Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

IOC gir blaffen

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) fortsetter å ignorere omfattende og dokumenterte brudd på menneskelige rettigheter i produksjonen av sportsklær og andre varer med OL-logo.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) fortsetter å ignorere omfattende og dokumenterte brudd på menneskelige rettigheter i produksjonen av sportsklær og andre varer med OL-logo.

IOC har gjentatte ganger blitt konfrontert med forhold ved fabrikkene hvor idrettsutøvernes klær og turistenes souvenirer produseres. - IOCs manglende vilje til å gjøre noe med problemene er under enhver kritikk og står i grell kontrast til det olympiske charteret. Der står det at man ønsker å bygge en fredelig og bedre verden gjennom sport og de olympiske idealene, sier Carin Leffler, koordinator for kampanjen Rene klær .
      07-06-11-hongkong-7.jpg
Siden 2003 har Rene klær-nettverket (Clean Clothes Campaign ) i samarbeid med internasjonal fagbevegelse drevet kampanjen Play Fair. Organisasjonene bak Play Fair krever at produksjonen skal skje i henhold til ILOs kjernekonvensjoner. De krever også at inngåelse av lisens-, sponsor og reklameavtaler forutsetter åpenhet om leverandør og produksjonssted - og tiltak som sikrer at internasjonalt anerkjente arbeiderrettigheter følges.

 

IOCs manglende vilje til å gjøre noe med problemene er under enhver kritikk og står i grell kontrast til det olympiske charteret hvor det står at man ønske å bygge en fredelig og bedre verden gjennom sport og de olympiske idealene

Noen av de internasjonale sportsklesselskapene har begynt å arbeide i tråd med kampanjens mål. Arbeidet har gått sakte, men i begynnelsen av juli ble det dannet en arbeidsgruppe med representanter fra selskaper slik som Nike og adidas, fagbevegelse og frivillige organisasjoner. Disse skal sammen arbeide med spørsmål om retten til å organisere seg og hvordan arbeiderne som produserer sportstøy- og sko skal få høyere lønninger.

- Selv om vi ser positivt på at en håndfull selskaper nå viser vilje til samarbeid må dette ikke bli en sovepute. Jokeren i denne leken er IOC og klare krav fra komiteen om hvilke produksjonsforhold som aksepteres er den mest effektive og riktige veien å gå, sier Leffler.

Play Fair-alliansen har gjentatte ganger anmodet IOC om å vise ansvar og å gjennomføre en rekke konkrete tiltak for å motarbeide uverdige arbeidsforhold i OL-relatert produksjon. Så langt har IOC unlatt å handle og har ikke prioritert å følge opp alle de problemer og kritikkverdige forhold som avdekkes i rapportene om produksjonen; sultelønninger, barnearbeid og ekstremt mange og lange arbeidsdager.

For å uttrykke sin misnøye og legge presse på IOC gjennomførte organisasjonene bak Play Fair sist søndag markeringer i rundt 35 land. Hovedmarkeringen fant sted i Hong Kong hvor menneskerettighetsaktivister hadde samlet seg utenfor byens OL-kontor.

For bilder, illustrasjoner, videos, bakgrunnsinformasjon og internasjonale kontakter, se her .

Kontakt: Carin Leffler, Rene klær/Framtiden i våre hender, tlf 99 53 02 45.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!