Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

IOC gir blaffen

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) fortsetter å ignorere omfattende og dokumenterte brudd på menneskelige rettigheter i produksjonen av sportsklær og andre varer med OL-logo.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) fortsetter å ignorere omfattende og dokumenterte brudd på menneskelige rettigheter i produksjonen av sportsklær og andre varer med OL-logo.

IOC har gjentatte ganger blitt konfrontert med forhold ved fabrikkene hvor idrettsutøvernes klær og turistenes souvenirer produseres. - IOCs manglende vilje til å gjøre noe med problemene er under enhver kritikk og står i grell kontrast til det olympiske charteret. Der står det at man ønsker å bygge en fredelig og bedre verden gjennom sport og de olympiske idealene, sier Carin Leffler, koordinator for kampanjen Rene klær .
      07-06-11-hongkong-7.jpg
Siden 2003 har Rene klær-nettverket (Clean Clothes Campaign ) i samarbeid med internasjonal fagbevegelse drevet kampanjen Play Fair. Organisasjonene bak Play Fair krever at produksjonen skal skje i henhold til ILOs kjernekonvensjoner. De krever også at inngåelse av lisens-, sponsor og reklameavtaler forutsetter åpenhet om leverandør og produksjonssted - og tiltak som sikrer at internasjonalt anerkjente arbeiderrettigheter følges.

 

IOCs manglende vilje til å gjøre noe med problemene er under enhver kritikk og står i grell kontrast til det olympiske charteret hvor det står at man ønske å bygge en fredelig og bedre verden gjennom sport og de olympiske idealene

Noen av de internasjonale sportsklesselskapene har begynt å arbeide i tråd med kampanjens mål. Arbeidet har gått sakte, men i begynnelsen av juli ble det dannet en arbeidsgruppe med representanter fra selskaper slik som Nike og adidas, fagbevegelse og frivillige organisasjoner. Disse skal sammen arbeide med spørsmål om retten til å organisere seg og hvordan arbeiderne som produserer sportstøy- og sko skal få høyere lønninger.

- Selv om vi ser positivt på at en håndfull selskaper nå viser vilje til samarbeid må dette ikke bli en sovepute. Jokeren i denne leken er IOC og klare krav fra komiteen om hvilke produksjonsforhold som aksepteres er den mest effektive og riktige veien å gå, sier Leffler.

Play Fair-alliansen har gjentatte ganger anmodet IOC om å vise ansvar og å gjennomføre en rekke konkrete tiltak for å motarbeide uverdige arbeidsforhold i OL-relatert produksjon. Så langt har IOC unlatt å handle og har ikke prioritert å følge opp alle de problemer og kritikkverdige forhold som avdekkes i rapportene om produksjonen; sultelønninger, barnearbeid og ekstremt mange og lange arbeidsdager.

For å uttrykke sin misnøye og legge presse på IOC gjennomførte organisasjonene bak Play Fair sist søndag markeringer i rundt 35 land. Hovedmarkeringen fant sted i Hong Kong hvor menneskerettighetsaktivister hadde samlet seg utenfor byens OL-kontor.

For bilder, illustrasjoner, videos, bakgrunnsinformasjon og internasjonale kontakter, se her .

Kontakt: Carin Leffler, Rene klær/Framtiden i våre hender, tlf 99 53 02 45.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!