Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fjernet Israel-okkuperte områder i 1999

okkupasjonsvin_israel_530_330.jpgI det opprinnelige handelssamarbeidet med Israel fra 1993, tillot norske tollmyndigheter at varer fra israelsk-okkuperte områder også kunne gis tollpreferanse. Denne ordningen er avskaffet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
okkupasjonsvin_israel_530_330.jpgI det opprinnelige handelssamarbeidet med Israel fra 1993, tillot norske tollmyndigheter at varer fra israelsk-okkuperte områder også kunne gis tollpreferanse. Denne ordningen er avskaffet.Av Erik Hagen
Norwatch

Da Norge og de øvrige EFTA-statene i 1993 signerte frihandelsavtalen med Israel, åpnet EFTA-landene samtidig for at også tollpreferanser kunne gis til varer fra israelsk-okkuperte områder.

Dette ble gjort for at palestinere på okkupert land lettere skulle få selge sine produkter på EFTA-markedet. Ordningen ble fastsatt gjennom en forskrift fra Toll- og avgiftsdirektoratet den 30. desember 1993, og fikk nummeret 1360.

Men forskriften fungerte ikke slik den var ment. Palestinerne var i stor grad forhindret fra å nå markedene, og i stedet ble muligheten benyttet av ulovlige bosettere.

I forbindelse med at Norge og EFTA inngikk en egen frihandelsavtale med PLO om de selvstyrte palestinske områdene i 1999, vedtok Norge samtidig en slutt på ordningen om tollpreferanser fra okkuperte Palestina gjennom Israel-samarbeidet.

Vinduet for de okkuperte områdene ble altså formelt sett lukket for godt i 1999.

I en håndfull oppslag i norsk presse i 2002 kom det fram at det fremdeles var en formell åpning for at varer fra israelsk-okkuperte områder var sikret tollpreferanser gjennom Israel-avtalen, parallelt med den relativt nye PLO-avtalen. Dette er altså ikke riktig.

Dersom Norge gir tollfrihet til israelske produkter fra okkuperte palestinske områder gjennom Israel-avtalen i dag, er i så fall fordi eksportørene har trikset med opprinnelsesstedet.

Les også:
11.09.2008: Vinmonopolet selger vin fra okkuperte landområder
11.09.2008: Mulig norsk støtte til bosetterhandel

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!