Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lorentzen sier farvel til Aracruz

Kongens svoger Erling Lorentzen bryter forbindelsen med Aracruz Celulose. For nesten ni milliarder kroner solgte han nylig sin andel i den omstridte cellulosegiganten til Votorantim. Selskapet går dermed nå over på brasilianske hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kongens svoger Erling Lorentzen bryter forbindelsen med Aracruz Celulose. For nesten ni milliarder kroner solgte han nylig sin andel i den omstridte cellulosegiganten til Votorantim. Selskapet går dermed nå over på brasilianske hender.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Hva som ligger bak Lorentzens salg er ennå uvisst. Haakon Lorentzen som i en rekke år har representert Lorentzen-gruppen i Aracruz' styre, sa til NTB at det var en riktig og realistisk beslutning.

– Aracruz er en ledende virksomhet i en rakst voksende industri. Det er behov for konsolidering og større enheter, og derfor var det best for Aracruz at Votorantim overtok våre aksjer, sier Lorentzen.

Erling Lorentzen grunnla Aracruz i 1968. Salget kom knapt et år etter at den langvarige landkonflikten med indianerne var løst. Aracruz hadde tapt på alle punkter og måtte gi 11.000 hektar tilbake til urfolket. Alt skulle dermed ligge til rette for mer ro rundt selskapet.

Men som Norwatch flere ganger har påpekt, har cellulosegiganten mange svin på skogen. Blant annet så krever eukalyptusplantasjer enorme mengder med vann. Områdene rundt plantasjene blir dermed så å si tørrlagte noe som skaper enorme problemer for lokalbefolkningen, enten det dreier seg om urbefolkning eller ikke.

I sommer har TV2 sendt en rekke nyhetsinnslag om disse problemene, og Brennpunkt har også være i Espirito Santo og laget en reportasje om Aracruz.

Stillheten var dermed ikke i ferd med å senke seg over selskapet. Tvert imot. Men når Lorentzen nå bryter alle bånd til Aracruz Celulose, er det stor sannsynlighet for at norske mediers interesse for bedriften vil synke betraktelig.

Lorentzens aksjepost på 28 prosent er blitt solgt til et av Brasils største celluloseselskaper, Votorantim Celulose e Papel, som allerede satt på 28 prosent av aksjene. Andre aksjonærer er Safra Bank (28%), og den brasilianske utviklingsbanken - BNDES (12.5%). De resterende 3,5 prosentene er fordelt på en rekke aksjonærer, blant annet det norske Oljefondet som har investert 47, 7 millioner og eier 0,095 av aksjene.

Salgsavtalen mellom Lorentzen-gruppen og Votorantim ble gjort kjent 6. august 2008.

(Notisen er publisert på Norwatch-sidene i Folkevett, nr.4/2008)

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!