Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet i kinesisk melkeskandale

Oljefondet har 94 millioner kroner investert i det kinesiske meieriselskapet China Mengniu Dairy Company, som har sendt tørrmelk ut på markedet med det giftige stoffet melamin.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet har 94 millioner kroner investert i det kinesiske meieriselskapet China Mengniu Dairy Company, som har sendt tørrmelk ut på markedet med det giftige stoffet melamin.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

melkeskandalen_330.jpgMelkeprodukter fra 22 kinesiske selskap er blitt trukket tilbake, og blant disse finnes også produkter laget av Kinas største melkeprodusent, meieriselskapet China Mengniu Dairy Company. Den kinesiske giganten ble dannet i 1999 og notert på Hong Kong børsen i 2004. Statens Pensjonsfond - Utland (Oljefondet) er blant selskapets aksjonærer, og har 93.944.000 millioner kroner investert i selskapet.

Det kinesiske helsedepartemetet skal ha bekreftet at 13.000 barn er innlagt på sykehus og at 40.000 har fått behandling. Fire barn er døde. Mistanken er at melamin er blitt tilsatt råmelken eller melkepulveret for å få proteininnholdet til å virke høyere. "Kvaliteten" på produktet ville fremstå som bedre og en eventuell utvanning av råmelken skjules.

Ifølge Reuters er China Mengniu Dairy nummer syv på listen over de verste selskapene i melkeskandalen hva gjelder melamin i produktene. 3 av prøvene fra selskapet var positive. På toppen av svartelisten ligger det delvis statseide selskapet Sanlu hvor meierigianten, Fonterra, fra New Zealand, eier 43 prosent.

China Mengniu Dairy er også partner til danske Arla Foods som dermed er direkte trukket inn i den kinesiske melkeskandalen. Jointventure selskapet Mengniu Arla ble etablert for tre år siden mellom China Mengniu Dairy (51 prosent)og Arla (49 prosent). Selskapet skulle produsere melkepulver i forbrukerpakninger til det kinesiske markedet.

Arla Foods sier i en pressemelding at China Mengniu Dairy går nå igjennom alle sine datterselskaper og at produksjonen ved melkepulverfabrikken til Mengniu Arla er midlertidig innstilt.

Den danske næringsmiddelselskapet skriver at myndighetene foreløpig har konkludert at det giftige kjemiske stoffet er blitt tilsatt ved melkeinnsamlingssentralene, det vil si ikke i meieriene som produserer tørrmelken og andre melkeprodukter.

Men det er fortsatt mistanke om at melamin også er blitt tilsatt melkepulveret.

- For å sikre de kinesiske melkebøndenes levebrød vil Mengniu Dairy fortsette å motta og betale for melken som selskapets leverandører leverer, forutsatt at melken ikke inneholder melamin, skriver Arla Foods.

Det danske selskapet sier imidlertid ikke hvordan melken nå skal testes, eller hvorfor China Mengniu Dairy ikke rutinemessig har grundig sjekket kvaliteten på melken som ble brukt i produksjonen ved datterbedriftene.


Om melamin

- Melamin utvinnes fra kull.
- Kina er verdens største produsent og eksportør av melamin
- Melamin anvendes til overflatebehandling av plast og andre materialer

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!