oljeselskapet Discover Petroleum har takket ja til å lete etter olje midt i et uberørt regnskogsområde i Peru. – En absolutt ”no go zone”, sier kritiker.

discover_petroleum_peru_520_220.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Erik Hagen
Norwatch

Siste nytt: Sparket ut av Amazonas etter korrupsjonsanklager

Norwatch kan avsløre at det lille norske oljeselskapet Discover Petroleum International AS har fått tildelt en oljeblokk midt i et unikt regnskogsområde i Peru. Flyr du over området med satellittfoto-programmet Google Earth, ser du gigantiske arealer med uberørt regnskog, og elver som meandrer under skydottene. Fotografiet ovenfor er tatt inne på Discovers område.

Snart kan norsk oljeindustri komme til å innta skogområdene.

Den norske oljeblokken i regnskogen ligger klemt i mellom to nasjonalparker: Manu og Bahuaja-Sonene i sør-østre Peru, i nærheten av grensen til Brasil og Bolivia.

Etter det Norwatch har klart å finne ut, ligger den nærmeste eksisterende rørledningen rundt 15-20 mil unna, i nord-vest. Skal nordmennene få ut hydrokarbonene til oljerørledningen, må de transportere den rett igjennom Manu nasjonalpark. Det betyr å hogge vei gjennom enda mer uberørt regnskog og som attpåtil er vernet som nasjonalpark. Det er uklart foreløpig om selskapet skal ta ut olje eller gass, men det spekuleres i peruansk presse at området har et stort gass-potensiale.

Tilbudet til nordmennene ble gitt til selskapet ved en seremoni i Perus hovedstad Lima, om formiddagen 10. september i år, en liten uke før statsminister Jens Stoltenberg høstet internasjonal ros for å redde regnskogen i Brasil. Samtidig fikk det samme selskapet en håndfull lisenser offshore Peru.

Regnskogsområdet er 6846 kvadratkilometer stort og ligger i en region med navnet Madre de Dios, Guds Mor. Oljemyndighetene har gitt området navnet ”Blokk 157”.

Selskapet bekrefter overfor Norwatch at de har takket ja til tilbudet. Likevel er de foreløpig noe usikre på flere av miljøsidene ved prosjektet.

– Å ha en kontrovers gående i Peru er meningsløst for oss. Jeg vil understreke at hvis det er noen miljømessige problemstillinger knyttet til dette, da må vi revurdere engasjementet, sier styreleder i Discover Petroleum, Jan M. Wennesland til Norwatch.

I uberørt område
Når Norwatch konfronterer den ledende kampanjeorganisasjonen Amazon Watch i California med opplysningene om den nye tildelingen, har de ennå ikke hørt om blokken.

– Det dukker opp nye blokker hele tiden, sukker leder Atossa Soltani.

Hun forklarer at mer enn 70 prosent av det peruanske Amazonas-området er blitt leaset ut til oljeselskaper bare de siste to årene. Når hun blir gjort oppmerksom på hvor det norske selskapet har fått lisens, reagerer hun kraftig.

– Dette området inneholder et av de mest uberørte regnskogsområder i Amazonas, sier Soltani til Norwatch.

Se oversikt over Perus oljeblokker her. Norwatch fant opplysningene om den norske lisensen ute på hjemmesidene til Perupetro, det peruanske oljedirektoratet.

Lisensen ble gitt til Discover Petroleum International AS, i partnerskap med det statlige peruanske oljeselskapet Petroperú S.A.

Kuttet hjørnet
Ifølge hjemmesidene til den lokale peruanske miljøorganisasjonen FENAMAD ble den vestlige stumpen av blokken kuttet vekk tidligere i år, fordi den var bebodd av indianerstammer som ikke ønsker kontakt med omverdenen.

