Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fagforening krever likebehandling

Lønns-forhandlingene på Hydros jamaicanske aluminaverk trekker ut. Etter 21 møter har partene ennå ikke funnet en løsning. En av selskapets to fagforeninger føler seg forbigått og diskriminert.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lønns-forhandlingene på Hydros jamaicanske aluminaverk trekker ut. Etter 21 møter har partene ennå ikke funnet en løsning. En av selskapets to fagforeninger føler seg forbigått og diskriminert.
Av Erik Hagen
Norwatch

hydro_jamaica_alpart_250.jpgTirsdag grep Jamaicas landbruksminister Pearnel Charles inn i lønnskonflikten mellom fagforeningen National Workers’ Union og Hydros deleide aluminaverk, Alpart.

Da hadde fagforeningen varslet streik. Igjen.

Det har vært flere streiketrusler de siste månedene, og samtalene har vært på nippet til å bryte sammen en rekke ganger. Partene har sittet i 21 møter siden februar, og er ennå ikke kommet til enighet. Stridstemaene er lønn, pensjon og diverse tilleggsordninger.

– Det eneste vi ber om er at vi behandles likt. Vi diskrimineres, sier leder i National Workers’ Union, Vincent Morrison, til Norwatch. Han sier at selskapet allerede har gitt en mye bedre pakke til en annen fagforening, og at hans medlemmer trenger et like stort lønnsløft for å møte landets høye inflasjon.

Hydro i Norge kjenner ikke til det konkrete innholdet i hva som ble gitt den ene foreningen, og hvordan tilbudet eventuelt skiller seg fra det som National Workers’ Union har fått lagt på bordet.

– Det er Alpart som fører forhandlingene, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til Norwatch.

Inflasjon
Det jamaicanske aluminaverket Alpart eies av Hydro sammen med russiske Rusal. Bedriften utvinner råstoffet bauxitt, som gjøres om til alumina. Dette omdannes siden til aluminium. Hydro har hatt eierskap i Alpart siden sent på 1980-tallet. Hydro eier i dag 35 prosent av Alpart.

Lønnsforhandlingene i Alpart har ført til mange presseoppslag i Jamaica siste halvåret. Øystatens Arbeidsminister overtalte på tirsdag fagforeningen til ikke å gå ut i en varslet streik. Men selv om partene fortsetter å treffes, har de ikke kommet stort nærmere en løsning. Da Norwatch ringte fagforeningsleder Morrison i går, var han i forhandlinger på det jamaicanske Arbeidsdepartementet.

Morrison sier de er særlig opprørte over at selskapets mellomledere har fått en langt bedre pakke enn det hans egne medlemmer er blitt tilbudt. Mellomlederne er organisert i en annen fagforening, og har oppnådd bedre pensjonsordninger, transporttillegg, uniformstillegg og opptil 6 måneders sykefravær. Mellomlederne skal ha fått denne pakken etter ”bare” 10 møter med ledelsen i Alpart.

– Mellomlederne har fått 40 prosents lønnsøkning over 3 år, pluss en rekke frynsegoder. Hvorfor får ikke vi det samme, spør Morrison.

– Det er rimelig at vanlige arbeidere som vi organiserer får den samme løsningen som dem. Vi ønsker ikke å forstyrre selskapets aktiviteter, og håper at sunt folkevett vil seire, sier Morrison til Norwatch.

Fagforeningen krever 45 prosent lønnsøkning over en periode på de neste 3 årene. 20 prosent i første år, 15 prosent i andre, og 10 prosent i tredje. Selskapet tilbyr på sin side 33 prosent, fordelt på 14, 11 og 8 prosent de tre årene.

Morrison mener fagforeningens krav er svært ydmykt, og sier at den årlige inflasjonen på Jamaica er på rundt 22 prosent. Deres lønnskrav skal altså være lavere enn inflasjonsraten.

Ifølge det statiske sentralbyrået på Jamaica, var inflasjonsraten fra desember 2007 til mai 2008 på 9,4 prosent.

Løp er lagt
Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro bekrefter at det er kommet til enighet i den ene foreningen. Han vil ikke si noe om hvor lenge det kan gå før en avtale er i boks for den andre.

– Arbeidsministeren og partene har lagt opp til et løp for å bli enige om enkelte punkter som gjenstår, sier Molland til Norwatch.

Den forrige avtalen endte ved nyttår 2008. Siden februar i år har de vært i forhandlinger om en ny avtale.

Norwatch besøkte Alpart-anlegget i 1998
, og dokumenterte en god dialog mellom ledelsen og fagforeningen i selskapet.

– En streik ved Alpart er nærmest en umulighet, sa den daværende fagforeningslederen til Norwatch den gangen.

Sist oppdatert: 4. juli 2008, 09:00
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!