Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fjernet Israel-okkuperte områder i 1999

okkupasjonsvin_israel_530_330.jpgI det opprinnelige handelssamarbeidet med Israel fra 1993, tillot norske tollmyndigheter at varer fra israelsk-okkuperte områder også kunne gis tollpreferanse. Denne ordningen er avskaffet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
okkupasjonsvin_israel_530_330.jpgI det opprinnelige handelssamarbeidet med Israel fra 1993, tillot norske tollmyndigheter at varer fra israelsk-okkuperte områder også kunne gis tollpreferanse. Denne ordningen er avskaffet.Av Erik Hagen
Norwatch

Da Norge og de øvrige EFTA-statene i 1993 signerte frihandelsavtalen med Israel, åpnet EFTA-landene samtidig for at også tollpreferanser kunne gis til varer fra israelsk-okkuperte områder.

Dette ble gjort for at palestinere på okkupert land lettere skulle få selge sine produkter på EFTA-markedet. Ordningen ble fastsatt gjennom en forskrift fra Toll- og avgiftsdirektoratet den 30. desember 1993, og fikk nummeret 1360.

Men forskriften fungerte ikke slik den var ment. Palestinerne var i stor grad forhindret fra å nå markedene, og i stedet ble muligheten benyttet av ulovlige bosettere.

I forbindelse med at Norge og EFTA inngikk en egen frihandelsavtale med PLO om de selvstyrte palestinske områdene i 1999, vedtok Norge samtidig en slutt på ordningen om tollpreferanser fra okkuperte Palestina gjennom Israel-samarbeidet.

Vinduet for de okkuperte områdene ble altså formelt sett lukket for godt i 1999.

I en håndfull oppslag i norsk presse i 2002 kom det fram at det fremdeles var en formell åpning for at varer fra israelsk-okkuperte områder var sikret tollpreferanser gjennom Israel-avtalen, parallelt med den relativt nye PLO-avtalen. Dette er altså ikke riktig.

Dersom Norge gir tollfrihet til israelske produkter fra okkuperte palestinske områder gjennom Israel-avtalen i dag, er i så fall fordi eksportørene har trikset med opprinnelsesstedet.

Les også:
11.09.2008: Vinmonopolet selger vin fra okkuperte landområder
11.09.2008: Mulig norsk støtte til bosetterhandel

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!