– Hadde de ikke gjort dette, ville oljeletingen rett og slett vært ulovlig i henhold til peruansk lov. Det de gjorde har da altså vært et minimum. Men det gjør det ikke særlig mer greit å bore i blokken. For området inneholder likevel unik regnskog. Dette er en absolutt ”no go zone”, særlig for selskaper som hevder å ha en miljøpolicy, sier Soltani til Norwatch.

Peru har den nest største delen av Amazonas, kun slått av Brasil.

Kontrovers er uaktuelt
– Foreløpig har vi ikke investert en krone i onshore-blokken. Det er Perus offshoreblokker som har vært vårt hovedanliggende, sier styreleder i Discover Petroleum, Jan M. Wennesland til Norwatch. 

Wennesland har lang erfaring innen oljebransjen, som tidligere styreleder i Aker Maritime, og med tidligere direktørstillinger i Saga og Statoil.

Ifølge Wennesland er det bare få dager siden selskapet fikk tilsendt de formelle dokumentene fra Peru, og de har ikke hatt tid til å gå grundig igjennom dem ennå.

– Er det egentlig mulig å lete og utvinne olje i en regnskog uten at det ødelegger miljøet?


– Det kan jeg nesten ikke svare på. Det er Peru som har delt ut lisensene. Tildelingsbrevet består av en lang rekke kapitler som går på akkurat dette. Om det er mulig å innfri alle miljøkravene, tør jeg ikke si noe om ennå, sier Wennesland.

Styrelederen er også litt usikker på om det bor folk på blokken de har fått tildelt, men disse tingene vil selskapet undersøke grundigere den nærmeste tiden.

– Å ha en kontrovers gående i Peru er meningsløst for oss. Jeg vil understreke at hvis det er noen miljømessige problemstillinger knyttet til dette, da må vi revurdere engasjementet, sier Wennesland til Norwatch.

Også offshore
Discover Petroleum er et tre år gammelt norsk oljeselskap, med 26 ansatte, som på kort tid har fått flere blokker i Norskehavet og Barentshavet. Så sent som 21.april i år, grunnla de et eget selskap som skulle satse interasjonalt.

Noen dager etter at tilbudene ble gitt, ble det debatt rundt det norske selskapet i peruansk presse.

To økonomer stilte spørsmål ved hvorfor oljedirektoratet hadde plukket ut nettopp Discover som samarbeidspartner for utvikling av fem blokker offshore. Det var et lite selskap, med få nåværende lisenser, og uten erfaring fra denne delen av verden, hevdet økonomene Patricia Teullet og Cecilia Blume ifølge nyhetstjenesten Peru21. Særlig ble det trukket i tvil om det norske selskapet hadde de finansielle musklene til å løfte prosjektet, uten å dytte risikoen over på statsselskapet.

Presidenten av oljedirektoratet, Daniel Saba, måtte så ut og brannslukke. Han understreket at Discover hadde oppfylt kravene til å kvalifisere seg, og at nordmennene skulle bære kostnadene. Dersom de ikke klarte det, ville kontrakten bare bli avsluttet, sa han til Diaro la Primera. Discover hadde dokumentert overfor myndighetene at de hadde svært solide tall, ifølge Saba.

Selskapet sier til Norwatch at det gjennom en dialog med myndighetene i Mexico, at de fikk kontakter i Petroperu. Det peruanske selskapet inviterte Discover til å sende inn en felles søknad i offshoreblokker. I tillegg samarbeidet de om blokk 157.

– Når det gjelder onshore-blokken har den kommet som en slags tillegg til det vi egentlig var interessert i, nemlig offshore-blokkene, sier Wennesland.

Grunnen til at de kom inn på blokkene i Peru, var at selskapet besitter det styrelederen kaller ”generasjon 2 innen elektromagnetiske målinger”. Produktet deres, PetroMarker, skal ha vekket stor internasjonal oppmerksomhet.


Trekk en strek mellom de seks merkene på kartet. Innenfor sekskanten ligger "Blokk 157".discover_petroleum_peru2_520.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er koordinatene for leteblokken:

discover_petr_peru_coordinates520.jpg

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!