Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Drømmen om et bærekraftig samfunn

I Hurdal har en gruppe familier gått sammen om å realisere drømmen om et bærekraftig samfunn. Hurdalsjøen økologiske landsby ble stiftet i 2001, og i dag planlegges det både nye boligområder og utvidet driftsvirksomhet. 

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I Hurdal har en gruppe familier gått sammen om å realisere drømmen om et bærekraftig samfunn. Hurdalsjøen økologiske landsby ble stiftet i 2001, og i dag planlegges det både nye boligområder og utvidet driftsvirksomhet. 

Halm- og heltrehus
Hvert hus har sitt individuelle preg. Til venstre et halmhus, mens huset til høyre er bygd i heltre. (Foto: Tonje E. Kristiansen)

Da Øyvind Solum og Gry Aksnes kom hjem fra et besøk ved Findhorn i Skottland startet prosjektet som nå har blitt til Hurdalsjøen økologiske landsby. I dag bor det åtte familier på tunet ved den tidligere prestegården Gjøding Gård i Hurdal kommune. Den kjente arkitekten Rolf Jacobsen har bidratt i planleggingen av området, og husene er bygget enten i halm eller heltre, og med hvert sitt særegne preg. -Bærekraftighet er stikkordet som går igjen på alle områder, sier Eirik Gram Francksom er andelshaver på gården.

Halmhus
Livet i et halmhus. (Foto: Ricky Halvorsen)

Tråkke stier
Ideen om å starte en økologiske landsby startet i 1998 med stiftelsen av Kilden Økosamfunn. Inspirasjonen var hentet fra Findhorn i Skottland, som er en av verdens eldste økolandsbyer. Erfaringene fra Skottland er at slike initiativ kan inspirere folk langt utover landsbyens grenser, og denne tanken brakte paret med seg inn i sitt norske prosjekt. - Pionerarbeid kan være tøft, forteller Franck, og reguleringsplaner og praktiske hindringer kan til tider slite på innbyggerne i landsbyen. Da er det fint å holde på visjonen om at arbeidet man gjør tråkker opp stien for mange som kan komme etter.

Kjøpe gård
Første steg mot drømmen om en økolandsby var å finne en passende gård. Flere alternativer ble vurdert, men det var Hurdal kommune som til syvende og sist avgjorde. Etter at paret Solum og Aksnes hadde vært og sett på Gjøding gård var det faktisk de som ble kontaktet av kommunen, som ønsket at de skulle etablere seg der. Gjøding prestegård ble derfor kjøpt i 2002 og i dag er det ni hus med åtte familieenheter som bor her. Når det gjelder juridisk organisering av kollektivet har de hele tiden hatt som mål at prosjektet skal kunne følges opp av andre etter dem. De er i dag organisert som et samvirke, men i tillegg arbeides det med å få regulert boenhetene i borettsslag. 

- If it’s not fun, it’s not sustainable. Craig Gibson

Ikke noen snålinger
- Selv om økolandsbyen ble ønsket velkommen til kommunen har de hele tiden lagt vekt på å opprette et godt forhold til lokalbefolkningen, sier Franck. De ønsker ikke å bli sett på som bygdas snålinger, men heller nå ut til folk med musikk- og kulturtilbud og åpen dag på gården. Drømmen om et bærekraftig samfunn gjelder ikke bare for byggeteknikk og jordbruk, men også for det sosiale aspektet. Kollektivet i landsbyen representerer et alternativ, eller tillegg, til familien når det gjelder fellesskap og samhold.

Fellesskap
Økolandsbyer må også være sosialt bærekraftige. Her er FIVH-lokallagene Blindern og Nettverk for livsstil og økologi på besøk i kollektivet. (Foto: Ricky Halvorsen)

Fellesskapsløsninger
Da Framtiden i våre hender Blindern og Nettverk for livsstil og økologi dro på besøk til gården 14. juni i år merket vi godt at det er fellesskapet som står i sentrum. Hverdagslivet i landsbyen består blant annet av utveksling av tjenester som barnepass, arbeidsøkter på jordet eller felles middager. Ettersom prosjektet fortsatt er i pionerfasen må innbyggerne finne seg i å dele både do, dusj og vaskemaskin. På sikt er planen å bygge komposttoaletter til alle og deling av vaskeri mellom indre enheter. Husbygging er et fellesskapsprosjekt som kommer i en særstilling. Reising av et halmhus kan foregå på en langhelg i god dugnadsånd. I ettertid kommer imidlertid det tidkrevende arbeidet med å dekke veggene med leire. 

Det skal være gøy
Det har blitt mye prøving og feiling. - Vi har nok gjort alle feilene man kan gjøre, sier Franck, men så lærer vi så utrolig mye. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle lære så mye som jeg har gjennom dette arbeidet. Både husbygging og reguleringsplaner tar utrolig mye tid. Men det skal være gøy. Etter et æresbesøk fra en av stifterne av Findhorn i Skottland;Craig Gibson, fikk de høre at vi nordmenn er alt for seriøse. På veggen på fellesdoen i økolandsbyen henger derfor nå et lite visdomsord fra Gibson: - If it’s not fun, it’s not sustainable.

Les mer på Hurdalsjøen økologiske landsbys hjemmeside 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!