Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Selger okkupasjonsvin

Israels annektering av Golanhøydene er ikke anerkjent av Norge. Men vårt statlige Vinmonopol selger likevel vin fra det okkuperte området, og flagger den som israelsk-produsert. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Israels annektering av Golanhøydene er ikke anerkjent av Norge. Men vårt statlige Vinmonopol selger likevel vin fra det okkuperte området, og flagger den som israelsk-produsert. 

Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: Mulig norsk støtte til bosetterhandel

Vinmonopolets liste finner du rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon 2004. Vinen med det rare navnet er den eneste israelske vinen på Vinmonopolets lister. Den skal være god til storfe, lam og ost, og være laget i Galilea. I hylla på polet, er den pent merket med et vaiende israelsk flagg.
vin_golan_israel_250.jpg
– Kan du hjelpe meg med å si hvor denne vinen er fra?

Norwatch står i kassen på et polutsalg i Oslo.

– Den er fra Israel, svarer kassedamen hjelpsomt.

Men vinen er altså ikke fra Israel. Den er fra Syria, den delen av Syria som ble okkupert av Israel i 1967.

Bosettere
Golanhøydene er okkupert av Israel. Verken Norge eller andre stater har anerkjent anneksjonen, som er i strid med folkeretten. Israel har latt sine egne statsborgere slå seg ned på okkupert land, bli stedfaste over generasjoner, og starte næringsliv på områder som har tilhørt eiere som er jaget fra sine hjemsteder. På denne måten blir konflikten om Golan stadig mer fastlåst, og stadig vanskeligere å løse.

Store landområder på Golan eies og drives nå av den israelske vinprodusenten Golan Heights Winery. Vinflaskene på Vinmonopolet er tappet nettopp her. Bildet nedenfor, hentet fra Google Earth, viser vinanlegget på Golanhøydene.

Da det for noen år siden kom fram i svensk presse at Sverige importerer slik vin, ble det brudulje. Nå har Norwatch funnet ut at vin fra samme den samme produsenten er å finne hos det norske Vinmonopolet.

– Grossisten har skylden
Kommunikasjonsleder i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, sier de har hatt vinen noen år, og at den er tilgjengelig fra det såkalte bestillingsutvalget – et sortiment av 9000 produkter som ikke er tilgjengelig i butikk, men som polets kunder kan bestille.

Han påpeker at enkelte butikker tar inn produktet i hyllene sine dersom det er lokal interesse for det.

– Vinen er fra Golan. Er det riktig å kalle dette Israel?


– Det er vel ikke noe tvil om at Golan er et område som er okkupert av Israel. Men vi forholder oss til informasjonen som grossisten har levert, sier Bing Lorentzen.

Han sier at vinen er ført opp under ”øvrig rødvin” i bestillingslisten. Der står den listet opp sammen med vin fra andre mindre vin-nasjoner, som Brasil og Sveits. Men også her er vinen merket ”Galilea, Israel”.

– Har Vinmonopolet et ansvar overfor kundene at det merkes riktig?


vinprodusent_golan_israel_250.jpg– Ja, selv om det er grossisten som har merket den israelsk, har vi selv et ansvar for innholdet på listene.

Vinen er kosher, altså tilberedt ifølge en spesiell jødisk framgangsmåte. Hvorvidt det finnes andre kosher-viner som Vinmonopolet kan importere i stedet, tør ikke kommunikasjonslederen svare på.

– Det er mulig det finnes på markedet der ute, men ikke som vi er tilbudt, sier han.

Begrenset import
Produktet kommer fra et tettsted med navn Katzrin, på Golanhøydene. Både vinrankene og produksjonsanlegget ligger på området som ble okkupert i 1967.

De høyereliggende områdene skal ha en lavere gjennomsnittstemperatur enn andre deler av regionen, noe som gjør det lettere å dyrke fram gode druer akkurat her. Vinprodusenten på Golanhøydene har dermed vokst fram til å bli den viktigste eksportøren og produsenten for Israel.

Det er riktignok ikke mange flasker av vinen som finner veien til Norge. På Vinmonopolets hjemmesider kommer det fram at de har til sammen 50 flasker på lager, spredt rundt på seks utsalgssteder fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå bekrefter at import av vin fra Israel generelt er svært begrenset. Fra januar til juli i år, var den totale registrerte importen av vin fra Israel på 19.864 kroner. I 2007 var den på 43.060 kroner, mens den i perioden 2004-2006 har ligget mellom 17.296 og 28.122 kroner årlig.

Svenskene visket ut problemet
vin_golan_israel_520-330.jpg
Vinmonopolet sier til Norwatch at de ikke kan utelukke at de nå vil vurdere samme løsning som i Sverige.

For også det svenske Systembolaget fører vin fra den samme produsenten på Golan. Men i Sverige har man kommet fram til en spesiell form for løsning på deler av feilmerkingen. Opprinnelseslandet er rett og slett fjernet.

I motsetning til samtlige andre viner Systembolaget selger, er Golan-vinene ikke merket med opprinnelsesland i bolagets lister og hyller. Og vindistriktet er klassifisert som ”Övriga ursprung”.

I Systembolaget har man altså fjernet alle referanser til Israel på vinlistenes oppføring av de egentlige ”syriske” vinene. Det har de også gjort på listene på internett.

Se de to svensk-importerte Golan-vinene her: Yarden Mount Hermon Red og Yarden Chardonnay.

I 2006 hadde Systembolaget oppført i sine lister at vinene var fra ”Israel-ockuperat syriskt område”, men etter en storm av protester fra vinens kundegruppe i Sverige, valgte man altså å løse det ved å fjerne hele referansen til produksjonsland.

– De fleste har mer eller mindre stilltiende akseptert denne løsningen. Vi ville gjøre dette for at alle skulle bli fornøyd, sier pressesjef i Systembolaget, Björn Rydberg, til Norwatch.

Informasjonssjefen i Vinmonopolet trekker selv fram dette som en mulig løsning på saken for Norge.

– Dette kan jo være noe vi bør vurdere. Men per dags dato er produktet altså merket som israelsk, sier han.

Om Vinmonopolet velger den ”svenske” løsningen, vil vinen fremdeles være fra Golan.

Importøren til Skandinavia er Amka Vinimport i Danmark, og distributøren er Vectura AS.

Norwatch har i dag skrevet at det er åpninger for at importører kan få tollfrihet på varer fra okkuperte palestinske områder dersom de merkes som israelske. Selv om Gamla-rødvinen er feilmerket som israelsk, er det likevel ikke tolljuks innblandet. Import av vin til Norge er nemlig tollfritt, uansett hvilket land eller område i verden man importerer fra.

Les også:
11.09.2008: Fjernet Israel-okkuperte områder i 1999
11.09.2008: Mulig norsk støtte til bosetterhandel

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!