Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fokus Bank hiver ut uetiske selskaper

Norwatch avdekket i fjor sommer at Fokus Bank hadde investert i 10 av 19 verstinger som var kastet ut av Oljefondet. Nå har banken endelig begynt oppryddingen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norwatch avdekket i fjor sommer at Fokus Bank hadde investert i 10 av 19 verstinger som var kastet ut av Oljefondet. Nå har banken endelig begynt oppryddingen.
Av Erik Hagen
Norwatch

fokus_bank_bygning_300.jpgI juli i fjor skrev Norwatch om Fokus Banks mangel på etisk kapitalforvaltning.
Da avdekket Norwatch at Fokus Bank plasserte kundenes penger i 10 av 19 selskaper som Oljefondet den gang hadde kastet ut at etiske grunner. Blant investeringene var både klasevåpen-, atomvåpen- og landmineprodusenter.

Fokus Bank er egentlig en dansk bank, og går i Danmark under navnet Danske Bank. Den danske ledelsen forklarte i fjor at de ikke hadde etiske retningslinjer for sine plasseringer.

Ved at debatten om etisk fondsforvaltning var kommet mye lenger i Norge enn i Danmark, hadde dermed dansk-eide Fokus Bank havnet i en vanskelig knipe. For i Norge har de største private bankene lenge blitt sterkt kritiskert for sin manglende investeringsetikk. Etterhvert har flere av bankene begynt å følge Oljefondets avgjørelser.

I løpet av det siste året har imidlertid debatten om samfunnsansvarlige investeringer rast også i dansk presse. Og nå har altså Danmarks største bank tatt affære.

Danske Bank har bekjentgjort at de har kastet ut 13 selskaper fra sine porteføljer. Se oversikten over de svartelistede selskapene her.

8 av dem er allerede ute av Oljefondet på grunn av produksjon av klasevåpen og landminer. I tillegg er det verdt å merke seg at Danske Bank på enkelte områder går lenger enn Oljefondet, og har blant annet kastet ut Nissan, på grunn av selskapets delaktighet i å transportere militært utstyr til Sudan og Burma.

Danske Bank har i tillegg satt en rekke selskaper ”på observasjon”. Overfor disse selskapene, vil banken nå utøve aktivt eierskap.

- Vi har besluttet å introdusere policy for samfunnsansvarlige investeringer for å sikre at kundene kan være trygge på å plassere investeringene sine hos oss, sier viseaministrerende direktør i Danske Capital, Niels-Ulrik Mousten i en melding som ble lagt ut på Danske Banks hjemmesider i går.


Les også:
02.07.2007 Fokus Bank plasserer kundenes penger i atomvåpen
05.07.2007 Finansdepartementet bestrider dansk etikk-vurdering
05.07.2007 Norwatch skaper debatt i Danmark
08.02.2008 Fokus Bank kaster ut klasevåpen
08.02.2008 Fokus Bank fortsatt i versting-aksjer
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -